eh takyah2... copy paste je masuk words. agak2 lagi malas.. print terus from blog aku ni.
Bahan-Bahan
1) Ayam
2) Beras
3)
Kiub pati ayam
4)
Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, lada itam biji
5)
Halia, bwg merah, bwg putih (blend)
6)
Daun pandan
7)
Serbuk kunyit
8)
Garam, gula secukup rs
9)
Daun sup
Cara2 :
1)
Goreng ayam yg diperap dgn kunyit and garam. Goreng sampai garing. Angkat.
2)
Tumis item no 4 and 5. Sampai naik bau. (tumis
dlm periuk nasi siap2. Tapi atas api la)
3)
Masukkan beras yg dh dibasuh. Masukkan kiub pati
ayam seketul, gaul bagi beras mesra. (auwww
mesra sungguh)
4)
Agak2 beras dh sebati and masak skit. Masukkan
air… garam, serbuk perasa, etc. Make sure air ikut sukatan nk masak nasi.
Taknak nasi mentah or lembek.
5)
Letak serbuk kunyit skit nk bg kaler kuning.
6)
Masukkan ayam goreng td. Dgn daun pandan &
daun sup.
7)
Angkat and sambung masak kat rice cooker.
SIAP!!
Yang recipe sup, kicap and cili
tu, buat je mcm normal nasi ayam.
Result: ayam goreng yg dimasak
sekali dgn nasi tu will lembut. Dh mcm mkn nasi arab pulak.
Oklah kan, ada le gak kelainan. If
not asyik nasi ayam aku yg x de kaler tu jek.
Selamat mencuba!!
5 comments:
sedap kan poms!!!
aku rase kalo nak buat nasi ayam lagi aku buat style gini laaa....ayam tu dah goreng garing...last2 lembut jadinyerrrrr....anak2 aku makan byk kooooo.....
Iyok lieya. Byk gak hardy and hazry mkn. Bapak derang tambah 3x.
boleh buat esok ni ..simple dimple ...tq ..i lap u!!!
aku nak cuba gak resepi nih, senang dan mudah, cuma vitamin M byk je....
owhh cam buat ns ayam biasa jer..cuma ayam dah goreng siap2 cmpk dlmperiuk nasi yeh..ok tq for sharing
Post a Comment