Nuffnang

Sunday, January 14, 2018

Shanghai - Day 2

Date: 22 Nov 2017
Venue: Yu Garden + Nanjing Road + The Bund + AP Plaza + Hard Rock Cafe
Pukul 4am aku dah bgn. Sejak ada baby ni, kena la mak korbankan tido. Nak prepare bfast before kami gerak pi jalan2 nanti. Org lain sedappp dok zzzz. aku start la masak. Kami amik heavy bfast. Sebab tau nanti lunch sure mkn lambat.

OK hari ni kami nak jalan2 area Shanghai city. Kami hire tour guide yg kami dah booked siap2 fr mesia. Senang liaise dgn si Aron ni, either whatsapp or email je. Takyah byr apa2 booking fees pun. Based on trust. Ni contact details dia:

Aron Long
Shanghai Local Guide
Cell: 0086-13564008294
Web: www.shanghailocalguide.com 
my travel cooker. 1st aku masak nasi 2 pot.
dah siap masak, aku cedok kuar, basuh bekas tu nak masak lauk pulak.
senduk nasi bw from mesia. senduk nasi lama beli from daiso je pun. x bw balik msia pun. buang je lepas tu.
pinggan aku beli set of 5 yg tupperware punya. save space nak bw jalan2.
aku pi travel masak tetap kena complete bahan.
So aku bw minyak masak + bwg putih + bwg merah + bwg besar + cili merah + maggi cukup rasa
small chopping board + pisau + sponge basuh pinggan + sabun basuh pinggan
newpaper + plastik sampah 5 keping.
hari2 dh siap masak, ikat elok2 sampah. Senang cleaner nak kemas nanti. Travel cooker semua, kemas2 simpan dlm laci balik.
lepas tumis bwg bagai... aku masak sup daging adabi tu.
the boys suka sgt ni. Lauk wajib bw bila travel.
aku masa 2 jenis lauk pagi tu. daging sup adabi & ayam masak merah Brahims.
yg dlm plastik bag tu sambal aku bw fr mesia & ikan bilis goreng. nak mkn br mixkan.
lepas aku mandi, harris bgn, siapkan harris & suap dia mkn.
Turn the boys pulak siap & makan.
Ok part ni sgt mencabar. Makan sambil tgk movie.
Slownyaaaa...
korang mcm x tau mak korang time management A+. nak tunggu derang habis mkn lagi, aku nak kemas, basuh pinggan semua lagi. 
So pagi2 dgr la adegan mak membebel kat anak2.
janji dgn si Aron (tour guide) pkl 9am.
kami lepak2 kat lobby dulu.

ni bahaya ada kedai dlm hotel ni.
hari2 budak ni paw marshmallow ni. CNY25.
aku bg duit suruh dia bayar sendiri je.
makan ramai2. tgk muka hazry saja je bila aku suruh pose.
Aron sampai lambat. Sebab jln jammed.
Dia dtg amik guna coaster bus. boleh muat 17 org.
amik ko, kami 14 org je kot. memang byk je seat kosong.
dalm bus rajin pulak si Aron dok cerita pasai sejarah Shanghai ni.
oklah english dia not bad. Senang nak communicate.
ada budak dh zzzz
1st stop kami Yu Garden.

Left: ada budak stress sebab kena pakai harness tgn tu.
Right: Aron dok explain pasai rent bicycle kat situ
weather makin sejuk. Harris sambung zzz kat stroller.
aku bw selimut nipis le pulak.
Sib baik la ada rain cover ni. oklah skit tak kena angin sejuk.
time ni 10 deg. tapi sejuk sebab berangin.
kat sana kebanyakan pix2 kami ramai2 Aron yg tolong snap.
Pandai pulak tu dia amik shot.

Memang fully recommended la si Aron ni.
According to Aron ni kawasan istana or rumah org kaya zaman dulu.
aku ingat ni tempat shooting movie Mission Impossible.
Rupanya dia kata yg tu jauh lagi. outskirt shanghai dah.
oooo baru tauuu.
one pix with Aron.
actually aku kat sana teringin gila nak mkn dumpling ni.
tapi takdak yg halal.
tgk tu, siap ada broth dalam dia. kena hisap guna straw.
dia ala2 dim sum la juga.
teringin nak beli ni. Tapi sejuk la pulak time tu.

Left: Tgk la org queue nak bl dumpling tuh... sure sedap kan?
sekali terjumpa kedai kebab ni.
sabr je la Aron menanti sorang2 dok order.
yg aku heran tu, masa kami sampai x de org. elok kami tgh order, ewahh ramai pulak yg queue nak beli sama. Muka bw rezeki sgt kami ni.

Left: Hardy beli mcm pratha cheese
Right: Shahnun mkn lamb stick

Left: Aku order chicken kebab. Sebab dia x de beef. Sedap korangggg.
Right: cool kan motor kat sana, siap ada bumbung & warmer kat tgn tu.

Semua dh kenyang. Kami gerak pi Nanjing Road.

hahahha pose mcm2.
Tujuan utama nak pi sana, aku nak pi M&M's World.
kat asia ada kat Shanghai je.
Sekali sampai, dia tutup tgh renovate.
frust gila.
budak ni kat sana ikut suka dia je nak golek ke, nak duduk je. org tgkkk je dia.
So kami terus pi kedai halal for lunch.
muka2 lapaq.

 Semua pix2 ni fr camera Mimi. aku dok kejar harris x sempat nak snap apa pun.
Left: Daging masak apa ntah. mcm goreng biasa je. sedap.
Right: Lamb. nampak kering. tapi actually bila mkn dia moist & lembut (ni Shahnun la yg cakap)

Left: Telur dadar
Right: Nasi goreng telur
dah kenyang kan? baru muka ada senyum.

then kita sambung jln skit nak ke the bund.
Suka aku pix budak2 ni.
ni la the bund yer puan2.
dia actually macam area Avenue of Star kat HK.
Org mai sini nak snap pix backgroundkan Oriental Pearl Tower belakang tu.
FYI,
Yg left tu Oriental Pearl tower
Right to Shanghai Tower. 2nd tallest building in Asia.
cantik sgt weather hari tu.
Sib baik x hujan.
kami ber-3 pun nak juga.
baguih la bini2 dok snap pix laki.


ni semua idea Aron, suruh snap mcm tu.
1-2-3. JUMP!!
lorr x habis2.
tajuk picture... suamiku tiba2 feeling2 model kat shanghai.
hahahaha

Lepas tu, kami gerak nak pi AP plaza.
org kata kat sini la nak bl brg2 murah.
ni map kedai dlm AP plaza.
x paham aku.
sekali kami ternampak are kedai2 sebelah AP plaza. dia dipisahkan by train je.
actually building dia bersambung.
building nama AP Xinyang.

 Left: beli microphone yg leh link kat Youtube tu.
Right: Sesi pilih fridge magnet dgn shah. kat sana leh dpt CNY5 for 1 fridge magnet. tapi kena tawar gila2 la jugak.

Left: x habis2 lagi belek FM. kat dlm sama x de aircond. panas ok. semua dah pakat buka jacket masing2.
Right: Kami beli down jacket kat kedai ni. dpt CNY100 1. Murah kan? aku x dak kaler pink lagi. nampak je color dusty pink. Laju je beli.


Left: budak x nak duduk stroller
Right: hazry & abang kesayangan. Abg A'am.

Left: Byk imitation bag. Tapi aku x tanya pun harga.
Right: Before gerak. tunggu org lain masuk toilet kejap.
kami gerak pi the bund balik, nak snap pix waktu malam pulak.
kat situ pun ada pro photog.
kami beli 1 from dia. rsnya price dlm CNY35 for size 5R ni.

Rajinla si Aron ni melayan harris.
Balik kami singgah Hard Rock.
aku tak turun sebab harris zzzz.
kaum2 bapak je turun.
frust aku sebab city tee takde. habis stock.
huhuhu
kami spend 12 jam for this tour. and it cost us CNY3000.
tapi memang puas hati.
last pix with Aron & coaster bus before semua balik bilik masing2.

To be continued..... Shanghai - Day 3 (Shanghai Disneyland)

MY Shanghai Stories:


8 comments:

Carmen In said...

Nice Blog....

شركة المثالية said...


شركة تسليك مجاري بالجبيل
شركة كشف تسربات المياه بالجبيل
شركة شفط بيارات بالجبيل
شركة نقل عفش بالجبيل

تاج للخدمات المنزلية said...


توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

Twinkle said...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
Most memorable way to find you is Domain Name.

Laxman S said...

I’m really impressed with your article, such great & usefull knowledge you mentioned here. Thank you for sharing such a good and useful information here in the blog
Kindly visit us @
Social Media Marketing Company India
Social Media Marketing Packages in India
SEO Company in India
Google Adwords Pricing in india
Google Adwords company in India

Sathya said...

Interesting information and attractive.This blog is really rocking... Yes, the post is very interesting and I really like it.I never seen articles like this. I meant it's so knowledgeable, informative, and good looking site. I appreciate your hard work. Good job.
Kindly visit us @
Sathya Online Shopping
Buy AC Online
Buy Split AC Online
Buy Window AC Online
Buy LED TV Online
Buy Laptop Online

sathya said...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
Buy Washing Machine Online and save your time.

Hridya Balee said...

Nice post. Thank you for this wonderful sharing. Kindly visit us @
Digital Marketing Company Singapore
SEO Company Singapore
Social Media Marketing Company Singapore
Web Design Company Singapore