Nuffnang

Saturday, December 15, 2018

Osaka - Food

Basically this entry is purely for all food that we have tried in Osaka/Kyoto.
before holiday start, kami dh buat food checklist that we plan to eat in Osaka.

Day 1:
1) U-don Restaurant @ Kansai airport

2) King Crab, Scallops, Mochi @ Kuromon market
2000yen for kaki king crab.

scallop sedap gila. 500yen

 bakar bodo je.
tapi manis gila. kami repeat 2x pi sana makan.
comei kan ada 4 rasa.
kami try ni mochi chocolate strawberry.
300yen

3) Ayam-Ya (Halal Restaurant)

 The best Ramen aku pernah try.
aku amik yg spicy & non-spicy.
Price satu bowl dekat 900yen.
besar juga portion dia.



Day 2
1) Halal food @ Mount Rokko
halal food tu ada dlm sini.

 3 choices.
kena byr kat vending machine ni. keluar card. pass kat counter.

 aku pilih beef curry + rice.
1000yen.
Right: dia jual ice-cream dippin' dots. sedap wei. 350yen
beef curry dia rasa mcm sup daging adabi dlm tin tu.
Suka la the boys.
dia serve dlm polisterin & sudu plastic.
bagus kan, x share utensil dgn non-halal.

Day 3
1) Halal Ramen Gion Naritaya @ Kyoto


miso ramen no vege for hardy.
918yen
fried chic + fried dumpling + drink (set)
900yen++
spicy Miso Ramen - 1080yen

2) Halal Yakiniku Naritaya @ Kyoto
actually dia sebelah je dgn Ramen Naritaya.
masa kami sampai dia tutup pkl 2-4pm.
so kami mkn Ramen dulu.
buka2 kami order yg simple2.
for the sake nak rasa Kobe beef.

 kami order daging kobe 100gm around 1700yen.
scallop 800yen
we add in nasi 1 mangkuk.
total bill: 3000yen

daging & scallops tu memang x campur apa2.
just grill plain atas tu, then celup dlm sos yg dia bg & makan.

hazry paling excited.
siap ajak repeat mkn sini.
kalau kat osaka kita repeat dah anak oi.
budak ketot tu busy layan youtube.

 daging dia serious sedap. melt in your mouth.
must try!

3) Luke's Lobster
Ni Luke Lobster kat Shinsaibashi. org x queue panjang sgt.
ada la dlm 8 org je tgh queue.

 kami amik Lobster Roll (US).
after + tax, 1700yen.
ketaq tgn nak bayar. beli 1 nak try sedap ke x.
rasa dia?? tgk la video ni.
oklah. x de la sedap gila.
still kena letak chili sos baru sedap.
tekak msian katakan. :P

Day 4
1) Shrimp burger @ McDonald

selalu pi oversea mkn fillet o fish je kan?
Sini ada la sikit kelainan dia.
makan shrimp burger.
try choco pie dia.
120yen
at the same time masa kami pi, McD keluarkan bekas Shinkanzen & My Melody tu.
Satu 890yen. kat town osaka dh out of stock.
kami dpt beli shinkanzen tu kat Kyoto.

Day 5
1) Cream puff + churros + Butterbeer + Popcorn @ USJ
seketul tu sampai 600yen.

 Butterbeer only @ Harry Potter area.
Sedappp. rasa mcm root beer float A&W.
chocolate churros.

Caramel popcorn dlm bekas popcorn bucket yg cute tu.
Price mcm dlm pix.

Day 6
1) Ramen Honolu


 Left: Normal Ramen
Right: Spicy Ramen (cili ada bwh sayur2 tu)
Price: 980yen each
but kami amik large size, kena add in 100yen for each bowl.
total bill: 2160yen
rupa dia cantik lagi.
tapi rasa dia, aku lagi suka Ayam-ya.

restaurant dia kecik gila.
lagi kecik from Ayam-ya.
aku kira ada 11 kerusi je.

2) Sojibo Restaurant @ Kansai airport

aku order Set Soba ni. ada tempura juga.
dlm 1000yen++
shahnun order tempura set.
total bill around 2000yen++


 budak ni boleh duduk jepun. hahaha

other than above, benda wajib kami beli hari2 is 
Onigiri Shrimp & Mayonnaise @ 7E
ada je jual kat tempat lain. tapi so far onigiri yg kat 7E is the best. hari2 wajib beli.
Price 130yen.

Meiji Van Houten chocolate drink @ familymart.
 Price 150yen.
yg left tu hot chocolate.
hazry suka yg tu. Dia lagi manis.

Glico Custard Pudding @ Lawson/FamilyMart

Baked cheese cake @ Lawson
yg ni fully recommended!!
dgn gebunya, melt in your mouth dia.
tgh2 tu full cream cheese. atas dia baked cheese.
kami beli 2. sekali mengadap je.
Price: 330yen

ok tu je food yg kami dapat makan kat sana. Basically, if you go to Osaka pls try this ya.

My Osaka Stories:
1) Osaka - Budget & Itinerary
2) Osaka - Candeo Hotel Review

No comments: