Nuffnang

Saturday, September 20, 2014

Istanbul - Day 2 (Blue Mosque + Hagia Sophia)

Date: 31 Aug 2014

Today is anakanda dobot 3rd bday. Syahdu sgt dpt pix pkl 12 midnight Msia time from my sisters. Derang celebrate bday dia kat umah my sis. Kek dia pilih sendiri. Demand nk cake Baskin Robbins.



view from bilik hotel aku. Left.... Laut Marmara.


Right... rumah2 or building2 in IST.

kami turun jln2 area Novotel ni. konon nak pi buffet bfast dia. Buffet not included coz bilik dh dpt corporate rate kan. so nak bfast, sila tambah sendiri.
sorang Euro10. around RM42 sorang.
oklah.. jom kita tgk apa menu dia.
ni kat swimming pool dia. nice.

kat sini memang byk jual honey comb tu yg dlm tray tu honey dia meleleh2. if nak mkn honey comb dia, korang ketuk2 la bg pecah. pastu amik.

cereal + fruits.

cheese mcm2 jenis.
and roti pun mcm2 jenis.

ok tu je buffet dia.
terkedu kami kejap. what??? tu je?? 
aiyooo jauh beza dgn buffet kat hotel2 msia ok!!
terus kensel kami nk buffet situ.
dah takyah bfast. kita brunch terus.
terus naik bilik siap2. coz 1st shuttle to Sultanahmed pkl 9.30am.


 Left: shahnun siap dgn shopping bag MW dia. sib baiklah shopping bag MW & DW memang dh ada siap2 dlm luggage. Sgt penyelamat.
Right: Pose sambil tunggu shuttle sampai. gaya tourist sgt dgn camera kat lehernya. hehehe

ni shuttle from novotel.
hari2 kena booked siap2 if nak naik ni.
coz dia limited.

dah nak sampaiiiii. Nampak Blue Mosque ni masa nk sampai area Sultanahmed.


Shuttle drop kami betul2 kat pintu masuk Rasta Bazaar.
masuk Rasta Bazaar naik tangga sikit. dah sampai Blue Mosque.

Singgah kejap kedai ni tgk2 survenirs. 


 kat sini rata2 kat kedai derang ada kucing. while tunggu shahnun & kak eton beli souvenirs, aku main2 dgn anak kucing ni dulu.
cute gila.
over tau shahnun & Kak Eton, baru masuk kedai 1st kot, terus beli souvenir.

tu dah nampak Blue Mosque.

ni dlm kwsn keliling Blue Mosque.


shahnun dh mcm ketua rombongan, dok bg arahan kat aku & kak eton suruh simpan kasut dlm plastik.
ok, nak masuk dlm blue mosque (BM), kena tutup aurat & simpan kasut dlm beg plastik yg derang sediakan.
coz sunday kan, org punyalah ramai.

cantik sgt!!
kagum aku tgk semua tiles, glasses dlm ni.
tapi yg spoilnya, lampu dia tu, dia letak rendah.
So tali byk2 tu semua tali lampu.



Ada mcm Rindu Awak 200%?? Hahahaha




nak balik aku beli ni. charms nk bg souvenir kat bebudak opis.

kami singgah brunch kat kedai located kat pintu masuk Rasta Bazaar tadi.
nampak food dia not bad.


kat sana, memang roti dia bg FOC je.


aku if travel x lalu nak mkn sgt (yooolahhh x lalu nak mkn. padahal x berapa nak lalu food IST sebenarnya). So aku order ala2 samosa (tapi version gulung) inti cheese.
Price: 6TR

shahnun order Adana Kebab.
Price: 17TR.

Kak Eton order Tavuk Doner. it's a chicken.
Price: 14TR

byk kucing2 kat sini. rasanya coz country 4 musim kan, gebu2 kucing derang.
aku bg mkn, berebut nih! sian sgt.

Total kami mkn. 

Pastu baru jln nak pi Hagia Sophia.
Rupanya br tau dia sebelah menyebelah dgn Blue Mosque je.
duhhhh.. gila x terer ko Hirda!!
ni Blue Mosque yer kawan2.

kami pusing belakang.. Hagia Sophia.
Colour dia merah2 sikit.

pastu kita pusing lg... kita snap lg pix dgn BM. 
hahaha.. harap bersabar tgk pix2 aku ya,
bglah chan aku nak letak. Dah le jarang update blog, 

tetiba pose candid...
caption ala2 "a couple who is deeply in love are looking at Hagia Sophia".

 Konon nak masuk Hagia Sophia.
Sekali tgk queue nak masuk dia sampai ke jln luar.
oklah... tak payah.
takde masa.
tak sure berapa tix masuk dia.

Kami beli tix for Bosphorus boat tour.
25TR per pax.
1st tour 1.30pm.
So kami decide pusing2 area situ je. before the cruise start.

ada HOHO bus jugak.
yg ni quite expensive euro30 per pax.

shahnun busy dok pilih gasing for anak2 dia.
gasing?? in IST?


jalan2 dia remind me area2 kedai kat Paris.
mcm nilah... 


 shahnun teringin nak rs jagung bakar tu. tu muka tak puas hati coz jagung tu tawar gila.
hahahha.. last2 buang je.
kanan pix.... dia dok menerai tarbus org turkey. Sib baik dia x teringin nak beli.

 kat kedai ni tee ist dia quite murah 10TR sehelai.
so kami beli tee from here sikit.
dgn harapan kat Grand Bazaar or Spice market murah lg.


 Left: Ni nama kedai dia.
Right: aku tak tau ni apa, tapi ni kat tgh2 dataran tu. memang semua org pi basuh tgn kat situ. rsnya dulu tempat amik wudhuk kot.

cantik sgt kepala paip dia.
aku & kak eton pun pi lah basuh tgn, sejukkkkk sgt air dia.

Happy us... berbackground BM.

Hagia Sophia.

Blue Mosque.

Time ni kami dok lepak bwh pokok coz panas.
while waiting for the tour guide nak bwk kami pi Bosphorus cruise.
just nice masuk waktu Zohor.
memang derang azan berselang seli from BM & HS.
mula2 azan start from BM, time bacaan dia pause kejap tu. Azan kat HS pulak baru nk start.
memang sgt unik. Shahnun ada rakam kat kat hp dia. nanti aku upload k?

to be continued.... Bosphorus Cruise + Spice Market

1 comment:

FadlinaMokhtar said...

Tak sabar tunggu next post.rasa cam p tour sana pulak bila baca.

FAD