Nuffnang

Tuesday, June 30, 2009

cats in my life.....

last night, there was a stray cat came to my front door. that cat is black with white spots. the most important thing is he/she so damn cute. (excuse me. x sempat check the gender) both me & hardy get so excited feeding the cat with roti kosong... hehheh sorry cat, dinner dh habis..

& that's makes me flashback with all the memories that i had with all the cats in my life.

what i know, i started to have a cat in my family since we moved to jitra. (coz time tu baru nk ingat). tapi according to my sis, we had a cat since we were in sabah & selayang.

mak cing
when we stayed in jitra. same taman. diff house coz umah kami now x siap lagi.
mak cing is a short name for 'mak kucing'. she's a very quiet, behave cat. tapi... coz kiranya time tu dia le HOT chicks kat lorong tu, kejap2 preggy..kejap2 preggy... last2 my mom decided buang dia...
wahhh i was like nangis2.. my mom buang dia dekat pasar jitra.
then, kami pindah masuk umah baru.. and guess what, Allah maha kuasa, after 2-3 months, aku terserempak dgn mak cing kat area2 tmn aku... terus jadi adegan2 jejak kasih kat tepi jln. that time i was riding my bicycle yg ada raga kat depan. angkat mak cing, letak dlm raga & bwk balik umah... time tu dia dh tua...
tapi tetap preggy... this time anak dia kami bela...

Emon
Emon is special coz b42 this everytime mak cing bersalin anak2 dia will mati x sempat besar. & of course with the help of "mak bidan hirda'. so, there's 1 time... mak cing tgh ngiau2 nk bersalin, aku ingat lg time tu time tido ptg. (uihh kami kecik2 lepas lunch kena paksa tido. camna anak2 x bulat kan?) so, mak aku dh bising soh letak mak cing kat luar umah, tapi aku berjaya menyeludup mak cing masuk dlm bilik, buka pintu almari, kosongkan compartment bahagian bwh almari, alas newpaper & baju2 lama & letak mak cing dlm tu. oh, mak cing ni pemalu.. aku kena tutup skit pintu almari. so sambil2 tu aku jengok2 gak. last2 after quite some time...bushhh keluar le sekor kitten yg cute..so lepas mak cing bersihkan anak dia.. aku & my sis dok tertunggu2 gak, bila dia nk bersalin anak2 yg lain. x de k? 1st time in history aku jumpa kucing bersalin sekor anak je. thats why dia panjang umur kot. coz dia sekor je.
why EMON? coz kakak aku dok buat lawak nak panggil dia KEDEMON. ntah apa2 je. last lekat nama tu tapi EMON je. Emon is a male cat. atleast termakbul impian aku nk ada kucing jantan so that mak aku x de reason nk buang dia... heheheh. lepas tu mak cing ada preggy lagi. this time yg survive sekor female cat je.. yg kami namakan.... EMONI...

Emoni
anak dara mak cing merangkap adik/gf/bini emon. ni pun hot chicks lorong tmn aku tu gak... x lama pastu mak cing hilang. according to org tua2 kucing tau bila derang nk mati. & they will try their best to mati jauh2 fr umah tuan dia. so that tuan dia x sedih tgk derang mati. yg ni aku percaya coz majority kucing aku bila dh tua, derang will hilang...
Emoni pun bersalin 2-3 kali, tapi anak2 dia sekor je umor panjang... ABU...last2 emoni hilang..

Comel
pergh nama skema gila. ni kucing jantan kawan aku, dia nk buang, tapi aku kesian aku amik bela. kaler dia orange. sian comel, dia punya la macho..tup2 tuan lama dia boh nama comel..sure kena gelak dgn kucing2 tmn yg lain..hahahha...
comel jadi emon's bestfriend lepas emoni hilang. tapi comel ni notty skit. dia x behave cam emon. biasa la, ni sure mak dia x didik dia elok2 cam mak cing didik emon. lepas comel besar skit dia dh jarang balik umah. balik kadang2 je. emon still setia dok umah.
ntah mcm mana one day... org kampung belakang umah aku bgtau (belakang umah aku terus umah kampung. kg teluk nibong nama dia)... derang bunuh comel coz curi ayam derang. org kg ni jenis bela ayam, tapi lepas merata2, mak aku x larat nk basuh lantai luar coz penuh dgn taik ayam. selamba je kan bunuh kucing aku? time tu aku punya meraung cam org mati laki. bodoh punya org, bela ayam x letak dlm reban, pastu nk marahkan kucing dok kacau ayam ko... eiii lepas pada tu aku pantang nampak ayam org belakang masuk umah aku, kompem dgn suara yg kuat lagi nyaring aku sound "ni ayam sapa ni??? nk bela, tapi x reti nk letak dlm reban. pastu sesedap ati je nk bunuh kucing org". boleh?? lepas pada tu elok je ayam2 tu dok dlm reban... bagus!

Abu
Kami boh nama abu coz bulu dia kaler kelabu. Abu is anak emon & Emoni. dia ikut sebijik perangai Emon. baik & x menyakitkan hati. Abu pun hilang bila dia tua...

Pot & Yot
adik-beradik/kembar. aku adopt masa derang kecik. actually aku amik yot, kawan aku amik pot. tapi lepas kawan aku bwk balik umah pot mengiau non-stop. so, dia terpaksa tinggalkan pot dgn yot kat umah aku.
pot ekor pendek & yot ekor panjang.
pot is aggresive & bam2. tapi yot jenis pendiam & kurus panjang.
ramai org suka pot.
yot ni pelik sikit.... dia suka isap jari2 tgn or kaki. pagi2 bila dia masuk dlm bilik, kami terpaksa berselimut sampai kepala. kalu x, kejap je ko rasa dia dok menyonyot jari ko sampai kecut. aku pun x tau apsal...
pastu suka tidur kat celah2 org, dia x suka tido tempat terbuka...
yot hilang masa dia teenagers.... maybe org curi kot...

pot idup lama sampai aku sekolah menengah.....

Pak Tam
kucing itam yg sungguh cantik berkilat. dia ni pun behave.. aku x ingat mana aku jumpa dia.. kami bela dia x sampai setahun, tgk2 dia mati depan umah dgn mulut berbuih2 coz termkn rumput/daun bekas org sebelah spray racun. seperti biasa... aku nangis cam mati laki lagi....
semua kucing2 aku yg mati, aku taman kat kawasan umah aku....

Abuya
kucing neighbor aku..... tapi dia lagi suka dok umah aku. neighbor aku panggil abuya coz bdn dia kaler kelabu yg pekat gila...
abuya mati coz termakan racun tikus yg mak aku letak for tikus aaa... sian..dia mati depan mata aku...
aku meraung lagiii....
mak aku memang rasa bersalah gila. terus buang segala racun tikus. guna perangkap tikus je pastu.

Sekenit
actually bapak aku panggil dia SAKINAH. tapi lama2 jadi Sekenit pulak. dia stray cat gak. kaler tompok. & dia gf Abu.
sekenit ni jenis pandai amik hati... coz dia jenis respect Abu..kalu bg mkn, dia will bg abu mkn habis dulu, then baru dia mkn bekas2 abu.
pastu dia pandai amik ati mak aku, terer tangkap tikus. korang imagine le, dh melambak kucing kami bela, tikus bermaharaja lela dlm umah gak. kucing2 lain, tikus lalu sebelah pun leh relaxxx je tgk. sebijik cam garfield.
tapi dgn sekenit... jgn le.. kejap je dia dpt...pastu dgn bangganya,.....dia le 1st kucing yg mak aku bg tido dlm umah mlm2. kucing2 lain pkl 9pm dh kena halau kuar.
satu perangai pelik dia yg aku x leh lupa... minah ni suka mkn TIMUN. mak aku suka tinggalkan balance timun yg dh x guna atas kabinet lepas masak. kejap lg ko dgr le, bunyik kruk-krak, kruk-krak kat dapur. habis seketul timun... hahahah....
ada sejarah sekenit ni.... tgn kanan dia cacat skit... ni cerita dia
mak aku kan housewife. so jadi le bbsitter for anak2 neighbour aku. ada one time tu, ada sorang budak ni, aku x ingat nama dia. serius buas gila babi... dia pernah naik beskal jatuh longkang berdarah kepala merambu2, tapi muka maintain cool je... siap pi hospital berjahit kepala.
ok, budak ni aku x tau awat le buas gila... dia pi ambik sekenit, campak masuk bara api bekas mak aku bakar daun2 kering. perghhhhh..time tu aku kat sekolah.
balik umah mak aku cerita, aku panggil dia & tanya...
jawapan dia "saja aaa..suka".. wahhh PANGGGGG aku lempang budak tu kat pipi ok!! x pernah aku lempang org lagi... paling sakit hati budak tu leh jawab "x sakit pun"... tapi pipi dh merah bekas tgn aku. & mata dh berair2 nk nangis. ahh lantak le, mak dia nk marah aku, aku x kisah, dgn mak2 dia aku lempang nanti...
pastu aku sapu minyak gamat kat tapak kaki sekenit yg melecur tu... dh 2-3 hari.. kaki kiri dia dh baik.. tapi kaki kanan dia cam makin teruk... last2 aku tgk... OMG... ulat dok menguit2 dlm tapak kaki dia... aku geli gila.. patut la kaki kanan dia cam bengkak gila..
terus aku bwk pi klinik haiwan. doc tu lagi satu bengong... suggestion dia..
1) potong kaki
or
2) cucuk ubat bg sekenit mati...

aihhh ada yg nk kena lempang gak ni....
last2 bapak aku amik ubat kuning & bandage...
so kat umah "doktor hirda" (yess sudah upgrade fr mak bidan jadi doc sekarang..) dok process kaki sekenit kat luar umah... kepit badan dia kat celah peha aku coz x mo dia mengelupur... pastu sapu ubat kuning kat luka... pastu balut bandage...
sian sekenit terkial2 nk buka balutan tu..tapi x berjaya.
esoknya..lepas balik fr sekolah....
doc hirda memulakan sesi rawatan.... buka bandage & 'tup-tup-tup' berterabur ulat2 yg gemuk2 fr kaki dia... byk korang... aku tgk pun geli. aku rs ulat2 tu pening coz ubat kuning & bandage tu pulak tertutup kan...
pastu aku letak ubat & balut lagi.. esoknya ada 3-4 ekor je ulat yg tergolek kuar... last2 kaki sekenit dh elok, isi semua dh tumbuh balik, tapi jari manis dia (hahaha kucing ada jari manis ke?) patah time ulat dok mkn tu. so, kaki kanan sekenit sudah cacat & x leh nk cengkam2 kuarkan kuku dh...
x pe la..janji x yah potong. & jln cam kucing biasa balik...
sekenit pun hilang gak bila dia tua....

Bulat
Lepas Pot & Sekenit hilang..aku dh x dak mood nk bela kucing lagi... nak2 pulak aku dh start masuk uni... tapi adik aku telah mengidnap anak kucing sebelah umah yg bulat & montel. active lak tu... dia kaler putih with orange spot. siap kami buh nama BULAT.
actually bukan kidnap pun..si bulat ni yg sentiasa dok bertandang kat umah kami x reti2 nk balik pi kat mak & adik-beradik dia kat umah sebelah. bukan salah kami k?
last2 neighbour kami pindah, bwk mak & adik-beradik bulat sekali. bulat dia tinggal. cam paham2 soh kami bela le tu.
mak aku pernah buang bulat kat pasar jitra.. bila kak aku call bgtau, aku leh call fr kl soh mak aku cari balik Bulat. serius aku emo time tu...
last2 mak & kak aku terjumpa bulat kat medan selera jitra.
angkut bwk balik... lega aku... kalu x mau setahun aku x berckp dgn mak aku....
Bulat sentiasa ada dlm video2 family kami..
time kakak2 & aku bertunang; & time wedding kak2 aku...
bulat mati in sept 2005. x sempat dia nk tgk aku naik pelamin...
Bulat mati sakit tua kat umah parents aku... aku kat kl time tu.. bila kak aku sms bgtau bulat mati...
seperti biasa.. aku nangis sorang2 dlm bilik.... sambik tgk pic Bulat... serius aku ni terus emo kau bab melibatkan kucing2 aku...

Bulat is my last cat... lepas pada tu kami x bela kucing lagi coz adik aku pun dok hostel.
fyi, daddy aku pun suka kucing..mak aku je yg x suka...

Katik
stray cat gak... dia ni cam terbantut pembesaran skit... badan gemuk, perut boroi, tapi kaki pendek. tu yg kami panggil katik tu.
dia male cat. bestfriend Bulat b4 bulat jumpa kucing betina.
bapak aku kata katik ni gay. hahhaha.. coz dia sayang gila kat bulat & time bulat ada gf pun dia langsung x menunjukkan minat kat kucing betina..camna tu? katik pun hilang lepas bulat mati... sedih kot...

Kain buruk
gila kan nama2 kucing kami letak? sian minah tu.
hahahah... ini kucing betina yg mak aku panggil dia bohsia...dia stray cat gak. kaler serius x cun. cam kain buruk, tapi chenta hati Bulat ok!!aku & adik aku pernah brain wash bulat... "apa ni bulat, sungguh x se-khufu. hang tu skit punya ensem ke, putih melepak, si kain buruk tu sungguh x cun". bulat cam paham je apa kami kata.... sampai stare kat kami... hehehe cute kan? kami memang treat kucing cam manusia...tapi dia tetap degil sayang gila dia kat sekenit.... why mak aku panggil dia bohsia? coz dia jenis tau preggy, beranak & tinggalkan anak2 dia camtu je. dia x mo bg susu langsung k? kami yg hangin..sian anak2 dia mati camtu je... last2 kain buruk pun hilang camtu je...


tu je history aku bela kucing.. actually ada a few lagi.. tapi aku x ingat sgt.
for me, kucing tu rezeki fr Allah...
everytime kita bg dia mkn, dia will doakan kebahagian tuan dia, murah rezeki.. & benda pelik yg aku will buat dgn kucing2 aku b4 exam...
aku will slow talk dgn derang cam aku sembang dgn member... soh derang doa aku pass exam with flying colors. hehehe tapi aku buat diam2. x bg org nampak or dengar. satgi mak aku nampak ada yg kena sembur "Ya Allah, dgn kucing pun nk bersembang2 cam kawan. cuba le pi baca buka..bla..bla..bla"
so far, aku x pernah fail exam ye... Alhamdulillah....

Monday, June 29, 2009

Transformers!!! tee te tet.... te teeee <--version hardy nyanyi

date: 27th June 09
time: 11am-4pm
venue: s.pyramid

berjaya gak kami tgk transformers last weekend. tiket cepat gila habis. sib baik aku sempat beli online. mimi & co pun join gak. transformers -revenge of the fallen ni besttt..aku lg suka yg ni compare to the 1st one.
tapi yg x bestnya.. aircond dlm cinema tu cam ala2 je. kejap rasa, kejap x. serious panas.
& movie ni almost 2.5 hours. gila lama. dh rasa cam nengok hindustan je. hardy leh tahan sampai 2 jam je. lepas tu dia pun zzzzz.... sian dia, x leh nk tgk optimus prime idup balik.
anakku obsess dgn optimus prime pulak now...

okeh mimi, kami had a great time.. x sangka tgk2 jam dh dekat 4 lebih...len kali kita leh berouting lagi k? hardy kt dia suka main transformers dgn abg a'am. :)

bfast @ A&W.. as, tee hardy familiar x? ;)

b4 masuk cinema, ada derang display toys transformers kat luar dia. hardy x gerak2 dok belek.
sorry hardy, mama & daddy nk pose...

pose lapaq @ nando's...

hardy lena sampai kami habis makan...
cute je dua badik ni...
time ni hardy dh bgn tido.. muka serabai gila..

& lastly... hardy berjaya mengepaw daddy beli optimus prime fr parkson... hehehe

kalu letak, dia auto betukar jadi truck...
bila bg dia berdiri, dia auto transform jadi robot...uihhhh mak yg kagum ok! canggih2 menan budak2 now.

Wednesday, June 24, 2009

bandung stories....

to all my friends out there... daku sungguh le penat & x sempat nk update citer kat blog..

kepada sesiapa nk bc citer holiday kami kat bandung (wahhh ada ke? mcm le glamer benor kan? LOL)... sila masuk sini ----> hirda's fotopages.
mak pemalas, update semua citer sekali harung.

makacih,
hirdajane

Tuesday, June 23, 2009

we're back.......

1st of all Alhamdulillah, kami dh selamat pi & balik.
so far kami2 semua in a good health... selama 5 days 4 nights kat sana.
apa2 pun complete citer akan diupdate bila2 aku free nanti k?

niza & co join our family vacay this time. altho it's like last minute decisions but we made it. :)

what i can say it here... i'm sooo berpuas ati coz
~ dpt hotel room yg besar & ada bath tub. enjoy gila hardy. better than last yr punya hotel.
~ dpt pi tangkuban perahu
~ dpt pi mkn kat kg daun
~ dpt shopping baju2 ku lagi byk fr hardy..hehehe
~ dpt mkn ayam penyet & nasi timbel sepuas2 hati...
~ dpt massage 2x. thank god ada massage service yg leh dtg bilik.
~ dpt supir yg baik ati. terus merangkap baby sitter for hardy & kanda. LOL

but.... am sad coz
~ baju kids x byk choiceeeeee..... x mcm last yr. sian hardy. tapi aku beli gak apa yg aku tgk ok.



cute kan? ni time nk check in flight.

our father's day lunch @ kg daun. pergh..the place cun gila...

us @ tangkuban perahu.... serius x sejuk langsung.


to be continued with a complete stories......

Tuesday, June 16, 2009

i'm still hereeee....


Halu all...
sorry i didn't update my blog for almost 2 weeks.
but im still around, bz with my tasks at the same time still curi2 time to visit other blogs... for those that i dun leave comment in their blog, am so so so sorry...there's only 1 thing..

u know that im using a zaman batu nb right? hence, every time i try to masuk blogs yg full with mcm2 iklan, flash. etc.... my nb sure will hang...& need to restart.... isk isk...
wait till i get a new nb fr my company k? bila? not till this nb rosak dulu... oh sungguh jimat companyku ini...

at the same time, with all the bzness... am so grateful & thankful for what i achieved now. i've been promoted!!! Alhamdulillah... :)

but in this gawat2 time, hubby already reminds me.. SAVING..SAVING...hehehe..yeahh righttt... just wait & see where the extra $$$ goes...

hardy: ady chah nk pi skool, mama.


hardy: mama, nk monster alien? nak?

@ pkns. tido sambil pakai sunglasses... LOL

Monday, June 1, 2009

disney movies' die heart fan....

this video recorded last night when hardy request nk tgk trailer new disney movie UP dlm youtube.
1st kami tgk trailer UP time tgk "monsters vs aliens" on sunday tu. seperti biasa, dh kalu nama dia filem DISNEY, mama dia yg excited nk tunggu dia tayang kat mesia.

ok, back to my story, me & hubby terkejut coz, hardy leh ingat all the logo2 disney movies.
like in this trailer,
1) toy story - hardy panggil buzz lightyear. biasa la dia kan obsessed dgn buzz. woody dia x minat.
2) finding nemo - ini x yah diceritakan lg..hehehe
3) cars - fanatik gak ni..especially dgn Mater.

fyi, kami x ajar pun yg logo2 tu for what movie. dia sendiri yg berckp sendirinya..wahhh impress kejap.
hehehe nampak sgt anak aku disney's die heart fan kan? sebjik cam mama dia...LOL


video

tapi for UP movie, hardy panggil "UP-BELON". coz byk belon dlm citer tu. :)