Nuffnang

Monday, November 24, 2014

Tokyo - Preparation & Budget

Ok as promised.
below is our Tokyo budget.

Flight ticket:
I'm using staff ticket yg dapat setahun sekali. So, i wont share how much we pay. But what i can say, it is way much cheaper from normal ticket. Flight aku booked since June.

Hotel:
Hilton Tokyo Bay - Happy Magic Room
for 4 days 3 nights, cost us 72, 350 yen = around RM2100.
Ni coz Hilton is partner kami, so aku dpt family price from Hilton. Legaaaa.. Mula2 aku booked normal boring room from booking.com. Yg tu pun dlm rm2300. Sekali this guy from Hilton ni boleh offer Happy Magic Room. dah le lg murah byk from booking.com. Lajuuu je aku confirmkan nak booked.
Reason aku chose this hotel coz ada free shuttle or there they call it Disney Cruise to the nearest Disney Resort Line Station that is Bayside station. So from there, naik train yg ada bentuk mickey tu, korang turunlah kat DLand or DSea.

Why kami choose this hotel lagi? Coz ada shuttle from airport to hotel. although kena bayar, Tapi better from kami amik cab or naik train. Cab dia mahai gila. Tak sanggup aku. Mana dgn luggage besar2, stroller lagi... so..takpelah... spend sikit for kemudahan nak berholiday kan. ni satgi dok naik turun train, budak2 pulak cranky, dah spoil mood nak berholiday pulak.

Shuttle return from airport - hotel - airport.
Ni website dia---> HERE
Adult = RM150/pax
Child = RM75/pax
Hazry = FOC
Total Return for 3 of us: RM375

2 days ticket for unlimited ride on Disney Resort line
Adult = 800 yen/pax = RM24
Child = 400 yen/pax = RM12
Hazry = FOC
Total = RM60

2 days pass to Tokyo Disneyland & Tokyo Disneysea
we bought online from Tokyo Disney Resort website
Adult = 11,000 yen
Child (4 above) = 7,800 yen.
Total 3 of us = around RM900. Harzy still FOC.

Portable wifi:
Unlimited high speed. 4 days = RM142
Kami rent from this website. aku suruh dia hantar kat hotel. time check in terus aku amik from reception. it can be connected up to 5 devices.
nanti dlm packet dia tu, ada dia sediakan sampul besar ala2 post express with their company address siap2 kat situ. on the last day, aku just kena letak semua wifi + charger + spare battery dlm tu and drop kat mana2 post box. kat narita airport ada post office ok. so time balik, aku pi drop sana je.
Senang kerja aku.

Train ticket from Maihama Station to Ueno and Akihabara:
Coz kami just pi these 2 places je in Day 1 and 4. So total 3 of us around around 2360 yen = +-RM72.

So Total Damage for our Tokyo Trip (exclude flight ticket and pocket money) are: RM3649

hope it will help siapa2 yg plan nk pi Tokyo. nanti aku cerita details in my next entry.

Night2,
Hirda Ibrahim yg balik Jepun je pun, tapi feeling2 jetlag pulak. muhahhaha

4 comments:

Mimi said...

Best2... Thanks for sharing :) . The hotel rate masuk bfast dak? Brp minutes journey from Narita to the hotel? The train depa start charge for kid from umo brp? Ok2 byk lak soalan aku.. Nnt hg ceta detail dlm nih ok.

Hirda Ibrahim said...

Mimi - nanti aku will cerita details in my entry2. tapi mai la aku balas kat sini. satgi lupa pulak.

1) Hotel tak termasuk bfast. Ala2 HK Disney hotel gak.
2) Narita to hotel almost 1.5 hours. dia will stop few hotels area DL, DL, DS to drop org.
3) Train depa start charge for kids 4 above. tapi i tell u, takdak sapa pun check. semua based on trust.

FadlinaMokhtar said...

Aduh travel lagi .best nya hai.tengag tunggu next entry ni..buat berangan mana tau dapat p sana :)
FAD

Cik Puan Mimi said...

wahhh oklah tu harga ni.. mmg boleh la aku pi sini gak nanti.. kene start saving banyak2 le nampaknya. tokyo nak pi osaka nak pi. haha lama2 kempis poket