Nuffnang

Friday, November 3, 2017

Perth - Day 1

Date: 24 March 2017
Venue: Airport + Hotel + Blue Boat House + Fremantle + Kings Park + Target + Insan's Cafe

kami sampai pkl  1.30am.
Alhamdulillah. Line imigresen pendek je & masa lalu kat kastam, dia suruh buka beg. Nak tgk apa kami bw. Dia siap check sambal ikan bilis aku.
tapi ok je dia lepas.
So dont worry ya. Janji kat form declaration tu korang declare bw masuk food.
stroller kena amik kat area luggage.
senget pinggang aku nak dukung harris nak lepas imigresen semua.
ramai yg suggest, sampai je airport Perth, suruh bl sim card optus.
AUD10 je for 2GB.
tapi pkl 2am kot. kedai tutup la.
Vodafone pulak dia jual AUD20.
x yah mahai2.
budak seketui mata celik luasss je
sementara tunggu abg Noah mai amik kami, kami jln22 luar airport.
time ni dlm 13 deg. sejuk terketaq2.
sempat juga la aku amik video.
luggage lock kami hancur.
kena balik KL baru jantar repair kat MAS lost & found.
abg Noah sampai bw estima. kat sini semua kena pakai seat belt.
kami sampai hotel dlm 3 lebih.
aku dh request nak masuk awal, takpelah byr lebih skit.
tapi takde bilik kosong.
so kami lepak2 kat lobby dia dulu.
dah janji dgn abg Noah, suruh dia mai amik kami balik pkl 7am.
nak pi Blue boat house & Fremantle. 
rezeki kami, 30 mins after that, staff tu kata ada bilik yg available.
So derang bg kami early check in without extra charge.
Thumb up to Holiday Inn Perth!!
bilik dia, ala2 mcm bilik kat Disneyland hotel gak.
ada 2 queen bed. kami request for baby cot juga.
view from bilik.
ok x menarik.
lepas zzzzz kejap & freshen up,
kami dh ready tunggu Abg Noah sampai.
apa kita pose depan pintu masuk Hotel dulu.
alhamdulillah. harris behave sgt.
kat sana wajib pakai car seat.
on the way nak pi blue boat house.
aku ajak pi sana dulu, sebab ptg2 ramai kata org queue panjang nak pose.
nampak tak the boys 2 org kat seat belakang. dah zzzzz.
alhamdulillah. takde org.
memang x leh parking pun. betul2 tepi jln.
Abg Noah park seberang jln, atas bukit. kat area2 umah org.
Dia tunggu dlm kereta.
Since the boys tgh zzzz.
kami tinggalkan je dgn abg noah.
kami ber-3 lintas jln pi pose2.
yeay!! 1st checklist - checked!!
then, kami gerak pi Fremantle.
Sib baik kami sampai Jumaat. So kedai2 kat fremantle tu just buka Friday-Sunday je.
aku ajak pi siap2 Friday. Sebab weekend sure pack dgn manusia.

sampai fremantle,  kami pi 7-eleven. Beli optus sim card dulu.
AUD10. Lupa nak snap pix.
beli air ni juga. Wajib try if pi aussie. Sedapppp. 
Nama dia Dare actually.
tapi some of the packaging time ni depa print Adre.
ada budak mengamuk suruh org tolak stroller.
tak ingat apa Shahnun order kat Temasek tu.
Ni kedai mkn dlm e-shed market.
kami terus bl souvenirs kat aussin.
ada 2 kedai yg famous dlm ni aussin & megabes.
yg megabes to kedai org msia. Aussin kedai org indon. yg aussin ni besar lg.
Price lebih kurang je sama.
even jumaat, org dh ramai. sib baik time ni harris tgh zzzz. so kami pilih brg cepat, nak gerak pi lunch kat Kaili's pulak.
panas terik.
tapi sib baik angin sejuk.
kami jln dlm few hundred meter from eshed market to Kaili's.
actually mula2 nampak Cicerellos ni dulu.
Dia pun kedai mkn mcm Kaili's juga.
Ramai bg review sedap. Tapi sebab ada yg tulis mcm was2 minyak yg dia guna goreng the seafood.
So terpaksa la kami kensel nak pi mkn sini.
Kaili's 1 row dia dia je.
since shahnun dah mkn kat Temasek tadi, 
aku just order seafood delight & seafood chowder & air.
tu pun dah AUD40.
Seafood delight ni ada fish fillet, prawn, sotong & scallops.
ada juga fries.
the taste? semua sedap except for fish fillet dia.
x sedap weih. sedap lagi fish & chips kat Tony Romas.
tu pun sib baik kami bw sos cili pack siap2.
seafood chowder dia pun oklah not bad.
if korang tanya aku sedap ke?
komen aku, oklah nak try mkn.
lepas balik fr Perth, aku bc ada yg ckp Cicerellos tu halal pulak.
so if pi lagi nak try mkn kat cicerellos pulak.
kami duduk kat luar kedai. 
dalam kedai panas.
suap harris mkn.
tapi dia lg minat tgk burung seagull tu.
us. hazry busy dok pusing2 area air.
kat sana, penuh org mesia je korang. x rs mcm oversea pulak.
balik dari Kaili's kami stop kat Fremantle town kejap.
masuk Target dia.
nampak tu nampakkk. dah ready nak shopping.
AUD59, lebih kurang sama rega kat DL.
ni AUD15 je, tapi pikir 44x nak beli ke x. nanti semak rumah.
from Target, Abg Noah hantar kami pi Kings Park terus.
pokok dia licin2. rupanya pokok2 dia memang bersalin kulit.
ni area cerita Adam & Hawa berlakon.
see? see? hehehe
so fefeeling bercinta dating kat Kings Park.
hahaha 
ok, kita layan je la anak beranak ni bergambar.
jalan depan sikit baru nampak park dia.
tempat org lepak2.
ni kejadian, si diva hazry buat perangai.
mengamuk pasaipa ntah.
mak dia malas nak layan.
anak dok melalak. mak bolayan. sambung selfie.

sampai agak2 mak dia x tahan kan.
piappppp..... kena cubit sekali.
haaa sambung melalak.
eh dh elok pulak. Suruh org snap pix dok pose baring.
rumput dia lawa koranggggg.
kat mesia kim salam la nak baring2 camni kan.
harris juga yg baik.
elok je duduk diam2.
war memorial.
kat sini ada nama negara2 yg involve dlm war.
ada Malay state.
tempat ni nama dia Whispering Wall.
Reason dia, org yg duduk hujung sana, boleh bisik kat dinding tu, and org hujung sini leh dgr.
Sib baik aku dh study area sini before pi.
So aku dh mcm tour guide dok explain kat Shahnun. Dia x caya ok.
So aku & the boys buat demo.
Betullah korangggg... just bisik or ckp slow2 pun, org belah sini leh dgr.
pandai derang buat.
daddy & the boys.
even nampak panas, tapi x rs pun panas dia.
angin sejuk.
memang selesa. Shahnun frust kami x bw picnic mat & bekal.
So we plan nak dtg lg some other day nak picnic.
kawasan ni memang ramai dtg picnic.
punya la seksa abg noah nak snap pix bg masuk tulisan tu. sebab cahaya matahari, so screen x clear sgt.
balik hotel, bg harris main FP toys ni.
AUD10 je kat target.
lepas mandi, siap2. keluar balik. rupanya Target just lintas jalan je. ada dekat area London Court tu.
Melompat the boys happy.
cute2 bubble bath dia.
Left: aku bl these for the boys.
sampai now x guna lagi.
right: on the way nak pi cr Insan Cafe. Semua lapaq nasi.
beli ni juga kat the boys.
menarik sgt x yah duit2 dah.
rupanya Insan's cafe ni dekat dgn chemist warehouse.
Tapi x besar sgt & time aku pi org tgh ramai. takde sapa nak entertain.
So aku snap pix je la. survey2 perfume.
nanti2 baru nak beli.
kami tapau nasi goreng. tapi tukar plan. mkn je la kat sana.
mkn kat luar kedai.
ni pun sedapppp. Kami beli ni buat stock kat hotel. The kids suka.


to be continued.... Perth - Day 2