Nuffnang

Tuesday, April 3, 2012

lala sweet sour telur

sapa yg beriya2 soh aku post menu kat FB tu??
meh cepat copyyyyy....

lala ni aku beli masa kat sunday market. x berani beli banyka2 coz x tau camna nk masak kan?
so aku beli satu pinggan dulu. rm5.

terus plan nk masak for dinner ahad tu. dlm kepala otak dh berangan nk masak mcm mkn kat bagan lalang. tapi yg bagan lalang tu masak pedas bertelur. aku google cari x jumpa le pulak resipe. last2 terjumpa recipe lala sweet sour bertelur ni.
aku terlupa website mana. tapi TQ sooo much for sapa yg share recipe ni?

so bahan2nya adalah:
1) Lala (aku beli satu pinggan)
2) 2 sudu oyster sos
3) sos cili (aku x ukur pun byk mana, aci tuang je.)
4) sos tomato (letak kurang skit amount fr sos cili)
5) serai (diketuk)
6) bwg putih (2 ulas diketuk)
7) bwg besar (1 bijik. di hiris)
9) cili api (8-10 bijik. diketuk) aku letak cili api ijau & merah coz nk bg kalerful.
10) telur sebijik (dipukul)
11) minyak masak untuk menumis
12) gula, garam


cara2nya:
~ panaskan minyak.
~ tumis bwg putih & bwg besar, sampai naik bau.
~ masukkan lala yg telah dibasuh betul2 coz takut ada pasir.
~ kacau bg masak skit.
~ masukkan oyster sos, cili sos, tomato sos.
~ kacau, masukkan serai, cili api.
~ if kering, tambah air. letak le gula, garam secukup rs.
~ tutup a few mins bg lala tu masak.
~ masukkan telur & kacau sebati bg telur tu masak lembek2 ala2 char kuey teow.
SIAP!!!


ni pic dlm kuali, lepas baru campur telur.

siap!! see? letak cili merah + ijau menarik le skit kaler dia kan?

tetiba termasuk gak fries for bfast pagi ahad. siap dh menu for dinner. sayur campur & lala sweet sour bertelur.

selamat mencuba puan2!! <--- baca dgn nada & gaya Chef Wan.

4 comments:

lieyalatif said...

yihaaaa!! mak dah snap dah resepi ko..senang nanti aku nak masak bukak jek balik album photo aku hahaahahah.....kalo print2 ni manjang kelautt kertassnye....

ooo tang telur buh last time api dah tutup tu menarik tu....nanti aku nak cube laaa!

Hirda Ibrahim said...

eh salah2, api kena kecikkan.
TUTUP tu means, tutup lala dgn penutup & bg dia mereneh (wahhh aku use ayat MERENEH ok).

Zana Nordin said...

baikk cik puan Hirda
nanti saya cubaaa erkkk
hari tu aku masak lala main bantai jerr .....

sekilo rm6 time tu aku beli
tapi kecik2 cotek arrrr
bertambah Batrice makan ko
aku buat tak pedas

next time..aku cuba plak lala sweet sour ko nie...sure lagi best

onniesham said...

aku dah print dah. ntah bila nk masak x tau. hahaha

tq for sharing