Nuffnang

Thursday, October 30, 2008

does gender helps??

these few days kerja aku interview..interview..interview. am looking for my future contract staff.

why???

meh aku citer.

i hire this GUY (age early 20's) as CSR (Customer Service Representative) starts June 08.
1st time aku interview dia, he seems ok, got IT background, bla, bla, bla. I even offered him higher salary compare to normal CSR in sapura. damn..he's lucky!! :(

1st month - ok... semua ok la.

2nd months - dh tunjukkan his true color. dtg lambat. break lama. so, ini boss sudah kasi verbal warning.

3rd months - still x berubah. getting worse. ada 1 time lunch break for semayang Jumaat from 12-4pm ok? aku sudah jd singa. call2 sound 2-3 das. monday, dia dpt 1st warning letter.

4th months - dia ok skit. tapi MC, EL x inform. aku yg kena call/sms tanya. sesuka ati mak bapak dia je. then, dia dpt 2nd warning letter.

5th months - aku dh malas nk amik tau. memang plan nk terminate dia after his contract end (which is in Nov 08).

24th Oct 08 - gaji day. dia MIA sampai le now. ^%$#*&^%$# <--- ayat2 time aku marah.

Tuesday (28th Oct 08). Report to HR. starts interview few candidates. semua GIRL ok?
yup..aku serik nk amik guys lagi. unless that guy is 'lembut2' type. they r good! :)

so friends,
pls pray that i get a good, dedicated staff. aminnnnnn.....

Wednesday, October 29, 2008

2nd Baby Wishlist....

am not preggy ok? LOL. I just been tagged by farrah .

these are my wishlist ye... most of it apa yg aku x dpt beli time 1st baby because of RM limitation & lack of knowledge of baby stuff.. ;)


1) Spectra 3 Breastpump set.

as a starter. if confirmed i can fully bfeed my 2nd bb, insyaAllah will 'upgrade' to an advance breastpump :)

2) Avent express bottle warmer

3) nursing pillow

4) The First Years: Close & Secure Sleeper

i only know kewujudan benda alah ni lepas habis confinement. cheh...
Cute kan? Jgn hardy pun nk tido dlm ni dah le…hehehe


5) swaddle

ini pun sama. baru tahu pasal benda ni lepas habis pantang. hardy pun x suka kena bedung.


6) Safety 1st : folding bath cradle.

i never thought this thing is important sampai la time 1st time aku try nk mandikan hardy kat kg (of course with my mom supervision ;) ).


7) ikea baby changing table

sweet +simple + cheap. ;) suka..suka..suka


8) baby cot
hardy x de. coz we bought playpen for him. he slept in his playpen 2-3 times only. last2 aku malas nk bgn bg susu mlm2, letak hardy terus atas katil. hahaha. i want baby cot yg boleh turunkan palang dia so that i can put that cot next to me kat katil. x yah bgn2.


9) Fisher Price Link-A-Doos Infant to Toddler Rocker

hardy dh ada. present fr my sis. tapi yg biasa2 aje + w/o vibrate. hehehe. plan to buy this FP rocker with vibrate and it can be use fr newborn till baby 3 yrs old.


10) lindam baby bouncer

terjumpa this bouncer @ ELC. tapi hardy dh nk masuk 1 yr time tu.


11) bumbo seat

hubby x suka. but i dun care, i can buy diam2..shhhhhh ;)


12) Esprit stroller (but i want RED color)
stroller hardy masa baby dh x cun dimata aku now... cheh....berlagakkkkk...hahaha.
luv this stroller. rasanya price dia rm300 je kat TRU. suka..suka..suka :)
and bila my 2nd bb dh besar skit.. i wanna get her this (HER??? aku berangan 2nd bb GIRL bole? hahaha)
mothercare jive stroller.

so that dia leh berboria ngan abg dia... hehehehe.

AND

13) mothercare booster seat

actually ni for 1st baby/child la aka hardy. coz car seat hardy now kompem akan di pass kat adik dia, so, hardy dh kena duduk kat booster seat pulak. kan next yr government soh semua pasang seatbelt kat seat belakang ;)

so far tu je in my wishlist as for now. tapi i guess this wishlist will bertambah bila aku start preggy 2nd baby nanti. hehehe. kompem pening + berpeluh2 kalu hubby aku bc wishlist ni.... LOL.

aku nk tagged....
1) sue
2) mimi
3) zana
4) aza

and for mak2 yg dh ada anak 2,
1) mimi
2) iena
3) lieya
4) niza

korang buatlah 3rd baby wishlist pulak k? ;)

i'm confuse...

hardy: shwimming beshhhh!!

gelakkan his cousin coz x dpt main gameboy. sooo notty.

hardy makin nakal...
paling yg buat aku hilang sabar bila....

scenario 1: 3am. semua tgh tido dgn sedapnya.
hardy: mama, nak chuchuuuuuu...nk chuchuuuuuu....
mama: ok, ok.... mama bancuh susu k?
hardy: (turun fr katil & ikut aku sampai ke meja susu, air masak, etc. monitor aku bancuh susu ok?)
mama: ok nah.
hardy: x mo, x mo chuchu... (sambil geleng2 kepala.)
mama: x mo sudah la. (jln nk naik katil balik)
hardy: Huwaaaa.... nk chuchuu..nk chuchu..sambil golek2 atas lantai.
mama: (suara sedikit tinggi). mai amik sini.
hardy: (jln ke katil + panjat katil)
mama: (bukak tutup botol & pass botol susu to him). minum k?
hardy: x mo, x mo. (tutup botol susu balik & letak botol susu atas kepala katil)
hardy: (termenung for 5 seconds). nk chuchuuuuuuu.....
mama: (buat bodo je)
hardy: (berdiri amik botol susu dia kat kepala katil, bukak tutup botol & minum)
hardy: nk uting, nk uting (tgn dok meraba2 cari puting dia sambil isap susu)
mama: nah (letak 2 puting dlm tgn hardy. konon lega dh leh tido)
.
.
.
.
.
hardy: mama.... inishhhhh (finish). tutup..tutup...
mama: (meraba dlm gelap cari tutup botol & tutup botol susu hardy)
hardy: mama, ultraman tiiiiiige awan...yah yah yah....
mama: tidoooooooo!!!!!


anak aku ada multiple personality ke???? eiii mintak simpangggg....

Tuesday, October 28, 2008

Farhan & Emily Bday Bash....


date: 26th Oct 08
Time : 1300
venue: cik puan mimi's home sweet home


aku pun x byk snap pic coz
1) sampai lambat
2) jaga hardy
3) bz mkn & sembang...hahahah

lepas balik hardy zzz dlm keta. ptg keluar pi jln2 cari cendol... sedapnyaaa...

enjoys the piccas...


hardy yg mkn bihun depan pintu masuk.

emily cool je. cik puan mimi & farhan beriya2 menyanyi...hahahah
sesi sembang

daddies. sian laki aku & en abu muka sekerat je. mintak mahap le camera x canggih le katakan...huhuhu

mommies. pandai laki aku amik gambar bini dia penuh... hehehe...

camerawoman of the day. SAB! Jue & sab, muka khusyuk dgr org bercerita...

budak cekci tido keletihan...hehehe

rizqi saja tido coz takut kena gomoi dgn aku <---- ni statement mama dia ok?


sue & maryam. maryam dpt buah baikkkkk je.

ni aku tak tau dok cerita apa..

ni muka br bgn tido.. nk pi jln2 cari cendol. mama dia lapaqqqq......

Wednesday, October 22, 2008

cabaran sungguh...

benda ni jd after we came back fr cuti raya yg panjang hari tu.
aku rasa hardy cam dh best dok umah & 1st day nk hantar pi nursery hardy nangis cam kena dera. siap kejang2kan bdn sambil sebut "nak mamaaaa, nk mamaaaa".. fuhhh aku nyaris2 x jd hantar. tapi ku 'macho'kan hati and hantar gak. kalu x, apa benda pun x leh buat.

aku ingat benda ni will jd max seminggu la. tapi takdenyaaa... tiap2 pagi adegan yg sama berulang... :(
cikgu kat nursery tu cam dh imune tgk hardy dok melalak pagi2.

my normal routines:
5.45am: alarm clock bunyi. tutup balik & tido sampai pkl 6am. (aku x tau apsal aku buat camni. WAJIB kunci jam atleast awal 15 mins.)

6.00 - 6.40am : bgn dgn sendiri. x yah alarm2. mandi, semayang, siap2. time ni selalunya hardy dh bgn & mintak susu. sambil aku dok make up, mulut dok pot-pet2 layan hardy. hardy lak....dok lompat2 atas katil sambil sebut "loooooompat tingkat".. (hmmm confuse aku dgn anak aku ni)

6.40am: dh start engine keta & load brg2 dlm keta..... hardy still kat atas..demand nk main ultraman la, car la.

6.45 am: naik atas pujuk hardy turun. x jln! dukung hardy yg melalak2 x mau ikut sambil turun tangga. masukkan dia dlm keta. pi nursery.

6.50am: sampai nursery (nursery row depan umah je ye...hihihi). hardy dh melompat fr seat depan ke seat belakang sambil meraung2. jenuh aku nk tarik kuar.

penat kan? imagine la hari2 camtu...

tapi...

sejak this week... aku rasa aku dh pandai psycho hardy skit...

my current routines:
5.45am: sama spt di atas..

6.00 - 6.40am : sama seperti diatas...

6.40am: dh start engine keta & load brg2 dlm keta..... hardy still kat atas....

6.45 am - 7.00am: naik atas pujuk hardy turun. cerita pasai dog la, cat la, ajak dia turun nk tgk ulat kat kwsn umah la, sampaikan citer lion pun kuar. note - LION is sunway Pyramid for hardy... LOL.

7.00am: berjaya bwk hardy turun bwh. tapi hardy nk turun sendiri. x mo aku dukung. slownyaaaaa... satu-satu dia dok kira anak tangga tu. sungguh menguji kesabaran.
2 puting yg dia guna kat umah dia nk bwk gak. pujuk dia naik car pulak. ckp kat dia nk bwk tgk dog, etc.

7.15 am: lalu depan umah india yg ada dog. drive slowly nk bg hardy nampak dog yg bising dok menyalak itu. sampai nursery. ajak dia turun & janji nk bwk dia pi playground lepas aku balik kerja... dia turun still 1 puting kat mulut, 1 puting pegang. kiss2, salam2, babai2. jalannnnn....


legaaaaa.....

tapi tgk la masa yg aku ambik. aku sampai opis lambat le skit coz jammed kat area kinrara tu. isk isk....

Tuesday, October 21, 2008

..................

am going to miss him dearly

i know some mommies out there dh tau yg i need to fly to spore 4 days b4 hardy's bday bash.
di ulang... 4 days! that week boleh diconsiderkan as critical week for bday preparation ok!

my boss insisted me to go jugak2.... sighs..
coz aku paling senior + this yr xmas party no more in spore. did i mentioned earlier this March 09 would be my 5th yrs with this company?
phew..... 5 yrs. I'm a DINOSOUR here ok? LOL

dh big boss suruh, aku kena pi la. nanti x pasal2 dia soh aku berhenti kerja, x ke naya.
alasan passport expired sungguh x berkesan coz they said they willing to pay for my passport renewal. (cheh.... :()

so aku dgn berat hati pi la renew passportku (yg will expired in march 09) last thursday.

this morning i got my travel itenary & agenda in spore

11th Nov 08: kul-sin 10.25am
13th Nov 08: sin-kul 12.45pm

3 days 2 nights. hubby dearie willing to take leaves just to take care of hardy (coz hubby time tu kena masuk kerja ptg). thanks yang :)

mlm je hubby kena jg hardy...... siang, hardy still kena hantar to nursery.

so, aku awal2 dh reminds hubby apa dia kena letak dlm bag nursery hardy everyday time hantar hardy pi nursery; lepas amik hardy fr nursery ptg2 make sure basuh all the botol susu, puting segala; beli mcd chicken porridge kat hardy for his dinner, bla bla bla... and the list goes on.

rasanya hubby pun penat dok dgr aku pesan mcm2. hmmm aku ingat nk kena tinggal note la. lekat kat dinding.... heheheh..

the question is now...

boleh ke aku hidup dgn aman & tenteram kat sana? confirm aku will call/sms hubby every 1 hour to check on hardy. :(

Monday, October 20, 2008

kena tagged...

aku kena tagged dgn sue . aku rasa aku dh pernah jwb tagged ni dlm FP dulu. tapi takpe la.. saja nk jawab lagi. maybe this time jawapan aku diff lak... ;)

10 random facts about me:

1) suka makan. nama je restaurants apa (especially fast food), boleh dikatakan semua aku dh pernah pi try makan. hehehe.. sebab tu la body bolatt kan? ;)
2) details. semua benda nk kemas especially umah. selagi umah x kemas, toys hardy x simpan. aku x leh tido. huhuhu
3) animal lover... especially cats.
4) shopaholic..... x yah explain lg rasanya.... ;)
5) garang.... (tapi bertempat le kan..)
6) punctual...
7) suka buat surprise kat org yg aku sayang.. :)
8) x terer drive keta auto... hahaha... manual car plsss....
9) kalu sue suka kaler merah.. aku pulak BIRU. ;) sampaikan masa wedding aku, theme kaler umah aku biru, umah hubby maroon.
10) altho aku garang, tapi aku cepat cair kalu org ckp baik2 dgn aku. so kiranya marah aku kejap je. cheh...

so, itu je la 10 facts about me.. ..

aku rasa aku nk tagged:
mimi-najeeb
mimi- farhan & emily
lieya - mia & mija
iena - jannah & rizqi

kalu korang rajin buat la ek? kalu x buat pun x pe. ;)

Saturday, October 18, 2008

sesi terjah raya ke-umah kami....

sabtu...
sue, niza & mimi nk mai beraya keumah aku. so, dh alang2 derang nk mai tu, aku soh derang dtg thari. leh lunch sama2. Ila & as pun join sama...

pagi2 aku dh post hardy pi nursery.. pastu aku terus..tung-tang, tung-tang kat dapuq siapkan nasi ayam.
pkl 10am semua dh siap, tinggal nk goreng ayam je.

nasi ayam ni memang recipe family kami turun-temurun. diff dia kuah itam tu & nasi dia.
leh menitik ayaq mata linda onn kalu makan nasi ayam aku.... muahahahha... (prasan gilerrrr)

12pm ++ niza & co sampai dulu, pastu As & co, pastu err aku x ingat mimi & co sampai dulu or sue & co. mana2 le ek? ;)
Last sekali baru ila & afiq sampai.

x sempat nk snap pic byk coz mak2 semua bz bersembang, sambil suap anak makan (multitasking oooooo LOL) + jaga anak yg dok bergaduh berebut toys...
bapak2 dok bz berasap kat luar umah.

to korang...... mintak mahap le byk2 anakku si HARDY SHAH itu, kalau org main menan dia, time tuuuu la dia nk main gak. padahal menan tu selama ni harammmm dia x sentuh. aku yg bz kat dapur tu siap leh dgr sore dia "ni ady tah unyer " (ni hardy shah punya). grrrrrr...... :(

hope semua kenyang makan ek? Mintak mahap sekali lagi kot2 ada yg terkurang especially part hidang kuih raya dlm bekas dia lagi ok? Mana ada umah org kat mesia ni hidang tetamu dlm bekas tu?? Umah aku je? Hahaha.. x sempat nk letak dlm balang kuih raya….

to all mommies out there, aku will jemput mkn2 kat umah masa bash hardy nanti k?
nk harap aku masak sendiri...oh tidakkkk..... *pengsan


nasi ayam, cili & kuah itam spesel dh siap.


sup je belum hidang & ayam pun belum goreng.

ayam yg dimarinate ngan kicap b4 goreng.

niza, sue, mimi & as (nampak x niza dok pegang bekas kuih raya. & sue yg ayu berbaju kurung... phewitttt LOL)



pic ramai2. balqis dok lena sebelah niza tu. sorry ek tuan umah pakai tee & track je... ;)


afiq pose kat PISH..

Farhan.. yg pot pet2 gak mulut dia. best leh ajak sembang... hehehe


cik puan mimi & kiddos...


cute kan afiq pose MAUT... LOL. time ni semua dh balik. baru hardy nk main baik2 dgn afiq...

Monday, October 13, 2008

how we celebrate hardy's bday....

on the way home, i stopped @ SR to get a slice of classic cheese cake for hardy.
1 slice je? yesss.... x leh byk2. hardy mkn 2 suap je + hubby x suka sgt cheese cake. last2 akuuuuu gak yg kena habiskan ;).

after the cake cutting session, we went to PH sec 20.
why? coz dekat & bday boy can get free pizza dessert. its sooo yummy!! :)

video

pls ignore sore aku & hubby yg terover excited itu...hihihi...





hardy: fuhh!!!



kenyang mkn spagetti..


pizza dessert yg FOC for bday boy.

he's a BIG BOY today...

obsess dgn 'ultraman tiga' pulakkkkk....

video
(atomen tiiiga! yah yah yah). gaya ultraman lawan aa tu..hahaha..

time flies kan? cepat je rasanya hardy dh 2 yrs.

i miss my chubby baby who used to sleep on my tummy.. everynight..

now hardy tido nk kena kawasan yg lapang, aku or hubby x leh nk peluk2 or pegang2 dia. dia rimas... eksyen sungguh... isk..isk..

we plan to celebrate hardy's 2nd bday tonight. ber-3 je. place... dunno yet.. but there's a cake..forsure ;)

Friday, October 10, 2008

sweet lil balqis..

semlm lepas balik kerja, aku stop kat umah niza jap.
nk melawat bb balqis.... suka akuuuu... balqis is sooo bam-bam. bulattt je kepala & kaki dia...
hampir2 aku nk geget... hihihi...

baik dia korang, masa aku sampai dia baru lepas menyusu..pastu muka terus stoneeee je & terus tido atas rocker dia.

while aku, niza & kanda having our minum ptg. niza cooked mee goreng. dapnyaaaa....
rajin ko niza, pasni leh le selalu ko masak ajak kengkawan ye... (hahahah...dasar muka x malu!!)

cik puan mimi,
aku dh pass present balqis & kanda on ur behalf.