Nuffnang

Sunday, September 13, 2009

tagged - raya

saya ditagged oleh cik puan mimi.... aku terpaksa skipkan entry2 yg lain coz tadi dh kena reminder lebih 3x soh buat tag ni.

baik cik puan, saya menurut perintah.. keh keh..

Baju Raya
tahun ni baju raya aku lebih skit fr tahun lepas. last yr sepasang je kan? thn ni 2 pasang. seperti biasa, aku buat baju kurung pahang. siap sebelum posa lagi.
baju 1 - sejak awal thn dok terperuk kain ni dlm almari aku. mak aku belikan masa dia pi vietnam awal thn ni. so, dh org kasi, buat je la. kaler dia cam pink2 + hijau2. aku pun x sure kaler apa.
baju 2 - yg ni mak stress. b4 pi bandung hari tu, aku dh check tanya kat mak aku kat kg, thn ni tema kaler apa? mak aku dgn confidentnya berkata "KELABU". & mak aku dh beli siap2 baju2 melayu kat cucu2 dia.
perghhh sungguh queen control mak aku tiap2 thn anak, menantu, cucu kena ikut tema dia. i followwww....
so, aku dgn semangat waja meredah pasar baru cr kain kaler kelabu. so dpt le kain kelabu + hitam.
nak jadi cerita, time aku balik berposa kat kg br2 ni, terkejut badak aku bila tgk kaler baju melayu hardy. bukan kelabu, kaler dia cam kaler baju kurung aku last yr, cam coklat ijau2 gitu. adoila..mother why like that??
hubby happy coz dia memang dh ada baju melyu kaler camtu. so this yr, dia x buat bj baru. beli sampin + songkok baru je.
so kesimpulannya norhirdawati ibrahim dlm dilema antara nk sama tema dgn family which i hv to pakai my baju raya yg last yr or kalu aku tunjuk protest, aku tetap pakai baju kelabu which akan sungguh obvious aku yg lain fr yg lain. think..think...

Untuk Baby/Anak
hardy jgn ditanya brapa baju dia. coz aku rs dekat setgh lemari baju dia x pakai lg. dh 2 thn baju2 hardy semua made in bandung. ;)

Family aku
Selalunya aku will belikan kain kat mak aku. tapi this yr mak aku x mo. so aku belikan hbag masa kat bandung. kira hbag raya aaa. bapak aku, aku belikan perfume eternity for men. hehehe... aku suka eternity. sampai bila2 aku will suka bau dia. so now laki aku & bapak aku bau sepesen.
aku will bg duit raya for parents aku dipagi raya. InsyaAllah thn ni aku will bg lebih coz rezeki lebih skit. Alhamdulillah. selalunya aku will belikan kuih raya + stock air botol for tetamu dtg nanti. Anak2 sedara aku pulak ada 5 org je. so semua akan dpt duit raya dgn adil & saksama.
baju raya pulak, aku dh belikan masa pi bandung kat derang. coz kakak aku pun selalu belikan hardy baju @ obersea. kira fair & square le kan?
oh lupa, aku ada sorang adik yg x kerja lg; cu mimi. yer, pompuan itu pun akan dpt duit raya. bila hg nk kerja ni?? leh bg duit raya kat hardy pulak.

Family mertua.
Sama mcm mak aku, selalunya aku beli kain gak. tapi this yr MIL aku pun x mo kain. dia nk telekung. so, aku belikan telekung yg elok skit kat bandung. duit raya, sila rujuk kepada en shahnun bin azzuddin.
sesungguhnya aku x pernah tau brapa dia bg kat parents dia. baik kan aku? sungguh x kepochi. LOL
sama gak cam kat umah parents aku, kami will belikan stock air botol for tetamu nanti.

Kasut Raya.
kasut raya?? apa tu?? hehehe..
akuwill ulang tayang sandal+heels aku yg aku beli masa raya 2 thn lepas. condition still new + tip top. camna x tip-top kan? setahun pakai 2x je. tu pun tgk le, entah2 x sampai ptg, tgk2 aku dh sarung crocs sambil ayu berbaju kurung. hubby pun x beli. dia kt, dia pakai crocs dia je. hardy awai2 dh reject x mo kasut. dia nk pakai crocs thomas dia je. gila sungguh family ni. very the sempoi. cam x mo raya je. hahaha
tapi aku sejak kecik memang camtu, kasut raya x pernah penting bg kami, coz last2 nk pi beraya, tetap sarung selipar. senang nk buka & pakai.

Kuih Raya.
dh beli. satu jenis je. tapi kena beli byk coz anak2 sedara suka kuih tu. kat kg, mak aku dh buat 2-3 jenis dh. sama gak kat umah MIL aku.

Perabot baru.
takdak. x penting coz bukan raya kat sini pun.

Duit raya.
tiap2 thn memang kami soh kakak aku yg no 3 tukar. senang coz dia kerja kat bank negara. aku dh tukar rm500. hubby rm300 kot.

Langsir baru
dh beli kain last month, tapi sapa pun x mo jahit coz dh lambat. so, bwk balik kg, soh MIL aku jahit. x tau bila nk siap. x pe bukan urgent pun.

Bonus
kalu dh nama dia kerja dgn company omputih, sila le berangan nk dpt bonus time raya. company aku not even bg advance gaji ok? gaji tetap masuk 25hb. so time raya, mak tgh kekeringan. hangin je. tunggu la, kalu time CNY ko bg advance, aku la org pertama masuk bilik HR buat komplen.
same goes to hubby pun.

Balik kampung
tahun ni turn beraya umah hubby kat bkt kayu hitam. tapi x dak beza. coz dekat je. 15-20 mins je. tapi yg sure, mlm raya kami tido umah MIL. pagi raya lepas semayang raya baru balik umah parents aku kat jitra.
pastu sure pi Yan beraya kat umah sedara mara hubby. itu je la activity raya kami tiap2 thn. dh leh hafal dh.

Oleh itu, aku nk tag
1) lieya
2) sham
3) as
4) iza
5) zuera

12 comments:

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

kah..kah kelakornya baca tema baju ko yg menyimpang dari syarat2 asas peraturan mak ko tu..tak per janji baju ko dah ader 3 helai (plus baju last year)..
banyak tul ko tukar duit raya..jannah ngan rizqi mesti raya umah ko ni...

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

seronok lak baca tag raya ni...kelakar pasal baju tu..penat2 cari yg kelabu, tukar lak warna..hehehe...

Mimi said...

owh...kesian kt hang, baju kaler lain dr tema...kalo aku, sure pakai jugaklah..nak beli lain rasanya x berbaloi kot pasai hang jarang2 pakai baju kurung kan...

aku pun jarang beli kasut raya, sandal sajo..kali pakai kasut raya lawa2, masuk rumah org sure bukak jugak kan..hihih..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

hang beli jer la baju readymade kaler ala2 baju shahnon tu. ok jer apa... takkan nak ulang tayang baju tahun lepas.. kang orang konpius tengok gambar raya kau.. ni tahun 2008 ke 2009. hehehehe

liwaniel said...

tahun ni wanie pun beli je biskut raya..tak larat pulak nak buat

☆ lieya latif ☆ said...

seronok lak aku bace tag nie...pergh name aku first kene wat homework....keh keh keh aku laa anak murid paling malas........

alah ko kire okey laa lagi sorang jek adik tak keje, aku ni 2 org lagi...sah2 pagi raye dah melayang 2ratus...sorang seratus kene pau...huhuhu

waaa untung2 langsir leh bagi MIL jahit.....aku ni dlm sejarah hidup aku tak penah buat langsir, sebab kat kuarters ni pakai langsir ready made jek...rugi le buat, tgu umah sendiri tahun depan baru leh buat....heheeheh

Sham Ummi Echa said...

ala poms ko bli je baju ready made abis citer..ko bli english cotton tu cntik2 aku tgk kt subang parade tu ha..hehehehe

byk gak ko tkr duit raya ek..aku thn ni duit raya catu sket ar.. kena smpan duit ar.. sib baik la anak buah belah aku ada 2org je..pas2 sepupu yg rapat pon ada sket je..kalo x pengsan.. belah cooi ar skt sket..ramai tu

As@Aza said...

bila baca tagged raya hang ni...terasa macam nak raya sgt2 dah...hahahaha...

weeiii...tragisnya baju raya hang tahun ni.... ;)...hang pi beli yang ready made lah hirda...berlambak jual...elok dgn tak elok sajalah ;)

As said...

hirda aku pun kena...bila la cheq nak buat nih.. huhuhu.. insyaAllah la ya...

eMMa@iKKa said...

Wah..dasyat gak preparation kau ek Hirda....Aku pun tahu nie..hadiah kan kaum keluarga telekung..malas aku nak beli kain lagi..bukan apa takut colour tak perkenan kan..tak syok lah..Jadi kasi adil aku beli telekung gitu..:) Apa-apa Hirda.Selamat Hari Raya Aidil fitri..Maaf Zahir dan Batin!!

.: Leen-Awie :. said...

hehhee.. syk per baca tag raye nih... woo kira ko adik badik sama tema la yer... kalo aku caca marba la... hik hik..

ok, salam eid mubarak

mrs khairul said...

heheh..lama dh i tak masuk sini..blog kengkawn pun sama gaks..

mak ko kan sama mcm ada sorg makcik khai, tiap2 taun dia nak sume anak cucu dia sedondon..tp dia lagi lerr siap dia yg tlg beli kan kain 1 papan utk the whole family..so xde lah timbul masalah slh beli kalerrr..hehehe..apa kata next year korg buat cenggitu..heheheh...

mana gamba raya ko 1 family nih..hardy nak x pakai songkok? aku 1st time belikan kanda..pastu dia xmo pakai..siap nak pijak plak songkok tuh..xpasal2 kena cubit dgn aku di pagi raya..mak yg sguh kejam kan..keh..keh..