Nuffnang

Sunday, November 11, 2018

Shanghai - Day 4 (Shanghai Disneyland)

Date: 24 Nov 2017
Venue: Shanghai Disneyland

Day 4, kami repeat masuk DL lagi. org ramai mcm semlm juga. tapi this time, kami dpt masuk awal sebab guna tix yg dpt semlm. masuk2 terus semua on cari fastpass for ride "Soaring Over The Horizon". aku dpt pkl 1.30pm. Mimi and lieya around 3pm kot.
semlm x sempat nak snap depan ni, so kita stop and suruh photog DL amik. then masukkan dlm Photopass. Terus lawa2 pix kami.
ni pix semlm.
kami plan nk pi masuk jumpa Mickey dulu.
dlm rumah nak jumpa Mickey tu ada byk pix2 mickey from dulu sampai now.
Siap gerak2.
Yg mana korang tgk pix with frame cantik2 ni, semua from photopass DL la.
shahnun tak masuk sebab Harris tido. dlm ni x boleh bawa masuk stroller.
 Then, lepas tu kami check dlm apps, ride apa yg org tak ramai.
tgk2 Buzz Lightyear queue x lama.
Kami pi naik ride tu.
harris dok zz lagi kan, so shahnun pulak naik dgn the boys.
sebab semlm aku dah naik.

area star wars ni pun x boleh masuk stroller.
Sib baik la mak x minat star wars. So Shahnun je la bw the boys.
aku duduk la tunggu kat luar. sejuk gedik dgn angin lagi.
habis aku selubung si harris.
kat area situ baru jual bekas popcorn mickey & tron.
aku dh beli kot bekas popcorn minnie semlm.
tapi beli juga bekas popcorn tron. bekas tu ada lampu korang. hebatttt.

 lepas tu kami gerak pi area castle nak tgk show Golden fairytale.
 auwww.. love this pix.



 then, kami masuk castle dia.
 dalam ni ada mural/picture all the princesses from tiles.
kami decide nak lalu area adventureland area ada ride Pirates OF the Caribbean. 
masa masuk2 DL, kami nampak ride tu Temporary close. mak sedeh ok. semlm dah la x naik.
so masa kami lalu depan ride ni, tgk staff dia br buka.
berlari semua masuk. tercungap2.
dah la jln2 dlm tu pusing2.
FYI, ride ni pun among the longest queue dlm SHDL. 
ride ni x de fastpass. So no option, nak naik memang kena queue.
the best part is, harris pun boleh naik.
aku bg 5 bintang for ride ni.
sapa2 yg kata "oh dh naik kat Paris or Tokyo" tu, meh aku cerita.
this one totally diff. sgt2 canggih with special effect semua tu.
yg kat Paris tokyo tu lama punya, just naik boat, bw pusing2 tgk patung2 tu gerak2 je.
yg ni siap keliling korang screen. and korang memang rasa dlm laut, atas laut semua la.
so, WAJIB try ya.
mlm tu before balik kami naik lagi.
the boys ulang 3x, sebab mlm2 org dh ramai standby nak tgk fireworks.
then kami pi area meet the chars.
Jumpa la Timon & Rafiki.
then, ada chars Zootopia juga.
Judy Hopps & Nick Wilde
lepas habis bergambar, dh dekat time fastpass kami for Soaring Over the Horizon.
FYI, ride ni sebelah je from area bergambar tu.

 harris x boleh naik, sebab ride ni ala2 terbang2 juga. and 4D. 
so kami take turn. aku naik dgn hazry dulu.
guna 2 fastpass. then after that, Shahnun & hardy pulak.
Best juga ride ni. queue dia kalau x amik fastpass, siap la dlm 2-3 jam.
korang nak tgk, pi la cari dlm youtube na.

 masa tunggu shahnun & hardy pulak naik.
tgk2 ada chars from the Jungle book; Flunkey.
tapi takde photog derang, aku just pass hp kat staff, tolong snapkan.
after that, wajib try aiskrim kepala mickey tu.
 comei kan?


 elok shahnun & hardy keluar, Baloo from Jungle book ni juga ada.
so hardy join la hazry. this time ada pulak photog derang.
then, we decided to lunch kat luar Disneytown. nak makan kat food court halal tu.
on the way nak keluar, eh parade nak start pulak.
so meh la kita tunggu parade. dah alang2 jalan kosong.
semlm x puas tgk parade, sebab tgk celah2 org.
best SHDL ni, parade nak start lagi 10 mins, tapi takde sapa tunggu tepi jalan.
so kami selamba duduk bersila.
org2 sana jenis x reti duduk tgk parade.
stress aku. so bila kami start duduk, baru la nampak a few family ikut.
yg lain2 still juga berdiri2.

 patiently waiting for the parade to start.
nampak amoi pakai telinga minnie, bw beg duffy tu? serious annoying. asyik dok block org nak tgk parade from jauh. ko duduk boleh x?


ni video yg shahnun sempat record.
for me, oklah parade dia. kami frust sebab time kami pi ni, parade Xmas x start lagi. derang start end Nov/early dec rasanya.
kami gerak pi food court area Disneytown. Lengang takde org.
halal cert.
nasi goreng dia letak mcm pumpkin2. chic wing dia sedappp.
aku nak minta la 5 chic wings. tapi nak explain bg extra wings punya la seksa.
siap guna google tanslate pun x paham.
end up dia bg aku 1 je lebih. huhuhu
elok dok mkn, anakanda "membuang" la pulak.
sib baik la toilet dia ada meja tukar diaper.
ko duduk diam2 situ harris. 

Left: before the trip aku memang dh bl disposable plastic by cik gebu. Siap ada bau lavender lagi.
so diapers tu, aku balut dlm tu before buang.
Right: budak buat perangai dlm food court. kes aku x bg dia keluar main.

 masuk balik DL, dh gelap. sib baik la nampak statue ni. wajib pose sini with background castle tu.


then, kami masuk Snow White punya ride. rasa kena naik tangga. atas2 castle tu juga.

 mirror2 tu keluar kat cermin tu real sgt.

 tgk snow white dok ceduk air ni lagi real. 
cartoon 3D dia real sgt.

 after that, kami check apps lagi ride mana yg queue x lama. 
Pooh ride x panjang.
kat sini ride pusing2 mcm cawan tu derang buat for Pooh.
mcm DL2 lain, ride tu Mad hatter cup kan, But in here, its for Pooh.
 ride ni harris paling suka.
kita repeat naik Pirates of the Caribbean lg.
Lepas keluar ni, harris terus zzzz. 
 then the boys ajak nak main kat games dlm arcade Tron ni.
mak2 yg ada anak lelaki mcm ni la. Layan je la.

basically, games dia canggih2 ok. 


 dah2 jom balik. nak packing lagi ni.
 kami gerak before fireworks habis.
singgah masuk one of the shop kat Disneytown sebab mak nak bl hot choc.
sekali nampak la pulak marshmallow coated with chocs.
cute2. CNY25 for 1.


 sorang beli Donald, sorang beli minnie.
ada juga apple candy.
ok jom balik.

MY Shanghai Stories: