Nuffnang

Thursday, May 10, 2012

KidZania... woo hoooo

date: 30 april 2012
time: 10am-5pm
ticket price: kids - rm55; adult - rm35

ok, backdated entry lagi. biasalah mak sedikit busy.
as planned. aku & sham amik cuti 30 april tu coz nk bwk anak2 pi Kidzania. dgn alasan, if pi weekend, time dia pendek. from 10am-3pm je. if weekdays from 10am-5pm. wuihhh tamak kan?
so mak berdua feeling2 domestic workers. laki2 pi kerja, bini2 bwk anak2 beriadah. berangan le hirda.. berangannnn....

cerita bersama picture ya. korang mcm x biasa. entry aku kan semua camtu stylenya... ;)


beli online siap2 nih.. x berani nk pi sana baru nk beli. dibuatnya sold out tix for that day camna??

ada 2 line queue. satu for online purchased. satu yg baru nk beli tix.

sgt macho korang pose anak2.

nk pasang ni pun takes time. ni le antara benda yg mengcontribute to mengslowkan process nk masuk kidzania.

lepas semua dh pakai tag. kena naik tingkat 5. tgk. sapa yg happy? mak2 yg lagi happy fr anak2. yer la time kami kecik, mana ada benda2 camni.

dia bg map.

& cheque 50 kidzos.

masuk2 kena pi CIMB dlm tu & cashkan cheque ni. oh dah kaya yer abang?

1st job. jadi TM engineer. time ni aku dh start emo tgk hardy.

view dlm kidzania. dia ala2 mcm indoor genting.

supervisor tgh bg instruction.

ok, time to kerja. time ni mak emo lagi coz tgk anak bwk toolbox. oh cutenyaaaa....

dah habis kerja, echa request nk kerja fireman. sekali tgk line queue panjang gila. so kami skip pi cr kerja yg x ramai org.

our tags!!

then, derang pi kerja jadi travel agent.

siap kena snap pic sendiri. hahaha, travel agent pose senget.

cute je vest tu. time ni mak dia x emo pulak. uih mak dia nk emo memilih kerja.

awat mulut herot hardy? derang will dpt brochures yg derang buat & gaji. 8 kidzos.

hardy punya.

ingat mula2 nk pi kedai honda, nk amik lesen. sekali tinggi x cukup. so kensel le cita2. mai le area ni.

downgrade jadi tukang cat.

happy echa.

cat elok2 yer abang. nanti buleh tolong daddy cat umah.

pastu queue jadi window cleaner.

mula2 supervisor bg taklimat dulu.

then, start le korang kerja.

mak2 muka lapaq. kaki dh ketaq berdiri menunggu.


sempat lagi snap pic kasut boria yg baru beli. ha ha ha

pastu hardy bising nk jadi doctor. nk pi area tu kena lalu sini. terus aku tarik hardy soh queue sini dulu.

memang panjang queue dia.

pilot & stewardess dh kuar.

my lil pilot.
time dok queue tu dia dok merempan2 moody coz lama tunggu. echa dh x de mood nk queue. terus keluar. aku jegil bijik mata kat hardy & kata "queue situ!!" so dgn muka masam tunggu le dia. sekali dh habis kerja pilot, dpt gaji besar (besar ke???) terus happy nihhhh... terus cita2 bertukar from besar nanti nk kerja mcm mommy TO besar nanti nk kerja bwk aeroplane. x sia2 ko dpt mak diktator kan anak?

terus derang sambung kerja sini. perghhh NB engineer okeh! mak kagum dgn nama.

comei kan? dh rupa scientist pulak. oh dh besar anak2 kita sham. *emo mode

beriya muka budak berdua nih. padahal type nama sendiri je pun. LOL

wah wah wahhh.. gaya mau ada ya.

tadaaaa.... cert & gaji. 10 kidzos.

cert hardy.

pastu baru mai kerja kat endoscopy room.

lil doctors busy nk pakai gloves. punya le slow, aku rs mcm nk masuk dlm bilik pi tolong pakaikan.

time ni mak dia start emo balik. kellas mak ko hardy. emo time ko kerja grand2 je.

hardy jadi anesthesiologist. pengsankan patung tu.

last2 org semua busy dok operate. budak berdua ni mai berdiri kat cermin tgk mak2 derang. doctor apa ni???

then, kami pi area nk kerja dgn stesen tv.

hardy & echa kerja dibelakang tabir je. tolong tekan2 button je.

budak2 ni dok bc berita.

pastu kerja jadi postman pulak. eh apsal kerja ko makin downgrade ni hardy??

suka dpt pakai vest merah tu.

sib baik le ada budak besar. derang le dok pi collect & hantar parcel. yg hardy & echa mengikut je. aku & sham pun ikut le gak. takut anak hilang.

kerja kontrak pulak.

sgt ayu anakku duduk.

dia suka coz mcm lego.

ok last before kita balik. time ni dh 4.30pm. kedai byk yg dh tutup.

kerja jadi shopper.

cute kan? sorang satu tolak troley. sambil pilih2 barang.

bagusnya. mengajar anak aku menjadi suami mithali nanti. pandai beli groceries. sgt calon menantu pilihan!

kat certain tempat ada photographer derang. derang jual 3 keping for rm50. oklah kan. cantik! tapi mak frust time dia jadi doctor apsal x de photographer kat situ???

ni picture wajib beli. coz parents memang x leh masuk kat area pilot tu.

for me, kidzania is a great place for kids & adults pun. coz dia will ajar the kids to earn money. cuma yg tak bestnya, dia kata operation hour 10am-5pm. tapi start 4pm, byk area dh tutup. dh siap2 kemas2. serius sakit hati.

5 comments:

prince n princess mum said...

Now they got pilot costume to wear d..... Last time we went still dun hv...

Aleyn said...

wow.....sangat2 interesting

ellynadyra said...

mmg interesting....ramai kan...tu yang tak sanggup tuh!

onniesham said...

we had a great time kt sana.

kita mmg emo kannn?? tgok anak pkai uniform mcm yer2 je nk pi kerja cri duit. syahduuuu.. rasa cam anak dah besar je. wahai anak, sok dah besar, dpt gaji sila bg kt mak ko yer..hahaha

aku kalo boleh nk pilih kerja yg dpt byk kidzos je pastu x rmai org. x larat nk tggu lama2...letih. tp syg echa x jd pilot, rasa rugi betul. seingat aku ada 2 job echa x buat..pilot ngan TM engineer.

kita kumpul duit lg yer poms, bwk budak2 ni pi lg

lieyalatif said...

beb!!! aku teruja ni....dah rengek2 nak gi ni ajak laki aku...eh sape yg patut rengek2 ni ewakaakakakakak.....ape2pun kalo pergi, aku will refer entry ko nieh!