Nuffnang

Tuesday, May 20, 2014

Gold Coast, Australia - Day 1 (Sea World + Beachfront Market)

ok.. bersambung lepas check in & freshen up.... kami gerak pi SeaWorld (SW) pulak... just tit..tit..tit..GPS tu.. so ikutlah arah mana dia tunjuk.

SeaWorld tu dekat je from Surfers paradise.

panas okeh! kami sampai dah dekat 1pm.
aku pulak cerdik pandai kelam-kabut nak keluar umah td. tertinggal shades.
sepet2 mata tahan panas.

kat GC ni... budak2 ni pose semedang je over.

org tak ramai sgt. yerlah..sah2 le dah t/hari. pastu weekdays pulak.


kita queue nak redeemed tix yg kita dah beli sejak tahun lepas tu.


nampak tu, 9 keping dia scan, panggil nama, pastu dia snap pix. pastu dia print VIP pass.
kami beli jugak lanyard sorang satu. senang nak letak pass tu.
aud2 for 1 lanyard.

pass tu dia laminate je. buleh koyak after 2 hours rsnya.
so, biarkan dulu, nanti dh koyak, baru kita letak dlm lanyard.

kat cafe ni ada fish & chips. Tapi perut tak lapar lagi. Coz td b4 keluar dh mkn maggi.


konon tak lapar kan?
jln sikit, nampak kedai jual churros ni.
wah wah wahhh....
pastu if beli air pulak, buleh refill sepanjang hari.
bagusss...


besar & panjang churros dia. siap dpt dip chocolate lagi.

depan kedai churros tu ada tempat nak bergambar dgn Spongebob.
ada lagi 30 mins b4 spongebob sampai. So kita pi masuk Penguin encounter dulu.
aku indoor2 ni laju je aku jalan. Tinggal semua.

tu tempat nak snap pix dgn Spongebob.

budak2 tu dh pakai lanyard kosong.
suka hati koranglah budak2. janji korang happy.

masuk2 nampak aquarium besarrrrr... penguin dok berenang. Laju gila.

naik tingkat atas.. nampak dia terkedek2 dlm cermin ni....
comei gila...


 budak 2 org tu tak sekolah lagi. So tak paham signboard "pls remain behind the railings".


keluar from Penguin Encounter, kami org 1st pi tunggu kat area bergambar tu.

"pinpop" dah sampaiiii...
hazry panggil pinpop. *tepuk dahi




kami 1st family bergambar dgn spongebob.
eh pandai korang pose kan anak2, cubalah time mak korang suruh pose, semedang pose ntah apa2.

family BIL aku.

jalan lintas tasik skit, nampak area bergambar ni.
ehhh wajib stop ni!
panas terik pun panas teriklah... ada aku kisah??




 memang wajib pose kat sini.
so kita tau thn bila kita sampai sini.

pastu stop snap pix kat atas rumput. 
oversealah sgt kan??
tapi seriously rumput dia cantik2 sgt.

stop kat area kids. budak2 tu nak main ni.
time ni kami dh jumpa 2 family fr Msia. yerlah Msia kan tgh cuti sekolah.


aku kena teman dobot naik.
dh le panas terik.



ni aku tak tau area apa, coz dh panas, aku cepat2 ajak semua gerak pi tgk show sealion.
gila diva le sgt... panas sikit dh komplen.


nak masuk theatre ni kena naik bukit skit. 

beriya cari tempat yg redup. sekali ms show dh start, slowly matahari gerak kena kat kwsn kami duduk. huhuhu



show dia ok-ok jelah...
pompuan MC tu ckp aku x paham biji butir... accent aussie pekat + microphone pun bunyi cam bergema...

aku dh nguap2 ngantuk, budak ni steady je.

then, kami gerak pi area kolam yg buleh pegang stingray.
tapi aku awal2 dh warning "jgn pegang!!". satgi dobot nampak sure dgn dia2 pun nak pegang.
dah tau dia tu jenis, bukan tau pegang, satgi dia penampar stingray tu tak ke haru...

Pastu kami pi are Polar Bear, tapi semua tgh tido kat celah2 kayu. So, tak nampak pun. cheh...
3.30pm rsnya ada show dolphin. Tapi budak2 ni nak masuk show Spongebob 3D.

ok.. kita queue dulu k.
luar spongebob ni tempat naik cable car.
so kami plan, habis show spongebob nak naik cable car pi entrance balik. pastu nanti patah balik amik stroller.


sedey ok..show kerusi plastik je.

oklah... show dia.. happy the boys. Hazry sampai bgn2 nak capai spongebob.


atas cable car...







from atas ni buleh nampak kwsn dolphin dok berenang.
melompat2, if nak berenang dgn dolphine pun boleh. tapi kena byr asing.


turun2 from cable car...
 kena pi queue balik if nak balik are spongebob.
So shahnun kata baik dia pi sorang je pi amik stroller. Nanti dia mai jln ke entrance.
while waiting for him, budak2 masuk kedai Nickelodeon dulu.
ni masa hardy request nak beli spongebob buleh mix & match. pilih nak pakaikan dia topi apa, mata apa, mulut apa... yg sure total mak dia kena byr dekat aud15. 
adik kat sini dia nampak ada kinder egg spongebob. So dia nak yg tu je.

kat dalam ni semua baju2 spongebob, dora. 
aku kan tak minat citer2 from Nickelodean, so tak beli t-shirt from here. dgn harapan nak beli tshirt SW kat kedai souvenir kat entrance.

Time masuk kedai tu, frust gila ok... t-shirt2 semua ntah apa2 je design.
so mehla kita beli FM cukup. Time tu aku dh pass hazry kat Shahnun, coz budak tu, apa yg aku pegang dia nak pegang. Takleh mak dia nak shopping dgn aman.

time byr, ada dia letak polar bear ni kat cashier..
siap dia tanya, "do you want this? only AUD10".
ehhh aku kan pantang je org sebut AUD10, dh rs mcm RM10 je bunyinya... terus aku.. "OK, i take 1".
besar & fluffy ok polar bear tu.
oklah kan, ada gak aku beli, dh t-shirt semua ntah apa2 je.
pix atas ni, aku snap lepas aku kemas brg2 beli fr SW & souvenir shop.

shahnun bwk dia pi tgk show speedboat kat depan tu je.





last2 semua join sekali tgk.
Time ni dh nak 5pm. Sian semua lapaq. semua mkn bekal roti je.

muka mak stress panggil anak yg x mau snap pix.

dah nak balik baru snap pix family depan pintu masuk.

lets go to kedai cari mkn.

lepas tu, kami gerak nak pi HRC and nak beli groceries for bekal esok.
semua dh flat. kami parking kat area surfer's paradise, pastu kami jln kaki pi HRC, tak byk choice baju2 dia.
so aku tak beli apa pun from sana.
pastu jalan lagi nak pi tapau Sahara Kebab and nak cari sim card for aussie.

aku beli ni from kedai cina dekat Mantra Legend hotel.
aku tau ni pun coz baca from blog Filla.
AUD30 for 2GB data plan & aud10 call rsnya.
masa masukkan sim card tu, kena call for activation.
gila peramah customer service lebara ni, aku nak call activate segala mak nenek dia tanya..
hows ur day dear??
how do u find GC?
how long u'll be here?
ooo u frm Malaysia, what a nice country...
bla bla bla...
kena bg passport number semua, baru dia activate sim card tu.
so.. startlah kita upload pix masuk instagram yer...
muhahahahha...

at the same time pi masuk kedai2 souvenir. beli t-shirt nak pakai esok.
hahaha.. gila weih.. kami laki bini memang bwk baju for day 1 je. day 2 sampai balik takde yer...
memang kami bila travel memang mcm tu. takyah nak berat2 beg. tapi baju2 the boys memang bwk lebih.
aku time ni dh tinggal camera dlm kereta. memang x larat nk usung dah.
balik umah... semua mengadap kebab yg besar gila tu, yg peliknya buleh habis ok?
nampak benar semua lapaq.

mlmnya... kami keluar pi Beachfront Market.
hardy & cousin2 yg lain tinggal, just kami ber-5.
BIL aku & anak sulung dia, aku, shahnun & hazry.
mamat tu mana buleh jauh from aku. mengekorrr je mana aku pi.

kellas ko dik merenung jauh....









dia ala2 uptown le kiranya... tepi pantai. Byk jual2 brg2 buatan aussie and price buleh tahan mahai.
So tgk2 jelah.

balik from Beachfront Market, sambung lagi shopping kat kedai org Msia ni.
Ni nama kedai dia. Silalah pi yer. buleh tawar2 lagi.
and memang murah byk fr kedai2 souvenir lain.
Kami shopping souvenir + t-shirt from kedai ni je.

balik umah semua bongkang tido, akulah jugak yg dok mesin baju & sumbat masuk drier....

to be continued..... GC day 2 - HarbourTown 

GC entries:

2 comments:

Our Story said...

syoknya.....

elly nadyra said...

Best....padat dan penat
Mn pic kebab