Nuffnang

Thursday, August 2, 2012

recipe - BLOTOK

aku buat kuih ni for berbuka last Sunday. Coz tekak gila teringin nk makan.

FYI... Blotok ni is kuih org utara. to be specific, orang kedah. from luaran org tgk, dh rupa mcm kuih cek mek molek. but dalaman dia sgt le beza.

ni la fav kuih aku sejak kecik. bila mak aku buat, siap kira ni, brapa bijik semua. dh bahagi siap2 sesama adik beradik, sorang buleh mkn brapa biji je.
selalu mak aku buat time bulan posa la. coz time tu la nk balas pinggan neighbour2 sebelah.

yg tukang kena hantar, aku la!! stress je time tu. orang tu bg agar2 je pun. kita ni balas bg blotok! sgt le kontra.
dah tu, bila dh asyik dok bg sorang sikit kat neighbour, berapa je yg tinggal kat kami? dapat le sorang mkn 4-5 bijik.
ohhh cannottt... x cukup tu.
dh besar ni.. amik ko. buat le sendiri. makan le sendiri puas2!! suka aku... muhahhaaha (uihhh gelak setan. Astaghfirullahaladzimmmmm)

bila aku post pix blotok dlm FB, tu diaaaa... berderet org komen apa benda ni? soh bg recipe, bla bla bla...

ok... meh le mak nk bg recipe dia kat sini...

Kulit:
~ ubi keledek oren. (ikut suka la brapa bijik. mcm aku, aku buat 3 bijik)
~ tepung gandum
~ garam

Inti:
~ daging cincang (aku guna 1/2 polisterin pack tesco. mak malas, bl daging dh cincang siap2 fr tesco)
~ 1 biji bwg besar. (dicincang)
~ halia, bwg merah, bwg putih (diblend)
~ jintan manis (1 sudu besar) (ditumbuk halus)
~ lada hitam (1 sudu besar) (ditumbuk halus)
~ sedikit kunyit
~ garam, gula, apa2 benda yg buleh menambahkan kesedapan dialah.

Cara2 buat kulit
- potong ubi keledek & rebus. letak garam sekali time rebus (jgn buang kulit coz nk maintain kemanisan ubi. ni petua mak aku la)
- dh lembut, angkat, buang kulit & lenyek.
- letak garam sikit.
- campur tepung sikit2 sampai dia jadi mcm doh.

*note - tapi aku buat kali ni, rs cam dh campur tepung byk gila.. dok lembekkk melekat2 jugak adunan kulit aku.. last2 lantaklahhh. petua fr MIL aku yg rajin buat cucur badak. if takmau bg adunan melekat2 kat tgn, basahkan tgn & br pegang. yer lahhh.. memang x melekat. briliant2! petua bibik aku pulak, sapu minyak masak kat tgn. pun x melekat gak.. elok je terbentuk & berkilat2. eh briliant jugak bibik aku ni. aku jugak yg blur.

Cara2 buat inti
- panaskan minyak
- tumis bwg besar yg telah dicincang
- dh naik bau, masukkan halia, bwg merah, bwg putih yg telah diblend.
- masukkan jintan manis & lada hitam yg dh ditumbuk (yg ni masuk sikit2, ikut byk mana korang suka)
- dh naik bau, masukkan daging cincang.
- if nampak kering.. masukkan air skit.. bg mereneh.
- masukkan kunyit sikit, nk bg nampak warna kuning sikit.
- masukkan garam, gula, ajinomoto, whatever benda yg menyedapkan makananlah.
- lepas nampak semua dh sebati & masak & dh kering. angkat!!


ni antara pix yg aku sempat snap. tu pun guna hp. habis celah2 keypad aku terlekat doh.

ni nama dia ubi keledek yg dh siap direbus yer puan2!
tapi baru 2 -3 ketul aku br kopek kulit.
tak menyempat2. panas2 tu aku gagah nk kopek jugak.

lepas di lenyek & ditambah tepung.
camni le rupa adunan dia. still lembek2 gak.

ni rupa inti yg dh siap dimasak yer puan2.

ni dh start mengentel. aku dh warning kat bibik, kulit luar bg nipis, inti dalam WAJIB byk. baru puas makan.
yg bentuk terbengot2 x berapa sekata tu aku buat. yg cantik berkilat elok rupa paras tu bibik aku buat.
cisss jeles aiii...


sekali budak ni bgn tido...
dahhh merempan2 nak buat jugak.
oklahhh so aku ajar dia camna nk gentel bg jadi lonjong.
rajin anak teruna aku ni.
bila kat dapur, ambition dia terus bertukar nk jadi CHEF!!
apa2 lah abang...


1st pinggan dah siap.
for that adunan. aku dpt 2 pinggan blotok.
boleh le makan sampai esok.

dah tgk bibik buat lg cun fr aku. aku tinggal je kat dia & hardy.
coz aku nk tgk budak yang dok melalak2 kat dalam walker ni. dia bosan coz tak buleh masuk dapur.
dia punya tahap melalak.. sampai hentak2 kepala kat walker, buat2 muntah, etc.
drama king sungguh!!

by pkl 7pm. dh siap goreng.
tadaaaa... ni la end result dia....
oh terus lapaq!!


selamat mencuba !!

3 comments:

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

adoh terus teringin nak rasa.. buat sikit masa gi rumah lieya nanti boleh.. (tadah pinggan sambil kelip2 mata)

ellynadyra said...

first time dengar nih....best je nampak...post kat aku sket wei.....

onniesham said...

ai malas nk cuba wpon bahan dia sng. buatkannnnn...plissssss...hahahaha