Nuffnang

Tuesday, May 28, 2013

kampung story....

Tak pernah kejadian seumur idup start cuti sekolah kami yg kalot balik kg. Ni la 1st time.
Balik kg je kot. tapi aku sejak rabu takde mood nak kerja. hoilday mood kononnya. cheh!

actually kami balik pun coz ada wedding cousins Shahnun saturday & sunday tu. Pix kenduri nan ado yer. coz mak malas nk buka hp & cuaca yg over panas. rs berlekit gila. pastu dok jaga dobot yg hyper kemain kat umah kenduri tu.

beli tix sejak ujung March baru ni. Sib baik le ada promo price. dpt le sorang RM70++ return. Shahnun tak larat nk drive katanya. So, jom le kita meramaikan umat manusia kat lcct tu. 
Flight pkl 7.10am. pkl 5am, kami dah sampai lcct. Mcm tak kenal aku kan, 3am semua kena gegar bgn. Dobot je tak mandi. tu pun siap drama hempas2 badan coz taknak tukar baju. Eiiii... 

shahnun drop kami kat lcct, while dia pi parking kat area yg sehari RM16 tu. 
save duit katanya. parking jauh sikit. takpe tak panas nak jalan. (ayat penyedap ati).
terus cargas aku tolak dobot sebelah tgn, sebelah lg tarik bag.
pi drop bag kat counter.
Settle! Orang punya la ramai. dah rasa mcm puduraya zaman2 study dulu.

kami melepak kat area counter yg tak buka. barulah lengang sikit.
budak ni jgn ditanya. dah le tak mandi.
bising soh abg dia duduk kat stroller. dia nk tolak.


 tunggu flight, aku saja letak dobot facing kedai. satgi dia nampak kapal terbang sure melalak nak naik time tu jugak. gila diva kan. if dia layan ipad. jgn sapa kacau.
masuk2 flight. lepas take off, amik ko. dua2 hero kecundang.

tadaaaa... sampai dah aloq staq.

makpak aku takde kat umah. balik penang melawat org meninggal.
So, sampai2 Jitra, kami bfast nasi ajijun dulu.
lepas jumaat, adik angkat aku; si fitri tu bwk kami pi umah kak sulung aku kat Perlis.
Sejak dia kawin, langsung tak pernah pi umah dia.
Balik saja pusing2 Perlis. Rsnya dah lama gila aku x pi Perlis.
Ni tasik Melati. Shahnun cakap tasik ni dulu femes.
ada le dia pernah pi sana 2-3x. terus aku ckp "haaa..mai dating la tu kan?"
kantoiiiiiiii...
dan2 dia balas "ehhh mana ada... mai dgn mak & ayah la".
ok.. acceptable!! :)


 ni on the way back fr Perlis to Jitra.
anak sapa le tido pose camtu aaa?
over sungguh la ko hardy.
yg adik, mana buleh berenggang dgn mak dia.
sure nk tido celah aku gak.

malam tu Shahnun keluar lepak dgn kwn2 dia.
while aku, adik aku, adik angkat aku & the boys, pusing2 Aloq Staq lepas hantaq kak sulung aku; laki-bini pi airport coz dia nk pi London esoknya.
So, kereta dia tinggal kat umah parents aku for kami guna nak pi kenduri nanti.
dekat sejam pusing cari Abg Burn Burger Bakar. semata2 nak try meatballs dia.
Sekali jumpa Abg Burn tutup la pulak coz renovation.
adik aku bising, selama ni dok S.Alam tak pernah pi cari apsal????
eh suka aku lahhh.. aku nak mkn yg branch A.Star jugak!
last2 kami stop kat Habit Art Cafe.
Cool gila cafe ni. very cozy. order meatballs dia.
RM13 for 7 ketul. size gedabak gila.
sedapnyaaaaa... meatball tu lg sedap fr ikea punya.
aku lupa nk snap pix. coz tgh susah ati stylus pen hilang kan?
dalam pada susah2 ati tu pun. licin kami bedal 2 pinggan.


 Sabtu tu kami pin kenduri kat Sg Petani.
Panas membahang gila ni.
Aircord letak full blast rs ala2 je kot.
left: pix dobot paksa aku snap pix dia tgh senyum.
right: muka baru kuar umah nak pi kenduri. Pix lepas kenduri, tak sanggup nak snap. berlemoih gila.

ahad malam kami balik KL naik last flight.
the boys aku pakaikan baju tido je siap2.
lantaklah org nak kata apa. satgi senang. sampai umah terus zzzz...

 ni dok melepak while tunggu boarding.

dalam flight dobot takmau tido.
aku rs sejam nk sampai KL tu lama gila.
time touch down. ehhhh..elok pulak dia terus zzzzz....

tak sedar2 sampai esok pagi.

motip pix beg??
hahaha.. saja nak tunjuk beg baju baru beli from Langkawi.
yg besar tu Shahnun soh amik kaler itam.
Tapi yg kecik tu aku tak kira. aku nak jugak2 kaler pink!!

Price sgt2 le murah compare to shopping mall kan?
luggage2 lama semua dah nazak dah.
So, belilah baru. Tapi tetap nak cari yg murah.
Bijak berbelanja kononnya... heheheh




Monday, May 27, 2013

Lega...


happy monday ladies...
mood nak kerja still kelaut. semlm sampai umah fr airport dah 12am++.
biasalah if nama dia hirda ibrahim. selagi x unpack brg2 dalam bag. selalu tu dia x leh tido. dah kemas semua, baru le nak masuk tido. tu pun dekat 1.30am. shahnun sampai2 terus pengsan tido. bestkan jadi org laki? takyah sibuk nk pikir mana nk unpack barang, mana nk pi simpan segala brg2 bagai. haihhh... eh terbebel pulak. heheheh

nampak tak pix kat atas nun?? yaaa.. tu stylus pen ye adik2! masa kat kg, time adik aku dok belek hp aku, dia noticed stylus pen aku takde. berlobang je hah hp aku!
so, aku dh baget sure jatuh dlm keta masa aku dok berebut hp dgn dobot.
cari punya cari, takkk jumpa2. so.. dok mengrecall... entah2, jatuh dalam flight masa balik kg. tapi, aku x kuarkan hp pun. & dobot tak pegang pun hp aku dlm flight.

entah2 jatuh kat airport tak?? time tu dobot ada guna hp aku tgk youtube toy story.
haaaa yer le tu! kompem! budak tu tgn tak reti diam. segala benda dia suka cungkil. 
luka kat kaki dia tu. aku rs lambat gila nak baik. camna nak baik kan? baru nk kering, dia kopek balik. dahhh berdarah!! pastu aku tampal plaster, adalah 5 min. pastu dia tarik plaster tu kuar. ni ada aku balut dgn bandage jugak ni!!

eh sambung citer stylus pen! lepas kejadian hpku rompong coz takde stylus. try le google2 dlm ebay tgk how much org jual stylus je. ada ramai jual stylus for note 2 je. Note 1 ada few, tapi semua price rm120 above.
hoihhh gila apa!! 
padahal takde pun aku guna stylus tu. tapi bila tgk hp yg rompong camtu.. eiii sakitnya mata!!
sekali pagi tadi time siap2 nk pi opis.. sekali nampak mcm stylus dlm kotak makeup.
ehhhh..... mcm mimpi pulak. yerlah stylus pen aku!! rs mcm nk melompat happy.

pi tanya bibik, tau bibik ckp apa??
"jumpa dalam bekas baju kotor, bu". Danggggg..... sapa lagi punya kerja kan??? sib baik le bibik x termasuk sekali dlm washing machine. if not nayaaaa je.

sib baik jumpa dobot!! mak ko baru gedik2 dok survey tab 2 limited edition ni. hahahah...

Monday, May 20, 2013

we heart Citta Mall....

why??? sebab tak ramai org!! 
korang mcm taktau kan.. betapa aku tak suka bersesak2 dgn manusia ni. nak2 pulak bila bwk the kids kan?
ni kejadian b4 kami pi KK. rambut dobot pun still pendek lg.


hardy nk hot dog. while dobot busy mkn fries dia je.



dah kenyang, dua2 x mau duduk diam dah. dok berlari kejar belon. mak korang nk mkn pun x aman. kejap2 pusing check anak.

mak hari tu tekak nk mkn ribs.

shahnun dietlah kononnya. order starter set ni je.
tapi memang byk pun. aku pun join mkn sekali.
muhahaha

tempat fave abg! Harvey Norman.
tak habis2 dgn tv 3D dia.

budak ni muka bosan coz makpak dia x mau bg dia turun stroller.


ni level bwh fr Harvey Norman rsnya. ada play ground for kids rupanya.
bagusss.. dah le takde org.
haaa korang main le puas2.


Gila ganas, kasut sampai tercabut sebelah.
tapi dia buat bodo je. sambung main.


mula2 main slide tu asyik jatuh terlentang je. 
aku cuak gak. tapi lama2 dh expert.


ada 2 playground. satu yg for kids besar skit. yg ni for kids besar dobot.


hahahha.. budak tu gayat sebenarnya. jln kat bridge tu.
tapi kejap je dia main kat sini.
dia lg suka slide budak besar tu.


balik umah... 
the boys introduce me to "NORA".
the stray kitten belakang umah.
ni si abg le bg nama ni. camna dia pilih nama tu pun ntah.

beriya2 si dobot peluk Nora tu. seksa aku tgk kucing tu.

Nora lg suka kat abg. 
sekali mak dia yg merangkap doctor haiwan x jadi... try check gender NORA.
amik ko!!
Nora is a MALE cat yer!!
kompem besar jadi maknyah kucing ni sekor.

excuse anak aku sorang tu yer.
semenjak dpt belt yellow ni. kat umah 24-jam pakai belt tu je.
Jakun weihhh!!
tu baru yellow abg! if black belt taktaulah camna gayanya nanti.


So... if korang malas nk bersesak2 dgn org ramai.. pilah Citta Mall yer. 

Tuesday, May 14, 2013

Mother's Day + Sham's House Warming

date: 12 May 2013
Time: 11am-3pm
venue: Sham's home sweet home

Some of you might know, yang sham dh pindah masuk umah baru dia. Cun i tell u. dh mcm pi ikea showroom pulak. tak sia2 tiap2 jumaat kita pi ikea kan pompuan? hehehe

kita mulakan hari dgn gerak awal pi umah sham. budak ni kalot nak galas gak beg. apa motip pun aku tak tau.

pastu feeling2 mother's day shot.
sib baik le the boys pun baik ati nk sengeh gak.


 sampai umah sham dekat 11.30am. Tuan umah dok kelentung -kelentang kat dapur.
siannn dia. pastu aku tlg dia masak sup sayur. sian tuan umah takde assistant.

luas gak ruang dia.
aku suka tiles kelabu dia ni.

budak ni habis segala benda dia kecah.

pkl 1pm, baru mimi & lieya sampai.
the kids terus masuk main dlm bilik echa.

ni hidangan for guys.
ada telur dadar + ayam golek/panggang + sup sayur + siakap 3 rasa (yg tak letak lg kuah dia) + ikan masin masak sambal + sambal udang + gulai ayam + asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit.
Gila byk menu kan??

mak2 duduk bwh je.

lajuuu je laki aku pi duduk mkn kan?
lapaq coz tak bfast katakan.

dh habis mkn,
ada fruit cocktail pudding fr mimi.
sedappp..


 hazry hari tu baik. dia dh pandai bwk diri & berkawan. altho abg dia bolayan dia hari tu coz jumpa geng kan?
siap ko abg.


 takut2 dia nk peluk dayyan.
bila soh kiss, elok je diva2 ni hulur pipi je.
diva katanya.. apa barang nk kena kiss org. org yg kena kiss derang. LOL

kemuncak acara!!
tadaaaaa... aku bwk ni je.
hahahah.. aku kan pompuan yg takde deria rasa lepas kena ulser hari tu.
mkn apa semua tawar. so koser aku nk masak aih... satgi masin pang x ke naya.

nama2 kami adalah wajib!!
lama gak aku kat secret recipe taktau nk pilih kek apa.
nak cr yg lambat skit nk cair.
last2 aku pilih ni. Choc chip walnut.
zaman2 study aku suka la mkn kek ni.

nampak tgn debab tu??
slowww je nk pi kuis2 icing.
sekali mak dia "haippppp".
terus terbantut niat.
hahahha

seperti biasa.. time nk blow candle.
anak2 yg paling kecoh.

ni adegan lepas hazry selambaland je.. lalu belakang2 org and pijak kaki2 semua org.
menjerit2 si mia.

 tetap nyanyi lagu happy bday!
habis tu, takde sapa invent lagu mother's day kan?

cut the cake ladies!



 lepas tu turn the kids pulak potong cake.
hazry dia cool.. dia x heran nk potong2 cake ni.
janji dia dpt mkn.. dia dok diam.
bagusss...

by 3pm kami dh gerak pi Rawang umah abg shahnun pulak.
adik zzzz dlm kereta. letih le tu.

b4 balik sham bg bday present kat kami2.
eh for me belated bday present le kan.

tadaaaa.... Le Sport Sac wristlet.
mak sukaaaa.. dh le kaler kelabu2 matching dgn beg LSS aku now.
thankiu sham..... xoxo

thanks Sham, coz susah payah masak for kami. siakap 3 rasa tu sgt le marbeles!!
sila share recipe yer.. .. walaupun bila kurun aku nk masak ntah kan???