Nuffnang

Thursday, January 31, 2013

BBQ buffet dinner @ SDCC

Date: 28th Jan 2013
Time: 6.30pm - 9pm
venue: Sime Darby Convention Centre (SDCC)

last Monday aku & shahnun kuar dating. wahhh dating lah sgt. Shahnun purchased the mydeal voucher for this BBQ buffet BUT only can go on weekdays. sib baik le monday tu cuti kan?


we r in BLUE!
sampai sana around 6.30pm. jln clear je.

terbentang nama aku atas meja.

my starter. 
heran gak aku camna aku leh telan salad ni? tapi serius sedap.
krup-krup-krup aku kunyah.

2x aku makan.

otak2.

semangat laki aku mengadap lamb.

cannot resist with these dessert.
comei2.

my pari bakar and ikan kembung bakar (kat belakang pari nun)

atas - sago gula melaka. sago2 dia besar2 mcm pearl bubble letak dlm air tu.
aku mkn 2x. sedap!

sago tinggal suku.

ni dessert shahnun. tapai and kek kecik2.

ni dessert aku lagi. double scoop ice cream with over-acting toppings.

b4 balik.shahnun ajak aku pi buat sandwich. oklah not bad.
tak habis coz kami full sgt cam ulaq sawa.


basically, food dia not bad. tapiiii... food selection dia sgt le limited. and sikit compare to apa yg dia tulis dlm voucher mydeal tu. especially part BBQ. hellooo.... sah2 nama dia BBQ buffet. sekali benda2 yg ko BBQ just ikan kembung, ikan tenggiri (yg sgt le sikit. aku x sempat amik), ikan pari, clam, chic, lamb. Dlm voucher tulis ikan ada le 5 jenis, udang sotong, meatloaf, lamb, ribs, etc. serius sakit ati jek.

so.. aku dh selamat karang email yg panjang lebar kat mydeal and complaint. Details aku letak, apa yg ada apa yg takde compare to the details stated in the voucher.
Derang dh acknowledge my email and will take action on it.
Pantang tok nenek aku ko tulis lain, ko bg lain. Grrrr...

sib baik esok aku cuti hari wilayah!! (apa relevantnya ntah muhahahha)

Sunday, January 27, 2013

Hardy oh Hardy

My short conversation with hardy semlm

Me: abg, sir ajar abg taekwondo tu India ek?
Hardy: entahlah mommy, tapi dia tau ckp BM, English, bahasa india. Nama dia, sir Rajendran.
Me: ohhhh india le tu.
Hardy: eh bukannnnn. Dia Malaysian! Bukan India. Sebab dia tau ckp byk bahasa.
Me: whatever!!(malas nk explain panjang lebar)

Conversation 2:

Me: abg.. Nanti anak2 abg.. Abg nk bg join taekwondo x?
Hardy: sapa?? Anak abg? Bila tu?
Me: lg 20 thn.
Hardy: hmmmm..tapi abg nk kawin dgn sapa mommy? Cantik x GF abg nanti?
Me: manalah tau!
Hardy: nanti abg kawin, mommy buatkan kek 3 tingkat. Atas tu ada patung abg dgn GF abg. Pakai baju kaler biru. Kek nak rasa coklat untuk abang. Rasa strawberry untuk GF abg.
Me: *speechless*. Lari topic sungguh!!

Conversation 3:

Hardy: mommy, abg rasa abg nk tukar nama abg la.
Me: why???
Hardy: sebab abg rasa hardy shah bin shahnun tak sedap.
Me: so, abg nk tukar nama apa?
Hardy: hardy shah bin mohammad Raso!!
Me: mohamad Raso??? (tak glamnyaaaa)

*x paham apa kid 7 years old pikirkan.

Friday, January 25, 2013

English...



masa cuti Maulidur Rasul,
ptg2 time aku dok masak kat dapur; hardy keluarlah main dgn budak India sebelah rumah. same age. tapi tinggi banyak from hardy. derang main kat porch umah aku je pun. main ipad, bola, etc.

so, aku curi2 dgr conversation derang

hardy: we share my ipad ok?
Indian boy: ok, i have mine, but at home. later i take and we play together.
hardy: it's ok. you can play my ipad. or we can play ball.

owhhhh.... bagus anak makkkk!! waima English seketul2. tapi tak kisahlah kan. yg penting dia paham apa kwn dia ckp and he's not even 7 yrs old.

aku tak rasa masa sek rendah aku tau english cam bebudak now. Even masa form 4 pun. Cikgu English baru aku; teacher Maznah. she's from KL. so dlm class memang 100% English. berpeluh weiiii nak menjawab.

ada satu session tu, nk introduce diri, tgk kawan2 semua introduce nama je, Settle!
oh senang je.. dok dok hapal dlm kepala otak ni...
sampai turn aku dgn confident aku bgn ckp

me: my name is Norhirdawati Ibrahim. But my friends call me Hirda only.
teacher Maznah: ok, so where u were born hirda??

OMG... apsal le tetiba time aku baru dia nak tanya soklan ni?? tadi budak2 lain semua takde tanya pun!!

me: errr.errrr... I...... born..... at... Kota Kinabalu, Sabah.
teacher Maznah: you mean "You were born IN Kota Kinabalu"??
me: yes
teacher Maznah: the correct words is "I WAS born IN Kota Kinabalu, Sabah" 

fuhhhh tebal muka mak time tu. tapi sebabkan teacher Maznah, English jadi one of my fave subject.
Sampai masuk college, amik ko. semua in english. from subject math, science physics, public speaking, etc.

In a few months, my English improves banyak.
sampai le kerja now, sah2 24 jam English je. for emails, manuals, meetings, etc. semua English. altho English simple2 je. tapi as long as the mat saleh paham. kira oklah kan? hehehe

moral of the story:
nak terer English senang je, byk tgk movie english (without subtitles), baca buku cerita/novel English.( in my case, aku suka baca novel Sweet Dreams), bc newspaper English.
nak lagi terer..
Pi study oversea. nak tak nak. kena le gak bercakap English kan? kompem lg cepat terer!! :)

hv a great weekend,
Hirda ibrahim

Thursday, January 24, 2013

spoiled brat..

aku rasa si hazry/dobot/adik tu dh ada ciri2 menjadi spoiled brat.

from wikipedia:
spoiled child (also called a spoiled brat) is a child that exhibits behavioral problems from overindulgence by his or her parents. Spoiled children may be described as "overindulged", "grandiose", "narcissistic" or "egocentric-regressed". There is no accepted scientific definition of what "spoiled" means, and professionals are often unwilling to use the label because it is considered vague and derogatory.

dulu zaman single takde anak, aku cukup lemas perut if jumpa bebudak spoiled brat ni. Pastu makpak pulak yg bercakap lemah gemalai padahal anak dok merempan2 memekik kat tgh2 shopping mall. aku rs mcm nak lalu je kat budak tu, zasss cubit sekali!! Sabar2. Anak org tu kot.

mak aku pernah kata "tgk le nanti anak hg camna". Cuak gak mula2. tapi keluaq si hardy. Alhamdulillah. Sejak kecik hardy sgt jarang nk merengek2 ni. Ye la, mak garang cam singa. sekali aku PANGGGG... terdiam!! bwk le pi jalan mana pun elok je dok diam2 dlm car seat. stroller. main le sorang2.

Nak tido malam pun senang. Lepas maghrib dia dh tersengguk2 ngantuk. aku just bg botol susu.. so pandai2lah dia golek sorang2 atas katil. pastu campak botol. zzzzzzz... settle!!
Cuma dia malam2 2-3 kali bgn minum susu and tiap2 bulan wajib demam.

sekali keluaq si hazry... amik ko!! car seat tu ada le 2-3 kali je dia mau duduk. Tapi stroller dia OK. Reason? coz feeling boss2. org tolakkkkk dia kan?
dia punya drama nk tido malam... isk isk isk.


tertungging sana, mengerang sini. hempas2 badan dulu. bercakap sorang2 dlm gelap tu. agak2 dia bosan...
dia tampaq2 muka aku, soh aku urut2 belakang dia.. sampai le dia terlelap.
oh now.. takmau langsung tido kat katil dia. nak jugak tido kat celah2 aku & shahnun.
bila aku ckp "pi tido katil adik!!" terus buat2 pejam mata sambil ckp "nnnnak" (N dia memang panjang skit).

if dia dh tido pun aku slowly angkat letak kat katil dia. Kompem dia terjaga... panjat balik tido kat katil kami. bersesak2 kami tido. aku ni rs tido x bergerak. gila ayu. coz takut terhimpit anak. yg hazry, pkl 2-3 pagi sure dh hilang sebelah kami. sedar2 tidoq terkangkang kat kaki kami. tiap2 malam mcm tu. Buas sungguh!! Dah 2x jatuh katil gak pkl 4am. kepala dia tu dh immune rsnya. jatuh bunyi "gedegang"!! kelam kabut kami angkat usap2 tgk lebam ke apa ke. tepuk2 skit, relax je dia terus diam & sambung tido balik.
aku ni dada rs mcm nk pecah ketaq.

Ni baru2 ni, dah start merengek nak berdukung jek. ehh kim salam le mak ko nak layan. So, agak2 dia tau makpak bolayan. Pandai pi buat muka sedeh kat bibik. So, dukunglah bibik tu herot2 pinggang.
aku dh byk kali pesan. "takyah layankan sgt bik. nanti makin mengada". tapi takdenya... anak kesayangan bibik tu.. sikit2 "oh adik sayangku" "oh sayang bibik ni".

layan bibik.. layannnnn... makin mengada le budak tu nanti. Rasanya sebab tulah kan sampai now budak tu tau ckp 2-3 patah perkataan je.
ni aku dok pikir, one day if takde bibik camna le cara budak ni nk survive kat daycare ni? sure kengkawan and cikgu2 malas nak melayan.


tu tak tgk bila dia nak barang/food yg abg dia makan. terus start merengek "nakkkkkk" (K pulak panjang).
if abg x bg dia will hempas2 badan. hantuk dahi kat lantai or dinding and menangis pitching yg sgt tinggi. uihhh... mendidih makkkk! so, mak ni kena le leraikan. Cakap elok2 soh abg bagi skit kat adik. sharing is caring kononnya.
tapi si adik ni.. eh taknakkkkk.. nak semua!! dah abang pulak bising2 coz adik nak semua. last2 PIAP!! abg bg penampar kat tgn sekali. ehhh lagilah kuat speaker si adik.
last2 aku pun join sekali jerit!! Grrrrr...

kagum aku camna org yg ada anak 4-5 org. camna derang handle kan. or adakah anak2 derang x mcm bebudak ni kot?? cepatlah besar anak2 ....


Tuesday, January 22, 2013

How to travel within budget...


Few of my friends tanya how to dapat flight murah, travel within budget, bla bla bla.
so meh sini, mak nk share tips nk travel within budget yer.

1) Tunggu Airline Promo
~ in my case opkoslah AA kan? make sure korang dh tau mana destination korang, berapa org nk pi. andddddd...
paling penting is.. malam nk start promo tu. pkl 11.50pm. korang letak siap2 Origin, Destination, date, berapa org.
cun2 12 midnite. click SEARCH button jek. Insya Allah. korang x yah duduk kat waiting room dia.
Some of the destination memang limited especially weekend. if agak2 cuti korang ada byk and tak kisah nk pontengkan anak sekolah. amik je weekdays and bukan time school holiday.
Time ni la korang kena sacrifice sikit masa korang zzzzz. apa la sangat tido tu if dicomparekan dgn cheap air tickets kan? kan? ;)
For me, aku sanggup!! hehehe

~ if nak pi tempat yg makan 4-5 jam journey. try to get 1st flight of day. if korang amik flight last pun ok, tapi bersedialah dok nganga kat airport sementara nk tunggu siang.
example: time aku pi HK, flight kami 6.15am. sampai sana dh 10am. so by noon dh leh gerak pi jenjalan. 

~ balik pulak, try cari flight petang2. atleast korang ada masa nk buat last minute shopping ke.


~ make sure semua details family members dh di save dlm "My Family & Friends". Max boleh save 10 rasanya. (nampak benor aku yg tukang dok bl and arrange holiday trips. semua details org aku ada. hahaha)

~ bila dh dpt flight yg OK. just proceed to book. Seats, bags, meals tak yah beli lagi. benda tu later2 buleh tambah. Paling penting now... BELI TICKET!!!


~ if korang nak byr guna cc, make sure dh save siap2 dlm "My 1-click card". nanti time nk bayar. takyah le kalot2 baru nk isi cc number bagai. 
Just pilih cc mana yg korang nk guna.
click..click..click.. SETTLE!!


~ later2 bila lagi 1-2 bulan before travel date, barulah korang masuk "Manage My booking". Click "Modify".



~ go to ADD ONS. and tambah la seat, bags,meals.

~ for yg nak save lagi. x payah beli seat. 2 weeks b4 the flight date. cepat2 korang buat Web- Check In. In Sya Allah. System will assign seat satu row. for FOC. :)

~ if korang nk travel to negara2 yg kena ada visa. please proceed to do that. So far, aku x de experience lagi buat visa. Coz holiday pi tempat2 yg x yah buat visa. Yang aku tau,Visa for USA, cost u USD100. 


2) Hotel
~ dah dapat beli tix. so boleh le pikirkan mana hotel nk stay. so far, aku selalu check kat 

So far for HOllywood hotel, PYOtravel offer paling murah.

~ kadang2 these websites ada early bird promo. Kiranya, kena keep on checking.

~ try to get hotel yg bg free airport transfer. dah save dah $$$ kat situ.


3) Itinerary
~ rasanya now ramai yg dah ada blog, etc now and will update details holiday derang kan? So, kena la rajin menggoogle and check and baca experience org.

~ if certain2 entrance korang kena beli awal (example: mcm Universal Studio Spore). Beli siap2 and make sure you print out the voucher booking number.

~ plan your time wisely. make sure you fully utilize masa kat sana.

~ if nk save, use public transport like MTR in HK. sgt le cepat and efficient. Cab kat sana quite expensive.


4) Conversion rate
~ tukar duit time currency derang jatuh. example mcm duit Indon. around CNY which is NOW duit derang tgh jatuh. boleh dapat RM310 for Rp1 juta. yang ni pun kena rajin2 call money changer and check.



so far, tu je yg aku leh ingat so far. Nanti if ada apa2, aku update lagi k?
Happy hunting for the lowest airlines tickets... :)

Monday, January 21, 2013

new look!!

Happy Monday ollsss,
hari ni blog dh bertukar kaler and header. Terus feeling gadis ayu kaler pink2, purple2 gituuu...*gelak tersipu2*

~ Header from  http://www.mykhalish.com/


have a great days ahead and enjoy dobot's video aku amik last week rsnya.

ps: jgn terpedaya dgn suara lemah gemalai mak itu. tu time mood baik. time mood menyinga. pengsan dgr!!

Thursday, January 17, 2013

fav artist...


last weekend masa driving nk pi umah kak aku.
On channel Sinar FM. sekali ada carta sinarlah! tetamu jemputan Hasnol le pulak.

auwww.. terus mengimbau kenangan lalu zaman2 dia tgh hit dgn "Laguku UntukMu"

sapa x pernah dgr lagu dia. tgk je la video bwh ni.


time tu mana ada CD2 ni. harap kaset je pun. kalot pi Aloq Staq pi cari kaset Hasnol. tapi lagu tu satu je la yg aku minat pun.
Lagu lain x dgr sangat...

sampai le aku form 4 or for 5 kot. tak ingat sangat.
keluar le kat tv sorang mamat mata sepet2, comei2, kiut2 reporter dok interview dia. aku tgk.."eh comeinyaaaa". tapi cakap dlm hati je. x leh ckp kuat2 satgi cik ani dgr. dia kata aku gatai.
cuba teka sapa!!

nin diaaaaa....

OMG.. aku x pernah gila sasau kat artis okeh. tapi dgn Casey ni, dh tahap sukas gilas babisss.
seperti biasa. pi aloq staq, beli kaset dia. sekali dgr lagu2 dlm album dia. bukan Seribu Impian je yg sedap.
lagu2 lain pun sedappppp (dan2 mentang2lah dah suka kan?)

habis side A, pusing side B. dah le time tu cassete player bukan yg auto play. kena buka, pusing kaset tu. play balik.
kiranya sambil study for SPM sambil dgr lagu Casey. Pembangkit semangat le kiranya.
bukan takat tu. siap buat buku scrap. lekat pix2 casey. mana magazine yg ada dia. aku sanggup kenen2 cik brahim mintak duit nk beli.
URTV, Variapop, Mangga, Remaja.. u name it.. semua aku beli.

Pastu, zaman tu kan video recorder yg VHS. ada le satu tape tu memang dh standby je. ada je kuar muka casey. Dlm muzik2 ke... melodi ke... zasss... RECORD!!
lagu Seribu Impian tu mcm2 version aku record. version videoclip, live from Hiburan Minggu Ini, mcm2 citer yg ada Caseylah kiranya.
dok ulang main tak pernah jemu. time tu siap terpikir. Apsal le dia Non Muslim. sayangnya.
Mcm le if dia Muslim dia nk kawin dgn aku kan?? kah kah kah. (gelak kat diri sendiri)

Sampai one day, aku nekad!! tulis surat hantar kat Recording Company dia.
time tu EMI rsnya. alah korang,...tulis pun ayat skema2, ckp how aku minat suara and lagu dia. Waima minat cam nk mati pun kan, tapi saya tetap wanita melayu yg masih kaya dgn ciri2 ketimuran.
masih malu2, segan2 gituuu....*gelak tersipu2..


thennnnn..... 2 weeks after that kan, amik kooo... ada sampul surat besar aku dpt.
dalam tu poster Casey besar, dgn tulisan besar2 guna Ink Gold.

Dear Hirda,
Thanks for your Support,
bla bla bla (aku x ingat ayat apa lg)

LOVE,
CASEY

diulang.. LOVE, CASEY yer kawan2!! aku rs aku bc tu ada le beratus2 kali.

ayat2 jeles from kak2 aku "elehhh..entah2 assistant dia yg tulis. takpun hang sorang je yg hantar surat kat dia. tu yg cepat je balas tu". ohhh sungguh dengki sekoq2 kan?

then, bila masuk college. poster ni aku tampal kat depan meja study. mana ntah pix aku pose depan poster tu ntah. nanti aku cari, aku tepek k?
sampaikan cari BF pun criteria dia rambut kena ala2 rambut casey. rupa pun sepet2 gak. Sewel tak sewel kan?
roomates aku memang tau camna gilanya aku kat si casey ni. sampailah one day.. keluar rumours dia bercinta dgn Zizie Ezzette. Mak frust okeh! terus anti si Zizie Ezzette.
padahal apa motip aku nk frust pun entah. mcm le si casey tu pernah ada affair dgn aku pun. dah le time tu aku ada BF. eh tak kiraaa... tetap sentap nih!
Sian BF aku time tu dpt GF cam aku. LOL
Pastu slowly aku pun busy study, aku makin kurang minat kat Casey. till one day dapat tau dia & Zizie dh putus. konon tak minat kan? Tapi dlm hati "Yeay!!".

pastukannnn....
one weekend, aku tgh mkn kat food court starhill b4 taekwondo start. sekali Casey and GF baru dia kot. makan betul2 kat meja depan kami. damnnnnn.... aku gelabah okey!! jantung rs nk pecah!!
kwn2 aku paksa aku pi bgn say hi and salam. what??? me??? ohhh sgt salah orangggg... so not me! aku gila le camna pun kat artis tu, nama aku nk pi meja dia pi tegur, salam, amik gambar. takkan ku buat.

so... aku hanya memandang dari kejauhan je la kan. eh x jauh pun dekat je. 2 langkah je from aku.
aku rasa Casey pun perasan kami2 dok stare kat dia. konon nk berlakon mcm x de apa2. tapi sgt le obvious. kejap2 jeling tgk dia. kejap2 jeling.
Lepas dia habis makan... dia bgn... jln dgn GF dia... (membelakangkan kami). suddenly dia stop. pusing belakang. babai kami. ARGHHHHHHH..... aku rs nk pitam time tu.
Casey babai kamiiiiii!! sepanjang taekwondo hari tu. muka aku glowing berbunga2 happy... ngeeeee....

aku pun tak ingat camna lepas tu aku terus slowly lupa pasai Casey, maybe coz dia pun makin tenggelam and terus senyap. sampai le now. sure dia pun dh beranak-pinak kan? kan?

so ladies..... sapa pulak artis yg korang minat zaman muda remaja??

Promosi Design Header RM15 MyKhalish.com

Tetiba cik puan hirda pun nk deco2 blog le gak. nampak iklan ni from blog mimi.
i was like.. eh.. rm15 jek?? ok.. sgt le berbaloi if compare dgn header diri sendiri reka kan??

this promo open to all bloggers and FBians.


nak tahu details, you may refer to HERE

Hurry!! only 20 slots available...

xoxo,
Hirda Ibrahim

Recipe Nasi Ayam Goreng sesuka hati….

Nahhh... cepat amik pen paper semuaaaa... catit!!
eh takyah2... copy paste je masuk words. agak2 lagi malas.. print terus from blog aku ni.


Bahan-Bahan

1)     Ayam
2)   Beras
3)      Kiub pati ayam
4)      Bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, lada itam biji
5)      Halia, bwg merah, bwg putih (blend)
6)      Daun pandan
7)      Serbuk kunyit
8)      Garam, gula secukup rs
9)      Daun sup


Cara2 : 
1)      Goreng ayam yg diperap dgn kunyit and garam. Goreng sampai garing. Angkat.
2)      Tumis item no 4 and 5. Sampai naik bau. (tumis dlm periuk nasi siap2. Tapi atas api la)
3)      Masukkan beras yg dh dibasuh. Masukkan kiub pati ayam seketul, gaul bagi beras mesra. (auwww mesra sungguh)
4)      Agak2 beras dh sebati and masak skit. Masukkan air… garam, serbuk perasa, etc. Make sure air ikut sukatan nk masak nasi. Taknak nasi mentah or lembek.
5)      Letak serbuk kunyit skit nk bg kaler kuning.
6)      Masukkan ayam goreng td. Dgn daun pandan & daun sup.
7)      Angkat and sambung masak kat rice cooker.

SIAP!!

Yang recipe sup, kicap and cili tu, buat je mcm normal nasi ayam.

Result: ayam goreng yg dimasak sekali dgn nasi tu will lembut. Dh mcm mkn nasi arab pulak.

Oklah kan, ada le gak kelainan. If not asyik nasi ayam aku yg x de kaler tu jek.
Selamat mencuba!!


Wednesday, January 16, 2013

rezeki tahun baru...

berita hangat! berita hangat!! kejadian baru semlm...


cuba tgk nama sapa kat dlm pix diatas tu??? vavavaaaaa.... terkezut mak semlm. masa mula tgk. tak perasan nama sendiri. coz dok ujung kan. sekali tenampak "ehhh... tu nama aku". terus happy!!

kan best if dapat Ipad2. leh bg dobot. tu diaaa... dobot jugak yg untung!
tapi tix wayang GSC pun dh ok sgt tu. Alhamdulillah. tgklah wayang sampai lebam!! aku google semlm premier class tu only kat GSC the Gardens. ai seyyy... so nak tak nak. terpaksa le pi sana nk tgk free movie kan?

actually aku tau pasai contest ni pun masa pi mkn kat TGIF, ni the ENTRY

ada iklan dia letak atas meja. knowing me yg cukup suka join contest2 yg ONLY melibatkan online. aku tanya the waiter. Waiter dia kata, nanti dah bayar dia will bg card with unique code. the rest dia soh bc dlm FB TGIF's Malaysia.

HOW TO PLAY:
1. Spend RM80 at any outlet and ask your server for a serial code number. 
2. "LIKE" the TGIF Page.
3. Click on our 12 Gifts Of Xmas app and start guessing what the 12 gifts of Christmas are to win! We've been releasing a new gift every 2 days, so start guessing now!
4. Best used with Firefox or Safari, and not on a mobile device.


Senang je rupanya.
x sampai 5 mins dah siap. pastu aku dh lupa pasal contest ni. coz aku rs mcm x confident jek leh menang. 12 gifts je kot. yg join beratus.

so, moral of the story today yer kawan2 (ilmiah sangat):
1) if dah rezeki, memang x ke mana. Just kena usaha sikit je.
2) if you read my entry why we chose TGIF that night. Korang will tau yg TGIF ni 2nd option coz jalan nak pi Citta Mall jam yg amat. so, if jalan tak jam, sure kami x mkn kat TGIF, sure aku x tau pasai contest ni and sure aku x join contest ni. Got it?? maksudnyaaaa.... ada hikmah disebalik jam hari Jumaat tu. :) Only Allah SWT knows what the best for us.

hope this is a good start for moreeeee happy news in 2013. Ameen.

Tuesday, January 15, 2013

Haiiiiiyah....

Sejak buka sekolah ni, hardy weekend je aku kasi pegang ipad. Weekdays, kirim salammm!! Aku simpan kat tempat yg dia x leh jumpa.
Pastu bila dapat ipad, dia punya main mcm x pernah jumpa. Ipad tu if buleh bercakap sure merayu “mintak nyawaaaa.. mintak nyawaaa”.

Ok that’s it!! Meh kita cr activity lain pulak. Soh dia masuk swimming class. Dia tak mau. Suka swimming main2 je. X suka betul2. Beriya bapak dia pujuk. Tak dilayan langsung. Siap shahnun ckp “nanti abg dh pandai swim bolehlah ajar mommy pulak.”. sambil gelak2. Oh sooo not funny!!
Bila aku suggest “kita masuk class taekwondo nak??”. Zasssss… melompat anak aku nak. See?? Makkk jugak tau apa interest anak. Hehehehe

So last Saturday, kami pi enroll dia for Taekwondo WTF class kat stadium Panasonic S.alam.
Derang nk amik 48 new students je. The rest semua old students. So for that day ada le 5 students baru enroll termasuk hardy.
class dia every SATURDAY. 4pm - 5.30pm


Bayar fees uniform semua. Terus pakai!! Kikiki.. sgt over kan makpak. Soh anak pakai. Budak2 yg lain ada yg takde size. Ada yg makpak soh pakai next week. We all pulak?? Ohhh cannottt… gaya mau ada ye anak. Dh alang2 dapat baju tu. Pi la pakai siap2. Baru mood taekwondo mari.

The taekwondo uniform sgt le cuns! Sgt jauh beza dgn uniform taekwondo dulu. Dulu kain dia cotton keras tu. Pastu ada tulisan kat belakang je tulis Taekwondo WTF. Pinggang seluar pulak jenis tali jerut jek. Takut aku dok sparring2 suar terlondeh.
Yang hardy punya uniform kain ala2 mcm org black belt pakai. Siap berbadge bagai. Pinggang getah. Gila cun! Time aku belajar taekwondo dulu Sir aku je yg pakai uniform kain mcm hardy ni. Now?? Amik ko. Budak white belt pun dh ada. 

Mula2 kena berkumpul semua. Nk buat warm up. Abang2 black belt jadi SIR derang. Ramai gak kiut2. Ni ada tiap minggu mak ko dok tercongok tunggu sekali ni. Muhahahha (ok.. sgt x sedar diri). tapi Sir ajar hardy hari tu x ensem. cheh...

Hardy awal2 malu2. Haihhh.. stress aku tgk. Ko kat umah melompat sakan. Bila soh melompat kat sini malu lah pulak.
Lama2 tgk org lain buat, baru le dia follow.

semangat mak ko bwk bekas air sejuk gedabak. siap dgn sandwich subway kami bwk sumbat dlm beg Harrods bow comeiku itu. auwwww

break kejap.


best mommyyyy



that day ada 5 org je newbies.

break lagi sekali.


Bagus gak budak ni sorang. Cepat tangkap apa sir ajar. Gaya punch pun dh ada. So, I can see among the newbies. Sir byk soh dia buat dulu or lead. Bagus2…. kecik2 dh kena jadi leader.
For 1st week. Sir baru ajar basic steps, like punch and kick. Aku duduk tepi tu rs nk join je.

Eh if aku join balik pun best kan? Last aku tinggal taekwondo masa kat MMU. Brown Junior belt. 
Reason?? 

Reason no 1
Bebudak taekwondo time tu semua cam rasa2 bagus. Masa mula register. Aku as usual, kan lone ranger. Pi sorang2 register. Masuk meeting nk cari committee member. Aku diam je. Ada le puak ni 2 – 3 org. Dh pernah masuk taekwondo before. Cakap pung pang pung pang. Pompuan. Feeling2 senior aaa coz dh ada belt kaler2. Aku x teringin nk Tanya apa belt derang time tu.

Sekali masa pi training. Aku rs nk gelak guling2 kat situ. Minah2 rasa2 bagus tu kannnnn…..
Baru belt YELLOW Junior!!! Kah kah kah… time tu aku dah Blue Senior. So dalam ramai2 tu aku 2nd paling highest. Coz ada sorang guy ni dh brown belt. So bila training semua kena ikut susunan menurun fr paling tinggi to rendah. Gila kelakar ok. Minah2 tu duduk nunnn jauh di belakang.

Lepas tu baru terpisat2 tak tau steps bagai. Damnnn… sungguh blur! So sempat le aku merasa grading sekali. Naik brown Junior. Pastu aku Stop. Malas….

Fyi…. Time aku dulu kesenioran kaler dia menaik mcm ni
WHITE àYellow Jr àYellow Sr àGreen Jr à Green Sr àBlue Jr àBlue Sr àBrown Jr àBrown Sr àBLACK

Kiranya aku ada lagi 2 grading to dpt Black Belt. Takpe2. Brown pun dh cukup. Bulehlah setakat nk punch kick org if terdesak kan? (*ayat penyedap ati)

Reason no 2
Coz training kat tennis court uni. Hellooo.. sah2 le  ber kaki ayam kan. Habis terkopek kulit kaki aku.
Nak beli kasut taekwondo x mampu. Kasut tu if dh black belt wajib le beli.

Dulu masa kat college training kat Starhill tingkat atas sekali. Dlm dewan penuh cermin. Ala2 nk training ballet tu. Siap aircond lagi. Peluh pun susah nk kuar coz bilik sejuk. Sambil sparring, leh tgk camna rupa sendiri kat cermin. Hahahah. Conceited gila!

Reason no 3
Takde geng. Dulu zaman college kami ber-4. Sama2 naik bas mini from Kinrara sampai Central Market. Turun, jalan kaki pi Bangkok bank. Amik bas pi Starhill. Gila rajin kan? Training tiap rabu malam and Saturday. Before start tu, mkn le siap2 nasi kandar kat foodcourt bwh starhill (now dah pindah pi Lot10). Pastu jalan2 window shopping dlm starhill tu. 

Time tu tanam azam, nk kerja, gaji besar, nanti one day nak mai shopping kat starhill. .

kellassss mak ko hardy cita2 nk shopping saja.

eh.. ni citer pasai hardy ke pasai aku? tetapp mak nk enterframe gak kan?
dah2.... pi buat kerja semua. bye!

Monday, January 14, 2013

a day as domestic worker......

halu ladies...
miss me?? mak hari ni MC... coz flu yg teruk ditambah dgn stay up for AA promo semlm yg for BIG member. sekali sampai pkl 1am baru leh masuk. Dah dapat masuk tgk route yg dicari takde. sudahhh... baik aku sambung zzzz...

so, terus mak feeling2 domestic worker today. lepas pi clinic singgah Giant beli ayam nk buat nasi ayam goreng coz tgk si lieya masak nampak mcm "eh menarik gak. lain skit fr normal nasi ayam" & dessert fruit cocktail pudding. sambil masak sambil bersin non-stop. kompem lazatttt masakan aku tu...

amik ko. snap terus fr periuk nasi.

atas - custard jagung with jelly & fruit cocktail. custard tu nipis sampai x nampak kena cover dgn jelly.
bawah - sauce with fruit coctail 

budak ni now dh demand nk makan sekali and duduk kat kerusi org besar.
so kami kena lapik dgn bantal. hahaha
makan tgn kiri.
takpelah dik..asalkan dok diam2 mkn.

domestic worker merasmi dessert.
ai kan x suka susu. 
so dessert aku cuma pudding and jelly tu jek.
lembek.
patutlah org buat letak dlm bekas kecik2 plastik tu. senang x payah potong.

oh lupa pulak.
domestic worker kena melayan perangai anak kecik yg mengamuk nk ikut abang dia naik van sekolah. Grrrrrrr....
ni dia melalak sambil sembab muka kat stroller.
pastu dia buat kuak dada pulak kat atas lantai.

so, domestic worker start le kereta bwk pi drive thru mcd luar tmn ni.
terus sengehhhhh... lepas dpt milo & fries.

oh sabar je lah.
Esok kompem domestic worker nk pi kerja!!


*recipe fruit cocktail pudding tu nanti aku bg k?

Friday, January 11, 2013

ebay.... ai lap u!!

Bismillah.....
dan2 starting bismillahhh... yerlah hari Jumaat katanyaaa... mode insaf skit altho berpakaian tidak berapa nk insaf sgt.

today meh mak nk share story on how we can shop + murah + only duduk terkelepap kat kerusi x gerak2 sampai mlm pun boleh.
my FB friends ramai dh tau how i am online shopper freak. kalau buleh groceries tu pun aku nk beli online jek. x yah aku nk susah2 pi cari parking kat tesco nun.

dulu masa preggykan hazry.. segala mak nenek aku beli online. fr baju to bpump to accessories.. stroller je beli kat kedai.
pastu hazry lahir.. aku dok gatai shopping toys online pulak. my 1st choice opkos le Ebay.
why ebay?? coz byk benda2 yg tak jual kat mesia ni will dpt fr sana and murah pulak tu.

let me gift few tips ya if u plan nk shopping fr ebay :
1) try to find yg FREE shipping
2) try to avoid seller from CHINA. dia punya postage either slow nak mampus. or tak sampai langsung. so.. mintak jelah refund if 30 days brg tak sampai2 lagi.
3) if seller from HK pun bagus! selalu HK is my 1st choice coz derang will offer FREE delivery and price wayyyyyy much cheaper fr sini. post pun selalu x sampai 2 weeks dah sampai.
4) if seller from UK, US. sgt.. sgt.. sangattttttt boleh percaya. coz u know la how mat salleh kan. derang selalu lagi jujur from org Mesia ni. from my experience. selalu by 2 weeks dah sampai brg. aku selalu beli sleepsuit Mothercare. i can get rm40++ for 3 sleepsuits MC with cute wording (2nd hand. but only wear once. so condition dia mcm baru). seller tu siap wrap dgn cunnya. Breastpump manual Avent pun aku beli fr ebay gak. only cost me RM100. kat Malaysia RM260. the Bpump is NEW. 
5) if nak beli brg USED. try cari seller from UK and USA jek. Coz used item derang memang mcm baru.
6) last but not least.. payment must from Paypal. jgn le ngada2 baik ati nk buat bank transfer bagai.

these are my recent purchased (*pics courtesy fr Ebay):

aku rs dh 4x aku order data cable phone ni from the same dealer.
coz ramai yg tumpang order sekali.
ada 1 batch baru order. budak receptionist opis aku ni pun tumpang sekaki.
kat Low Yatt RM20.
seller ni jual rm4! 
camna aku x sewel kan?

aku ada 3 now.
Red - letak kat umah
Rose(shocking pink) - for dlm kereta
Purple - Office
coming soon.... BLUE! for.... errrr.. jap nk pikir. ok.. for letak kat power bank.



these 2 polkadot casing pun.
got if for RM10/each
kat pavilion RM39.90.

thennnnnnnnn (panjang skit 'n' tu)
adalah sorang tu kannnn....
tumpang sekaki soh aku belikan accessories for hp dia jugak.
see?? tak sia2 u dpt bini pandai shopping kan?
dah save byk dah tu.

hp casing for tak sampai RM10.

screen protector. 3 for RM3!! 
*pitam

coming soon.... dah beli tapi x sampai lg.

this cute tempat nk buat telur ala2 mcm org juai burger.
RM3! mak opkos amik RED.


casing hp for cik note lagiiii....
rm5 each. 
dah takde handbag kaler2 nk matching dgn baju kan?
so kita tukar casing sudehhhh....

ipad silicon cover. RM15!!
nk tukar ipad cover aku now yg dh berbulu2 dah dikerjakan hardy.
sini jgn harap nk dapat below RM30.


oh lupa cakap semua items di atas adalah FREE delivery. bijak kan??
Saya bangga dgn diri sendiri. syabas betey. *pat on my back. heheheh