Nuffnang

Friday, April 25, 2014

Gold Coast, Australia - 2 weeks before the holiday begin & Air Asia X

Halu2.....
miss me? ada sapa2 tertunggu2 entry GC from mak? Harap bersabar yer. Aku siapkan dulu project photobook aku yg voucher dia nak expired 22 April. 3 hari pulun siapkan 3 photobook. Amik kau.

Now baru leh relax2 chill2 karang entry GC....
ok.. for this entry meh aku citer apa preparation kami before fly.... coz 1st time beli tix Air Asia X kan, so knowing me yg kalau buleh takmau nak membeli seat dlm flight. so.. 2 weeks before that gagah la webcheck-in.

Tapi.. i tell u, org AA lg cerdik. dia dh assign seat siap2. korang check in lah pkl berapa pun.... seat system dh bg. bukan mcm dulu, first come first serve yer...

ni seat yg kami dpt masa flight KUL-OOL
system assigned mcm ni. suka aku coz dpt seat belakang sekali. kami mula2 dpt food. dekat pulak dgn toilet.
total kami semua 10 pax. tapi sebab 1 itinerary max 9 pax je, so masa book tix ni, aku kena korbankan diri pi book kat diff itinerary.
So..... masa web-check in... aku dpt row 30 ok!! jauh ke depan nun.
so, nak tak nak, aku beli seat for aku, try cari seat yg dekat2 dgn 9 pax lain. tu pun dpt seat row 42. yg lain semua penuh. takpe2... seat aku tu nanti Shahnun will duduk.
so, we just pay rm35 for seat KUL-OOL.

ni system bg seat for OOL-KUL.
dpt row belakang sekali gak. tapi nampak tak gap 1 row tu?
Shahnun kata takpelah... coz still dekat tu.
sama jugak kes mcm flight pi OOL, seat aku dpt row 32 kot.
So beli seat baru...paling dekat available seat row 40.
another RM35 there.

ni stock food kami bwk nk pi sana.
beli 1 week before pi.
beli container plastik + sudu garpu plastik + perencah nasi goreng + beras 1 kg (for day 1 takut tak sempat pi beli kat sana) + maggi + biskut mak nenek semua.
nescafe 3 in 1 tu tak bwk. tu for minum kat umah je.
coz dah tau, if bwk sure tak lepas.

nampak itu air kotak milo & dutch lady ??
beriya beli 4 pack.
sekali kat airport, kastam tak bg masuk. coz it is dairy product from Msia.
jawapan dia "if on the box stated, produce in Spore, we will allow".
So, being me yg kepochi aku tanya "why? Spore is just our neighbor".
Jawapan dia "Im not sure actually, but i guess because of the weather".
Nak gelak aku time tu. Helloooo.. Spore tu ada salji ke en kastam?
tetiba dairy dia korang leh terima. Sgt double standard okeh!!
takpe2... redha jelah 4 pack susu kotak tu kena rampas.
tapi food2 lain semua lepas.

kellasss tekak laki aku. nak pi GC siap nasi beriani, nasi tomato bagai.
tapi beriani brahim sedap korangggg...
nanti kena beli lg. mkn kat umah.
coz nak masak tak reti kan?

ni selection of beriani yg ada.

ni shahnun amik siap2 snapshot. Solat time sana.
kat sana kan awal 3 jam from sini.
So pkl 5am dh terang benderang.

jauh beza compare naik normal AA, flight dia besar & tangga naik naik pun lagi besar & lebar.


ni picture seat kami from flight KUL-OOL
aku duduk seat belakang sekali. ada minah philiphine kot sebelah hazry.

kan aku ckp seat aku yg shahnun duduk tu kami dpt beli seat 42.
tapi mlm tu ada few seat kosong.
one of it kat row 49. Alhamdulillah. Shahnun tukar mai duduk situ.
tu hazry aka dobot dok tawaf flight. while shahnun dok isi arrival card.
sapa2 yg in the future nak naik AA X, if boleh pilih seat, pilih seat belakang sekali mcm kami ni. 
nampak tak laluan jalan dia. luas ok!
tapi makin ke depan, makin kecik.
So, selesa kami nak bgn pi toilet ke, pi sembang2 ke.

pix taken 1 hour before landing.
muka br bgn tido. Dobot pkl 12am br zzzzz...
hardy seat seberang aku. dia duduk sebelah mat saleh mana ntah.

view from seat aku. besar flight ni.

budak ni masuk2 capai ipad dia dulu.

isi arrival card.
tu tulisan shahnun yer.
if tulisan aku... buruk from this.

aku pre-booked chicken teriyaki.
so, aku dok baget sure mcm normal AA flight. nasi comes with mineral water cenonet tu kan?
tidak yer... it comes with botol mineral water tu.
bagus... patut dia mahai rm1 from pre-booked meal normal AA flight.
lagi satu, before they serve meal, the stewardess will mai lapik meja with kertas tu dulu.
properlah sikit kan?
air kotak + cake tu coz aku TERorder maximise my meal masa pre-booked meal dulu.
so tambah RM7 for that.

hardy aku pre-booked uncle Chin chicken rice.
ok gak not bad. cuma takde sup je.
budak dobot tu, aku suap mkn chic teriyaki. pastu stewardess lalu bwk cart tu, dia dh meraung nak biskut panda tu. RM5! 
pastu sengeh happy coz dpt paw mak dia. grrrrrr......

ni food shahnun.
Butter chicken masala. yg ni sedap.

ni view from seat aku.
lepas take off, heran aku semua mat saleh bgn & buka kasut. pastu pi jln merata2 semua tak pakai kasut/slipar ok!
even pi toilet pun. sewel apa?
dah nak landing baru semua pakai balik.

ni food aku order for flight OOL-KUL
nasi lemak pak naser.
oh dap2 nya...

hardy punya, chic satay.

masa balik, kami pre-booked 2 food for each person.
aku booked nasi lemak + butter chic masala.
sekali masa sampai, derang ckp butter chic masala dh habis.
so aku pilih chicken teriyaki. Frust mak!



 tu diaaa.. hardy dh zzzz...
ni time derang dok bg inflight entertainment yg kami pre-booked siap2.
siap kena sign mak nenek bagailah.


 katanya... samsung tab ni tahan 10 hours. Nan ado yer!
5 jam, battery flat. aku mintak ganti baru.
sib baik ada. tapi 1 hour before landing derang will mai collect balik.
oklah... dlm tab ni derang dh download mcm2 movie and games.
bolehlah nk bg the boys duduk diam2 for a few hours.


sama jugak mcm time pi OOL, shahnun tukar seat, mai duduk dekat2 kami coz byk seat kosong.

basically, oklah naik AA X ni. selesa & flight pun cantik byk from normal AA flight.

Gold Coast entry:

5 comments:

elly nadyra said...

tq for sharing
len kali aku pun nak seat belakang gitu hahahahha besar laluan dia, senang anak2 nak ronda2 hahahahah

Jen Nee said...

Hello.. my name is Jen Nee. I came across your blog as I was seaching for infor for GC.

Your blog is well written & has good travel information. I enjoy reading it.

May I know you are able to bring into GC all the food you purchased from Malaysia except the dairy drinks?

Can you bring own food into MovieWorld & SeaWorld?

Thanks

Hirda Ibrahim said...

Hi Jen Nee,
Thanks for visiting my blog. Yes, we were able to bring all the food that we bought like can food, brahim's, etc.
but just for a safe side, if you hv a baby bring baby formula in a pack that is seal.
Yes, you can bring your food even your picnic basket in MW and SW. They are not strict with this. You can check out my day 3 entry in MW, we bring nasi goreng etc.. and we had a picnic in there.
Hope it will help.

cheers,
Hirda Ibrahim

Jen Nee said...

Hello Hirda,

Thank Q for your reply & advise.

Yes I did check out your entry on MW on day 3. Your kids are very cute.

I saw the rules stated that no food allowed in MW & SW.

May I confirm on the 3in1 coffee was allowed to enter GC?

Aussie dollar is 3 times our RM. Everything is expensive for us Malaysian.

What are the stuff in GC that are cheaper then Malaysia for shopping?

Thanks

Cheers,
Jen Nee

Hirda Ibrahim said...

Hi Jen Nee,
no, 3 in 1 is not allowed. Because it is dairy product.

yup. aussie currency is 3x higher than here.

what cheap there? I can say their groceries. example willy wonka choc bar.
oh souvenir also cheap. you need to go to msian souvenir shop that i went. there all the souvenirs are cheap. even t-shirt u can get aud5 (if u buy > 5 i think).
t-shirt in MW and SW also affordable, if there's a best buy they sell it for aud10. check out my last day in GC. my boys wearing the bugs bunny tee. that only aud10.
Hope it may help u.

enjoy ur trip!!