Nuffnang

Saturday, May 31, 2014

Gold Coast, Australia - Day 3 (Movie World + Skypoint)

Ok... day 3. which is on Sunday, kami decided nak pi Movie World. Reason? Coz ramai bg review MW ni kecik from USS. so if org ramai pun rsnya takdelah byk sgt ride nak naik kan.

seperti biasa... lepas subuh tolong kak watie prepare bfast & bekal.

pix snap by shahnun.
this is rare. dobot bgn siap senyum2.

6am GC time. and 4am Msia time.

Lepas bfast semua, kami gerak keluar pkl 8am (GC time). coz MW buka pkl 9.30am. If travel dgn aku, aku will make sure sampai sana before gate buka .. dont waste time.

area Surfers Paradise byk construction. Coz derang upgarade jln bg jadi one way and buat jalan for tram. Ni tram derang, rupa mcm monorail kita je, tapi dia atas jln, ada2 time dia, korang kena stop kat traffic light coz tram nak lalu/lintas.

bila lalu depan Australia Fair, ternampak playground ni.
time tu baru pkl 8.15am. Still awal nak pi MW pulak.
So stop jap bg the kids main.

best gila playground dia.
ada benda alah kayuh2 ni. pusing playground.
Sian org2 Msia, jakun ok...
so berebut naik.


aku teman dobot main slide je.

tu Australia Fair seberang dia.

sekali bapak budak pun joinnnn....
coz nak bwk dobot.
hehehe...


kat situ pun ada mcm lagoon gak. ada area nak main ni. tak salah aku AUD10.


kami jumpa student2 from Indon kat sini.
Ramah sgt. Siap mai tegur, bagi salam and sembang2.

by 9am kami gerak balik nak pi MW.

on the way nampak kedai Proton ni.
Bangga jap as mesian.

MW sebelah dgn Wet & Wild.

tetiba ternampak Forte!!
hellooo cik wud!!

ok dh sampaiiiii....

kat entrance ni nampak ni je dulu.
Green Lantern ride.
ada berani??
saya tidak!!! makasihhhh....

meh kita pose dulu....

nampak kereta kami? park depan sekali nihhh..
time ni aku dok busy keluarkan semua pass2.
coz kami beli VIP pass, so nak masuk nanti senang.
scan je pass tu.

dah rupa cikgu tadika bwk anak2 murid pulak.

9.15am.
pintu tak buka lg. Sila queue!
semua dh standby dgn pass masing2 kat leher.





 sharp 9.30am, derang dah bg masuk..
time tu dh ramai yg queue.

susah gila nak suruh semua pose.
ahhh balik nantilah pose sini.

masuk2 nampak ride superman ni.

ni kedai Justice League.
Semua t-shirt dalam ni mahai2.

nak pose sini kononnya...
tapi susah benor nak suruh dobot tgk camera.

masuk souvenir store dia...
amik ko.. rambang bijik mata.
pastu dobot mengamuk nak lollipop.
anddddd... lollipop tu berharga AUD7 yer...
rs nak nangis time byr.
the best part is, dia jilat 5x je pastu dgn muka tak bersalah
"amiiii... nah... nanak! asin" (mommy, nah... taknak..masin).
ewah ewahh ewahhhh... sejak bila lollipop jadi masin??
terus aku mintak plastik bag, simpan dlm beg.
kot2 nanti dia masuk kedai2 lain melalak nak lollipop lg, aku leh bg yg lama.

Austin Power.

kereta batman dia tak buka lg. Nak snap picture dgn kereta ni kena AUD20. Sewel.


pkl 10am, ride buka.
kami serbu Justice League ride ni dulu.




ride dia mcm buzz Lightyear Astro Blaster kat HKDL.
Cuma yg ni 3D, so kena pakai spek.
pandai dobot tembakkkk...
dptlah 1500 points.
yg sebelah tu takyah ckplah kan, semangat mak ko dok shoot alien tu.

keluar2 ride ni nampak wonderwoman + supergirl + green lantern & flash.
tak ramai org queue pun.
So kami pun pi queue nak snap pix.
satu tak  best sini, takde staff yg tlg assist the characters.
so, bila org queue ntah apa2, chars2 ni yg bg arahan suruh buat 1 line bagai.

so bila nak snap pix, kena bg sapa2 kat situ tlg snapkan.
tu yg jadi pix kami satu family mcm ni nih...
sikit punya byk ke ruang kaki tu???

takde org pun nak naik ride ni.
So meh kita naik lagi sekali.


ni pix2 kami snap by camera game tu.
amboihhh daddy... sengeh gila.
awat muka aku cam blur2 tu??


then, kami gerak nk pi tgk Hollywood Stunt Driver show.
show ni sehari ada 2 je.
if terlepas yg ni, ptg ada lg satu.
time ni hujan dh start turun renyai2.


 before start show, semua mkn bekal cookies dulu.

budak ni jgn ditanya... kat sana sajaaa je nk bg mak dia naik hangin.

 memang menarik show dia. siap brek berasap2 kereta.

siap motor terbang2 bagai.
boys sukalah ni...

 pas habis show, kami gerak nak queue masuk 4D show ni.
Journey 2 the mysterious Island.
panjang queue dia.

show dia mcm show Shrek 4D kat USS, ada angin + air + benda gerak2 kat kaki.
tapi paling byk air la. sib baik aku dh simpan camera aku dlm beg siap2.


 ada kedai Charlie the chocolate factory.
tapi tak sempat masuk coz hujan.
time ni dh start hujan. kami redah coz nak pi kat area WB kids.


 singgah bg the kids main ni dulu.
dobot tak leh naik. x cukup tinggi.


 then stop kat sini coz hardy nak main bumper car.
dobot sekali lg, tak cukup tinggi.
so aku bwk dia pi naik tweety ride.

 nin diaaaa...
meh kita queue berdua meh dobot.


dlm cage tweety tu muat2 aku & dobot.
sendat!!



habis ride tweety, tgk2 hardy tak habis main lagiii....


 so kami lepak bwk bug stop ni dulu.



ada few lagi ride, tapi time ni kami nak catch up dgn show batman.
so kena gerak pi main area.

sekali lintas sylvester.
cisss tak sempat nak pi queue amik gambar.


kami duduk bersila atas rumput tgh2 main area tu.
while the kids mkn ice cream.
FYI.. kwsn ni covered. and time ni hujan lebat pulak tu.
so memang ramai yg melepak kat area sini.




pastu show batman start.
aku malas nak pi tgk dekat, coz korang buleh tgk from screen besar dia. ada cameraman amik video gak.
pix ni hardy yg snap.


Shahnun pi keluar, amik bekal dlm kereta.
terus kami beramai2 duduk bersila mkn kat situ.
org keliling memang buat mcm takde apa je. coz ramai lg family yg berpicnic mcm kami gak.

haaa tau lapaq kan semua???

then, after show batman habis,
staff dia dh buka satu line. bgtau.. sapa nak snap pix dgn batman kena byr AUD20.
and will dpt 4 keping pix in multiple sizes.
So BIL aku kata OK, dia ajak kami semua join sekali.

before that semua siap salam2 dgn batman.
batman sgt macho okehhhh....
suara pun bila ckp sgt husky.

aku beli frame tu AUD15.

ni picture2 yg kami dpt.
1st set of course la BIL aku amik kan,
tapi kami tanya, if kami nak suruh derang cuci 1 set lagi how much?
AUD5 je ok!! murah gila.
so kami dpt satu set mcm BIL aku gak.
suka akuuuu

lepas snap pix dgn batman,
the kids semua nak beli cape pulak..
oklah.. hardy nak superman. dobot nak batman.
1 for AUD10.
for me price2 dlm MW ni ok2 gak lah, takdelah cekik darah.


 nak bg complete, aku pi tambah beli mask batman. AUD2 je.
chewahhh terus pakai tawaf satu MW.
hahahaha


masuk arcade game, mask tak buka yer...

batman ketot lawan dgn superman keding.

ada area grave.
cute gila. siap ada bunyik berdengkur lg fr kubur tu.
time ni hujan quite lebat.


 aku tinggal dobot kat shahnun,
aku mai solat dgn kak watie.
prayer room ni sebelah ride scooby doo.
oh aku tak naik ride tu, tak berani.
heheheh..
aku ni nama dia roller coaster, korang bg aku RM1000 pun belum tentu aku nak.
kim salammmmm

besar gak surau dia.
memang asing for laki & pompuan.


cute wash basin dia.

habis solat, still hujan lebat.
kami berlari pi main area.
tgk2 tgh show Scooby Doo.
So aku tgk from big screen dia je.

yg ni frust.
baru je nak queue, derang kata Bugs Bunny & Tweety dh nak masuk.
so aku tanya pkl berapa derang will kelaur balik.
the staff cakap, tak keluar dah. coz dah nak ready for parade.
after parade pun takde dah.
Sakit hati ok!!
dah le korang tak bgtau mana area nak jumpa characters, pastu time pun sgt2 limited.
Disneyland gak yg best!!

ni semua tgh tunggu tepi2 main street for parade.


kami pi shopping dulu kejap.
dobot time ni zzzz.. so aku tinggalkan dia kat kak watie kat area kami picnic tadi tu.

ok parade dh start.


korang tgklah picture k..
aku malas nak type dah...




after roundabout tu, semua chars will turun fr kereta & patah balik mai salam2 dgn semua.



catwoman,

time ni nyesal tak duduk tgh2.
coz characters stop kat tgh2 & menari2.
lama pulak tu.

wonder woman



batman machooooo

then derang buka jln, mcm Disneyland parade gak.
and the kids slowly ikut belakang2 chars tu.
oh time ni batman tgh dukung sorang budak cacat.
sweet sgttttt...



 ok.. dah habis parade...
batman ketot maintain tidoq pakai mask...hahahhaha


 ikut aku, nak je aku pi masuk WB kids, sambung main. Tapi the kids semua bising nak main pantai.
oklahhh tunggu jap, bg aku sambung shopping dulu.
muka gembira dpt beli t-shirt movie world & souvenirs.
aku beli gak anak patung Bugs Bunny AUD10.
tgh sale katanya.


masa nak gerak keluar, aku ckp kat shahnun, tak kira... aku nak jugak stop beli ice cream Ben & Jerry's.
Coz sapa2 pi GC, semua kata wajib try ni.
Aku amik rasa New York Super Fudge Chunks
i tell u korangggg..
terdongak2 kacang & chocs chunks dlm tu.
sapa2 tak pernah try, silalah try yer.
aku balik mesia, mengidam,
so belilah kat tesco.
satu bekas kecik tu. dlm RM28.
takpalah teringin punya pasai.



 tak nampak kacang & chocs dia dlm ni.

meh kita pose sini dulu k.
ni pun rolelr coaster.
kat belakang roller coaster tu ada superman kengkonon dok tolak.
MW ni rata2 ride org besar je, ala2 USS gak.

jom pose b4 balik.


 sampai umah, tukar baju. terus semua pi pantai.
belakang tu apartment kami.
 aku dh rupa teletubbies pakai swimming suit muslimah ni.

tu jln nak ke beach.
minah seksi berbikini tu tgh bersihkan pasir. ada paip air kat situ.





ombak kuat & besar sgt.
jauh beza dgn msia.

aku rs nak tergolek2 bila kena ombak dia.
air dia sejukkkk..
tak tahan aku.


 mak & anak dh gigil2. dah la jom kita sambung mandi kat jakuzi.

VIP pass kami tu ada jugak tix naik Skypoint.
Dia ni ala2 KL Tower.
If nak naik asing sorang dlm AUD 16.

So mlm tu kami gerak pi Skypoint. dekat je dgn apartment, tapi tetappp naik kereta.
Coz lepas tu semua nak berjalan kat Beach Front market pulak

Slypoint ni satu group dgn Dreamworld.
So kat sini pun ada byk merchandise Dreamworld.

kami naik level 77.
nampak view GC time mlm.

tudung tak bwk byk.
sekali beli t-shirt GC kaler pink.
so redha jelah pakai dgn tudung hitam.


kat level 77 ni pun ada mcm restaurant,
ramai dok lepak minum2.



tetiba anak aku buat drama tergolek2.
mak tak paham nakkkk

time dlm lift turun. semua kagum tgk atas.
nak tau pasaipa???

coz dia tunjuk video camna lift tu gerak fr level 77 to G floor.

then kami nak pi tapau kebab.
sekali byk jln tutup.
byk construction tgh buat.

sedeh aku tgh Hard Rock GC... lampu pun byk dh terbakar.

shahnun parking kat tepi jln, so aku turun beli kebab ni.
1st day hari tu mln Sahara kebab. takdak kebab daging.
so this time nk try kebab ni pulak. AUD7.4.

nampak fresh2 sayur dia.

beli pepperoni pizza kat hardy sekeping. AUD3.

 sambil mamat pakistan tu dok buat kebab aku, rajin pulak dok beramah mesra.
tanya aku fr mana,
paling penting... "are u a student"??
what??
ko rabun ke apa mamat oiii?
student apanya?

mula2 aku nak beli coke tin.
Sekali mamat pakistan tu ckp...
"it's ok i give it for free".
aku ingat 1 tin je lah kan...
tidak yerrr dia bg free 2 tin coke!!
kompem... mamat tu suka kat aku.
harharhar...

kami stop kat BeachFront Market...
& mkn kat sini.
alahhh pix gegar2 le pulak.
dobot dgn pizza abg dia. besarrr..
while hardy dok zzzz... jenuh nak kejut bgn.

view Surfers paradise time mlm




 sapa mai sini wajib pose kat surf board ni.


jalan2 kat BeachFront Market...
sekali dobot dh zzzz...
so daddy dia bwk mcm ni.
happy gila.


 masa patah balik nak ke kereta baru perasan, yg surfboard tu belakang dia lg cun!
siap countdown lagi to next commonwealth Game 2018.

 to be continued.... Gold Coast Day 4 - Dreamworld + Brisbane



3 comments:

onniesham said...

i paling brkenan ngan batman ketot tu.. comei to d max

elly nadyra said...

entry ko sungguh menyeluruh
aku suka
sesuai utk rujukan dan buat2 budget
tak sabar tunggu next entry

Aleyn said...

Bestnyer....x sabar nak tunggu next yr....mmg plan nak ke GC Ausy ni....nak tanya...u g sana sendiri2 ek?..x guna pakej yer?...bleh x u letak link kat all ur GC entry dalam next entry...senang I nak buat rujukan...btw..nice pics all