Nuffnang

Sunday, December 7, 2014

Tokyo - Day 1 (Hilton Tokyo Bay - Happy Magic Room) - Part 1

Ok this entry is specifically to explain/review about hotel yg kami stay for 4 days 3 night, that is Hilton Tokyo Bay.
from my previous entry HERE aku dah explain details how much the cost, etc.
Hilton Tokyo Bay is one of the "Tokyo Disney Resort Official Hotel". total semua ada 6 hotels. You can find it HERE.

thats our hotel

baru 10am, so check in counter memang lengang. Coz check in time is 3pm.
actually derang suruh aku dtg balik at 3pm for check in. Sewel apa.
tapi aku insist aku nak check-in pagi tu, tapi system derang only buleh set aku punya kunci bilik activate at 5pm. Ok, tak kisah coz sah2 kami balik mlm pun kan.
One thing yg bagus service org2 Jepun ni.
beg2 yg kami tinggal tu nanti bila bilik dh ready derang will bwk hantar kat bilik siap2.
so, kami balik mlm tu terus naik bilik.
Bagus sgt!

this is card slot for Happy Magic room,


the boys dapat letter from Tiara ni sorang 1.


Ni waiting area depan check in counter.
comeiii je color2 dia.


balik from jln2 mlm tu, kami terus naik to our room.
keluar from lift terus nampak these trees with hole in it.
each ada dragon and unicorn.
and it is in 3D.


ada xmas tree juga. 
right: corridor to our room. room kami nun paling hujung.

each room door ada pix2 animal.
Kami dpt pix rooster.
room 381.

masuk2 terkejut aku coz nampak 3 bed.
coz aku booked for 2 bed je.
Rupanya derang bg free upgrade.
good!!

si Daddy busy dok check lampau, aircond bagai.
yg adik busy pusing satu bilik check kawasan.
abang pulak busy baca letter from Tiara.

wah wah wah..
bahagia hidup korang yer.

ada 1 plasma tv and ada dvd player juga.

ada sofa kecik so we can bersantai2 sambil tgk view.
our room facing Tokyo Disneyland.

ni main attraction in the room.
Tiara. ada button kat tepi kanan mirror tu, press the button and Tiara will keluar kat cermin tu.

sian.. jakun kejap the boys.

story books pun ada.
tapi semua bahasa jepun.

kat tepi tv tu ada 2 books yg the boys kan kopek and belakang tu ada mcm magic spell book.
nothing much.

that the entrance....

cermin dia hazry kata "mommy kenaper mickey mouse takde telinga sebelah"?
hahahah

@dinding dia ada big key & key hole.
u just need to twist and....

it will on the light and ada bunyi "plinggggggg".
magiclah sgt....


ni je pix mickey dlm bilik tu.
toilet dia quite besar with bidet & warmer.
best sgt sejuk2 time duduk nak mem"buang" toilet seat dia warm je.

complementary drinks dia only green tea.
no sugar what so ever .
healthy sgt...
ada jugak dia bg bucket nak isi ice cube.


nampak tak mcm stool bwh sink tu?
ada stool bentuk kayu which can be use for the kids especially hazry time nk brush teeth.
toiletries dia bg shaver, shower cap.
body wash, shampoo and conditioner dia bg Shu Uemura. Tapi dia letak siap2 dlm dispenser.
So takleh mak nak kidnap bwk balik msia.
cisss...

Right pix: Ice room at our room floor.
selalu hardy jadi mangsa kami, suruh dia bwk ice bucket, pi amik ice.

each floor ada jugak thei own drink vending machine.
the boys tak bwk slipper kan,
so pakai kids slipper pi jln beli coke kat vending machine.

the hotel ada juga sediakan slippers for 2 adults + 2 kids and 3 pyjamas.
kami tak pakai pun.

since we dont have time to take the kids to hotel's swimming pool,
so everyday lepas balik fr jln2, they will mandi-manda in the bathtub.

and duduk diam2 tulis2 and main cikgu2.

 Ni pukul 5am.
view from our room, nampak Tokyo DL hotel.

nampak jugak Cinderella castle, Bayside Station and Disney Resort train.

main reason why we stay here:
1) ada shuttle from airport to hotel (Chargeable)
2) Free shuttle to nearest station (Maihama Station) if we want to take train to Tokyo.
3) Free shuttle to nearest Disney resort line (Bayside Station). Pix atas is shuttle to Bayside station.
they call "Disney Resort Cruiser".
cute to the max ok.
segala inch dlm dia penuh kepala2 mickey.

yg paling best, dia tak mcm HK Disneyland where 1 bus will hantar & ambil org from HKDL hotel and Hollywood hotel.
Here, satu hotel will have 1 dedicated bus.

actually Bayside station tu depan Hotel ni je. dlm 100m. Tapi gila mengada, tetap nak naik shuttle kan? Koser mak nak jln kaki.



check out the seat and handle yg hazry pegang.

aircond cover.

handles..


 ni tempat dia drop passenger @ Bayside Station.
Pintu bus dia lebar and kita tak payah nak lipat stroller bagai. 
Yang paling kami kagum dgn org2 Jepun is,
 the bus Driver once sampai kat hotel or Bayside station, the 
driver will cepat2 turun tolong passenger naik bus. In our case, driver will tlg angkat stroller or tlg pimpin tgn the kids naik bus.
Then, once dia start bwk bus dia start berckp through microphon. Tapi sepatah haram kami x paham coz ckp jepun kan.
Sampai le sampai ke destination, benda yg sama dia buat juga, tlg passenger turun bus.
Part service Japanese sgt tip top!! Tabik.....


Ni stop2 kat Bayside station,
so bila balik fr DL or DS, kami tunggu je kat station 3. 
Selalunya tak penah tunggu lama. Memang sentiasa je ada bus dia.
Right: lampu dia pun bentuk kepala mickeyyyyy...
awatlah comei sgt ko bus oiiii....

ni nak dekat xmas, bus dia pun berdeco xmas.
each bus will ada patung Mickey kat atas kepala dia. 
korang nampak tak?

at the same time ada byk kedai jugak kat hotel ni, paling aku suka ada kedai Disney.


So basically, aku bg 5 bintang for Hilton Tokyo Bay. Fully recommended for org2 yg mcm kami yg bwk kids and taknak bersusah-payah nak naik turun train. Service sgt Tip Top. Org2 Jepun memang jenis hormat org keliling tak kira ko tourist ke apa.

Bila tanya the boys, mana best lagi hotel kat HKDL or Tokyo? Laju je both balas "Tokyo best lagiiii... ada bus mickey, ada train mickey, ada magic mirror".

which is true. sini they can experience naik bus & train mickey. :)

to be continued.....




5 comments:

Mimi said...

Good choice of hotel, ada shuttle tu plg penting plus the Magic Room sgt best utk kids.. Thanks for sharing!

Mimi said...

Btw, bus dia nmpk sooo much cuter than HKDL punya bus..yg HKDL kan bus biasa with Mickey n Friends pix kt badan. Hak ni dgn lampu, handle, aircond cover n seat super cute la..mak sukaaa...

Hirda Ibrahim said...

Mimi - oh yes.... wayyyy much cuter than HKDL punya bus. Sebab bus ni cute sgt, everytime naik kami rasa "awat bayside station dekat sgt nihhhh". tak puas dok belek brg2 dlm bus tu.

Btw.. free shuttle pi Maihama Station pun size mcm bus ni jugak. cuma takdak kepala2 mickey tu je. Yg sure, free shuttle2 dia semua jenis pintu besaq & lebaq and tak payah nk buka tutup stroller.

Emy Omar said...

Nice room Hirda..aku suka betul cermin yang ada Tiara keluar tu.Bukan setakat the boys kalau aku pun jakun tu wei..and the bus is cute too suka tengok

Cik Puan Mimi said...

ni yg buat aku tergedik2 nak gi sana jugak ni. hahahaha kene kira bajet dulu la. rasanya kalau ke sana mmg kene duduk hotel ni la.. mmg nampak best sesangat