Nuffnang

Sunday, August 26, 2018

Shanghai - Day 3 (Shanghai Disneyland)

Date: 23 Nov 2017
Venue: Shanghai Disneyland

Pagi2 aku dah bangun, prepare heavy bfast mcm semlm. From reference yg aku baca, crowd kat Shanghai Disneyland (SDL) lebih kurang mcm tokyo juga. Aiseyyy.... ni yg x best ni.

so kami plan nak gerak awai naik shuttle dia and sampai sana 1 hour before gate buka.

 Left: Guidemap & Time Guide. sejak semlm aku dok study ni.
Right: pose laki bini before gerak keluar bilik.
kami ber-3 dah berjanji pakai cekak minnie ni today.
tapi aku x leh pakai lama. migraine. sebab cekak tu ketat sgt. LOL
now elok je aku dok display dlm display cabinet aku.
dalam shuttle budak ni mengamuk nak suruh lepas.
kami sampai 30 mins before pintu buka.
kena jalan sikit from bus drop to pintu masuk DL.
nampak tu manusia??
sib baik la weather sejuk. kalau mai time summer ada aku dh pitam queue tgh panas.
kat sini 2 ada check point ya.
1st sampai kena queue nak check bag.
masa scan bag kat checkpoint 1, kami kantoi bw masuk roti gardenia inti jagung tu. huhuhu.
so kena buang. Sini strict gila ok. x mcm kat DL lain.
yg lepas kotak cereal kecik2 je sebab aku ckp for harris.
tips:  kalau korang nak bw masuk roti2, simpan dlm pocket jacket. badan derang x check.

lepas habis scan bag, baru queue kat checkpoint no 2.
FYI, even korang beli tix from website SDL, Korang still kena pi tukar dgn valid ticket kat counter dia. Paling spoil, bukan counter tix biasa tau. kat tempat checkpoint no 2.
So benda tu la mengcontribute to lembab line bergerak.
korang kena tunjuk print out tix details yg dah bl from SDL website tu, kena tunjuk passport juga (1 passport je for 1 booking). then, baru dia bg tix mcm kat bwh. Kami beli 2 days park entry.
esoknya x payah bawak passport dah masa nak masuk. just bw same ticket je and scan masuk. 
tix masuk DL.

dah masuk DL, benda 1st kami buat, on SDL punya apps, scan barcode from tix. time ni lawak sgt, semua terkial2.
cara2 dia:
lepas korang masuk dlm DL, Login to SDL apps from hp korang. korang kena scan barcode kat tix tu satu2.
in my case aku kena scan 4 barcode. then it will store dlm SDL apps korang.
then, korang boleh start cari ride apa yg tgh ada fastpass available.
example mcm bawah ni, dia tunjuk fastpass available for buzz lightyear ride ada pkl 5.40pm.
lepas pilih tu, korang boleh guna fastpass ni naik ride buzz just by scan the QR code from hp korang kat machine entrance for each ride.
canggih kan?
Rule of thumb is, make sure battery hp korang sentiasa ada & ada internet line.
example mcm ni. total fastpass kami amik for ride "Soaring Over the Horizon" is 4. So masa nak masuk, aku take turn dgn shahnun, yerlah sapa nak jaga harris kan. Aku masuk dgn hazry dulu, scan QR code 1 and 2. lepas aku habis, shahnun pulak masuk dgn hardy, scan QR code 3 and 4.
Ride ni is the longest queue dlm SDL. kami masuk masa day 2. tu pun masuk2 DL, check fastpass ride ni, yg available pkl 1.30pm. grab je la. Kalau x, kena queue dekat 2 jam. Pitam!!

Shahnun sempat lagi snap kami ber-3 tgh kalot scan tix satu2 masuk apps. pastu terkial2 nak book fastpass for Tron.
tapi alhamdulillah berjaya dpt slot fastpass for Tron awal pagi.

Masuk2 kami aim nak beli photopass.
FYI, photopass ni is service offered by SDL.
1 day CNY199.
kami beli for 2 days terus. Senang.
each photopass card ada unique serial number. you need to keyed in the number dlm photopass apps.
1 serial number for 1 day.

meaning that, kalau korang beli photopass ni, nanti mana2 pix yg Pro Photog snap, dia will auto masuk dlm photopass apps. and dapat free semua. x payah nak pilih2.
example mcm bwh ni. semua pix will auto masuk.
pix2 dlm photopass ni boleh download within 60 days from photopass punya website.

masa kami ber-3 busy pi beli photopass card.
kaum bapak pi bw anak2 queue bergambar dgn chars dulu.
ok mommy jeles!!
then lepas tu kami queue snap pix dgn Goofy.
pagi2 ni org x ramai lagi.
tgk la budak 1st time masuk DL ni..
ok mak yg sebak.
nampak panas, tapi sejuk hokehhh.

dah start deco xmas.
on the way to Tomorrowland nak naik ride Tron. nampak staff ni dok buat design kepala mickey guna daun2. Creative la korang.
belakang tu Tron.
this is the 1st Tron ride in the world. So wajib naik yer korang. DL kat states pun takde lagi.

 berlagak kan semua, mentang2 ada fastpass, laju je masuk.
lorong tu pun kosong je.
time ni aku tgh cuak, patut ke aku naik ni??? aiseyy.
memang laju korangggg....
aku menjerit sepanjang ride. pastu tgk bawah je,
while waiting for us naik ride, kids pulak busy main kat area tron ni.
harris zzzz
lepas tu kami amik fastpass for ride "7 dwaft mine train".
basically mana ride yg long queue memang kami aim amik fastpass.
lunch, kami decide nak makan fish &chips kat Tangled Tree Tavern.
tu price dia CNY75. oklah.
comei pulak kids fish&chips ni. siap dpt pisang.

 aku beli juga hot choc dlm bekas mickey ni.
and air dlm bekas Tangled ni.

 just nice habis makan, kami pi area tgh2 nak tgk parade.
fyi, SDL design dia x mcm DL lain, parade x lalu dekat kedai2 dlm disneyland.
dia lalu dekat kawasan jalan luas.
rasa pelik pulak rasa. selalu dok lepak kat tepi kaki lima nak tgk parade kan.
this time kat tepi jln luas.

basically lebih kurang sama je dgn parade DL lain.
cuma yg ni ada tambahan chars mcm Mulan, Frozen, Tangled, Zootopia, Incredible, Nemo.

 part ni harris sukaaa... burung fr movie finding nemo mai pegang dia.

ni je pintu gerbang SDL. dah la tulis cina.
adoi laaa

 one of my collectible item @ DL is popcorn bucket.
this time aku bl popcorn bucket minnie pakai cheongsam.

harris dah mengamuk nak susu & zzz. So kami naik ride "Voyage to the crystal Grotto".
This is a boat ride. where dia will bw kita lalu kat area2 yg ada patung ariel, mickey, aladdin, mcm2 la. memang lawa, siap air pancut bagai. Sedih x dpt amik video sebab mak busy tidokan anak.
keluar fr ride tu, ada hidden spot. Shahnun selamba pi solat kat situ. dah la guna selimut aku baru beli kat harris. isk isk

budak ni lepas dpt susu terus zzzz. weather makin sejuk.
so aku selubung dgn fleece blanket tu. lega sikit.

 elok shahnun habis solat, lieya & mimi dah sampai turn nak snap pix dgn cinderella.
dgn kami2 dpt snap sekali.
tq kawan2 tolong queuekan. really appreciate it.
oh belikan hazry & dayyan mickey's bubble tu juga.
1 for CNY100. tapi 2 for CNY160.
baik beli 2 kan.
 hari dah makin gelap. kami pi masuk area superheroes.
ada captain america. oklah from takde kan.

ingat tak fastpass yg aku tunjuk awal tadi?
for buzz lightyear ride? dah sampai time dia, so kami beramai2 pi naik ride Buzz pulak.
pix ni dia snap masa dlm ride. keluar tu terus boleh scan pix kita bg masuk photopass.
lawa area Tron malam2.

 one of our checklist dlm DL nak mkn waffle mickey.
dia ada jual kat kedai ni "IL Paperino". this is a halal kedai because ada lambang hijau tu.
tapi kedai ni memang jual dessert je.

 ada juga cake tu. Lieya beli tu.
hazry nak waffle donald. side dia bg honey & marshmallow.
 hardy nak waffle mickey with ice cream choc & choc apa ntah.
ice cream dia pekat likat coklat dia. serius sedap.
berkenan mrs pot ni. tapi mahai ya rabbi. kensel dulu.
aku beli jam ni masa last day kat sini.
semua dah penat. harris dah zzzz. so kami duduk lepak sementara nak tunggu fireworks start.

 Fireworks dia i tell you. sedih sgt.
mcm sikit sangat fireworks. tgk2 dah habis. 
korang save baget ke apa ni? x memenuhi piawaian we ols.

habis fireworks, kami balik hotel naik shuttle mcm biasa. Sampai hotel kaki dah sakit.
makan maggi je la. mak tak larat nak masak mlm2 buta.
 frust sgt kat sini maybe sebab DL yg baru kot, merchandise dia x byk pilihan.
huhuhu
so for day 1 in SDL, aku beli bekas2 ni je.

 To be continued..... Shanghai - Day 4 (Shanghai Disneyland again)

MY Shanghai Stories:

3 comments:

Cik Puan Mimi said...

siap jugak entry ko. entry aku gak yang terbengkalai.. tp bila tengok balik citer ko ni .. rindu sangat2 masa ni kan. seronok sangat holiday haritu.. insyallah semoga next vacation kita pun baik2 aje nanti..

Twinkle said...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
Buy Domain Names Online In India, Domain Name Registration In India, Best Domain Registrar In India, Web Design Services In India, Responsive Web Design Company In India, Digital Marketing Company in India

sathya said...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
fridge online shopping
refrigerator online shopping
refrigerator price online
online fridge price
Washing Machine Sale
washing machine online offers
Online Shopping