Nuffnang

Tuesday, December 26, 2017

Shanghai - Day 1

Date: 21 Nov 2017
Venue: KLIA + PVG + Toy Story Hotel + Disneytown

ok let start. Flight kami pkl 8.55am. Tapi knowing aku yg kena penyakit sawan airport where "kena-pi-awal-atleast-3jam", mlm tu aku siapkan kerja opis sampai 2am, Tido sejam. by 3.30am dh bgn mandi & siapkan the boys.
ini budak paling marvelous mood dia. ko kejut la pkl berapa pun, bahagia je.
uber kami sampai pkl 5am. Kami dpt estima.

kami sampai airport dlm 5.45am. org x ramai lg, Mimi & lieya pun x sampai lagi. so as Enrich Silver card holder, Mak dpt la pi check in kat Business class counter.
Sejak MAS tukar system baru ni, infant x leh webcheck in. Shahnun & the 2 boys dah selamat aku webcheckin 48 hours before. Aku & harris je x boleh.
alhamdulillah, dapat seat sebelah tingkap.
Senang aku nak bf kan si harris.
meh la kita pose. Nak merasa naik Business class pi holiday x sure bila.
harris's 2nd international flight.
dah habis semua, baru mimi & co sampai.
so tolong dia print luggage tag kat kiosk, pastu mimi & lieya queue nak pi drop bag.
after solat subuh. Semua pi mkn bfast dulu.
takut dlm flight nanti dpt food lambat.
muka2 dah kenyang.
kat situ kami pasang siap2 sim card yg kami beli fr sini.
link dia ada aku dh bg kat entry Shanghai itinerary aku.
lucky us, all of us using hp yg ada dual sim.
so x yah nak buka2 sim mesia.
hardy & hazry duduk belakang kami. hazry tgh zzz kot time ni.
flight penuh ngan warga China. Byk yg package ni.
over kan, aku, mimi & lieya siap request special meal few weeks before flight, nak seafood.
amik ko, sekali sampai fish & omelette. 
Semua perut melayu. Sib baik la shahnun amik nasi ayam. leh mak ngendeng skit.
pix2 ada kat cameran shahnun, nanti dapat aku update entry ni ya.
muka2 kenyang.
budak ni tido la 2 jam. lagi 3.5 jam, mcm ni la. so berangan la mak dia nak leh feeling2 layan movie.
huhuhu
x reti dok diammmm.
last2 ko berdiri je la kat lantai dik.
sunlight masuk fr window + penuh chop tgn harris je.
so tak berapa nak clear screen tu.
bila tgk ni, bersyukur gila dah nak sampai.
demi nak bg anakanda duduk diam, makpak kena creative ya. bg la benda2 yg buat dia rasa "dia-la-budak-paling-adorable" dlm flight tu. LOL
aisey, salah pilih seat, nampak wings je.
but still my fave view wings with MAS logo.
oh mak patriotik sgt.

alhamdulillah, kami selamat sampai dlm 3pm++.
ni on the way nak ke imigresen.
one good thing about Pudong airport ni, kita dok assume sure imigresen dia garang2 or kerek kan?
takde ya. Baik2 je semua.
best part is, kat imigresen, queue panjang. So kami just pi kat one of the staff tunjuk harris. then dia buka lane baru just for kami 3 families. 
rezeki bw si kemetot tu. alhamdulillah.

sampai2 kena isi arrival  card. dlm flight habis, if not senang leh isi siap2.
mcm2 gaya ha.. dok mngisi. menonggeng2 si shah.  LOL
sebab tulisan mak mcm doctor kan, so kita serahkan pada shahnun je.
mak busy jaga anak.
bagus budak2 ni. duduk diam2.
keluar airport, semua dh gigil sejuk. hujan renyai2.
aisey... terus kami pi queue nak amik cab nak pi hotel.
derang charge kami CNY100 je for 1 cab.
journey from airport to hotel is about 30 mins.
pix recycle fr entry b4 this. sampai2, aku pose sini dulu.
send pix kat kawan2 opis & my sisters.
oh lupa cakap, sampai je airport shanghai, kami just switch data plan to simcard china tu, terus laju je whatsapp, etc masuk.
fully recommended.
after check in, kemas apa yg patut, by 6pm, semua dh get ready nak pi jln2 Disneytown.
ni tgh tunggu shuttle dia.

aku pakai fleece jacket je. sebab sejuk dia ok lah leh tahan lagi.
sampai2 Disneytown nampak kedai World of Disney.
FYI.. disneytown ni lebih kurang mcm Disney Village kat DL Paris.
tapi rasanya yg ni besar & luas lagi.
comei kan mak2 3 org ni.
ada byk kedai. one of the famous kedai is lego.
harris dh zzz. sebab hujan + angin.
kita pi mkn dulu. shopping next!!
before kami pi Shanghai ada baca dlm tripvisor ada org ckp ada halal stall dlm Food republic ni.
tapi x de yg tunjuk picture.
time ni la bergunanya apps Shanghai Disneyland tu.
A-Z ada dlm tu, from tempat shopping, makan, show time, queue waiting time, even fastpass.
yang ni aku will explain in DL entry ya.

bwh ni aku tunjuk camna kami cari Food Republic ni from shanghai disneyland apps.
ada byk dlm list dia, kami pilih dining. dia list down semua tempat2 mkn dlm DL, disneytown or dlm hotel2 DL and Toy Story.
bila click Food Republic, dia will bg more details about this dining place.
operation hours, etc.
x tau mana kedai dia?
worry not! click "Find On map" tu je.
tadaaa... terus dia tunjuk kat mana. time tu juga korang leh tgk korang kat mana, So when korang bergerak, ada mcm cursor ala2 waze la, gerak ikut mana korang pi.
So kompem x sesat. Ya Allahhhh mak suka sgt apps dia nihhh.
Dlm DL pun kami buat mcm tu. check je nak pi ride mana. Find je location. So jln je ikut anak panah dia.
ni stall dia. dia kedai paling hujung.
ada halal cert.kat kedai dia.
yours truly x mkn kambing. So tgk je la laki beriya2 mkn kambing ala2 satay ni.
dia kata sedappp. ulang mkn kat sana 3x.
sebab luar sejuk, tekak rasa nak mkn mee soup pulak
ni aku order mee daging. sesungguhnya aku x tau apa nama dia.
sebab shahnun & gang laki yg pi order.
rasa dia ala2 mee tarik warisan je.
shahnun order nasi goreng apa ntah.
it comes with chic wings.
sedap nasi & chic dia.
rata2 price dia dlm CNY50 for 1 dish.
dah kenyang? joms kita start shopping.
hirda nampak je xmas tree, dh happy sebab dh start holiday ho ho ho mood.
byk choice mug2 dia. dah balik mesia br menyesal apsal x beli mug.
huhuhu
plush toys dia biasa2 je.
aku dh aim nak bl payung. one of my "to buy list".
sekali tgk rega.... lepas convert duit kita RM130.
if payung besar, aku leh terima lagi. Ni payung lipat2 tu.
so kita pose dah la ya.
kat tokyo DL RM30 je aku bl dulu.
nampak apa dalam bakul mak itu?
tu fleece blanket. saja x bw yg aku bl fr DL paris dulu sebab ada le alasan nak beli baru.
haa bijak kan? alasan sebab nak selimut harris kat stroller.
which is betul pun, sejuk gila kot. x lut if selimut biasa2 ni.

Left: Pin. aku ada beli 1. 
Right: keychain bentuk food yg jual kat DL.

Left: xmas snow globe. ni pun aku collect
Right: the boys punya toys. hazry punya paling mahal duit kita dlm rm150. sebab dia remote control mickey naik motor tron. hardy punya dlm rm100 je. Both pilih mainan tron.

Left: Lumiere & Cogworth. yg cogworth tu hari last aku beli sebab nak habiskan duit CNY.
Right: more snowglobe

frame dia ada byk choice. aku beli yg frame pix buzz tu sebab yang tu je ada tulis Shanghai DL.
 nampak x size snowglobe yg aku beli?
tgk camna derang wrap, besar gedabak.
keluar from World of Disney, kami pi depan pintu masuk DL jap.
hujan renyai2. so santai2 tgh fountain mickey, while nampak le juga fireworks.
tgk video ni.
menyesal aku x snap pix sini. konon nak snap masa nak masuk DL.
tak sempat. manusia queue panjang nak masuk. huhuhu

sampai hotel, budak ni lajuu je pegang toys dia.
ni dia pilih sendiri. set bath toys marvels & bola mickey mouse.
sebab bl brg dekat 1000 CNY, kami dpt beli bagpack ni CNY50 je. if not normal price dia CNY200.
laju je aku agree nak beli.
one thing yg tak best kat sini, plastic bag, dia charge CNY1.
kedekut gila. kat DL lain siap tanya nak berapa lg pastik bag, size pun mcm2.

ok...continue our Shanghai Day 2 in next entry

 MY Shanghai Stories:
3) Shanghai - Day 2  ( Shanghai City)
4) Shanghai - Day 3 (Shanghai Disneyland)

3 comments:

TR Codex said...

Bleach Vs Naruto 3.0
Bleach Vs Naruto, one of the most famous fighting games in the world, has a new update to you! In this version of Bleach vs Naruto 3.0 which is the same as the other updates, you will fight against maintaining SonnatTAT.Bleach Vs In Naruto 3.0, we hope you have a good time with good fun.

تاج للخدمات المنزلية said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام

تاج للخدمات المنزلية said...



شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالدمام
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالخير
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالقطيف
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام