Nuffnang

Thursday, April 3, 2014

Gold Coast, Australia - Preparation & Budget

Before aku start with my Gold Coast (GC) entry, sama mcm entry2 holiday/trip aku yg lain jugak, aku will share berapa cost, etc...

1. Flight ticket:
Kami beli masa AA promo. somewhere in April 2013. Return tickets:
Adult: RM741
Child: RM585
Total we paid: RM2652 (exclude luggage + Seats + meals)

So far aku tgk memang flight kami dpt ni is the cheapest.

Luggage: 
KUL-OOL = 15kg; RM55. Tapi start Sept 2013 min luggage for AA international flight is 20kg. so kami dpt free upgrade jadi 20kg. Ngeeee... :). return OOL-KUL = 30kg; RM80++.

Inflight Meal: 
KUL-OOL = RM13 x 3 = RM39 (amik sorang satu meal coz flight dh tgh malam. semua nak zzzz)
OOL-KUL = RM15 x 6 = RM90 (sorang 2 meals coz flight pagi and it is 8 hours flight).

Inflight Entertainment:
RM45. Pre-booked. If dlm flight baru nak rent, jadi rm60.

2. Hotel/Apartment:
Baronnet Apartments. (you can find it here http://www.baronnet.com.au/ )
kami booked from Booking.com. For 2 bedrooms Apartment with Superior Ocean View for 6 days + 5 nights, cost us AUD810 = RM2400. For 1 bed apartment = AUD595 = RM1780 .
Mula2 kami booked 1 2 bedroom apartment je. Tapi sampai sana, dia kata 1 apartment yg 2 bilik tu for 4 people je ok!! tak pasai2 kena tambah lagi satu apartment yg 1 bilik. cheh... padahal memang luas ok! Derang ckp Aussie punya rules. takleh ramai2 dalm 1 apartment. tak pasai2 kena tambah duit lagi kat situ.

Sib baik cantik! siap dgn washing machine, dryer bagai. dekat jugak dgn beach. balcony besar, dapur besar. If not ada aku mengamuk kat counter dia.

3. Car Rental:
kami rent from Cutprice Car Rental ( http://www.cutpricecarrentals.com ).
For Estima + GPS (for 6 days + 5 nights) total we paid : AUD470 = RM1410

Dah pi ramai2 ni senang drive sendiri. if naik public transport susah dgn stroller mak nenek tu.

4. ThemePark tickets:
1 year VIP Pass for:

Movie World + Sea World + Wet n Wild
Adult/Child (3-12 years) = AUD99.99 = RM295
(Buy 3 free 1)

Dreamworld + WhiteWater World + Skypoint Observation deck
Adult: AUD99.99 = RM295
Child (3-12 years) : AUD69.99 = RM206

ps: you can find my entry for theme parks package HERE

5. VISA
For visa pulak, last year aku saja try buat Aussie Visa for diri sendiri from this website:
http://easyeta.com/
AUD10 = RM29.50. Just isi online form, tak sampai 24 hours. Terus dapat results. dpt Aussie visa valid for 1 year.

tapi few months before pi, for 9 pax lagi tu, kami buat visa from Cik Intan. Ramai gak yg buat kat Cik Intan. Dia just charge RM20 per-pax. dh save byk dah tu.

kami just snap passport details + flight details + date nak travel and email kat Cik Intan.
ni email dia:  eta.australia@yahoo.com
rata2 if baca blog sapa2, memang ramai buat from dia. Service tip top! submit hari ni. Esok dah siap. Pastu baru bayar.


Semua dah bayar siap2 before pi except for Apartment & car rental. Yang tu kena byr kat sana. So, bila duit Aussie tgh jatuh last year (RM2.95 = AUD1) kami tukar sikit2. Nanti takdelah teruk sgt.
As for us, coz pi dgn family BIL aku kan, so car rental tu dh share 50-50. Save dah kat situ.

So... as a conclusion total we paid for our Gold Coast trip for 2 adults and 2 children (tak termasuk pocket money): RM7021 
tu pun theme park tickets for dobot are FOC coz dia tak 3 years old lagi. Bagusssss...


Hope this will help for sapa2 yg dok plan nak pi Gold Coast tapi taknak ambil tour guide kat sana.

6 comments:

lieyalatif said...

sgt2 berguna beb info nieh.....mmg sgt2 leh jadi rujukan kalo ade sape2 yg nak pergi...

dan yg paling syok tiket ko mmg superb murahhhhh....untung budak2 ni dah merata berjalan ober the sea heheeheheh

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, wahh bagus sekali ada budget list camnie. hehee singgah menabung ford sini~~~

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 49
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

onniesham said...

wow... ai,like.. very d details... sng nk buat reference.

tp telan airlio.. glup. glup glup.. gak la kan tgok cost... hahaha

Emy Omar said...

Good info Hirda.Very detail maklumat ko bagi dan sangat helpful

Cik Puan Mimi said...

good.. confirm aku cari cik intan ni bila nak buat visa nanti