Nuffnang

Sunday, April 19, 2015

Istanbul - Food in Istanbul

Yerrr... setelah hampir 8 bulan balik fr Istanbul yer puan2... meh aku sambung balik entry istanbul aku.

this entry memang khas for istanbul food je. masa the 1st 3 days tu aku ok lagi... tapi dah masuk hari ke berapa ntah... terus lapaq tomyammmm!!! nak sup tulangggg.... oh mak aiii. Mak very the perut melayu. Ok.. enjoy the pictures....

must try! Kupang ni dia dah masak skit. Dlm tu dia sumbat mcm nasi skit.
before mkn dia will perah lemon.
and kita terus mkn.
not bad. 
byk jual kat tepi2 jalan area Taksim Square.
Price: TR1

our dinner masa 1st day kat sana.
kat one of the cafe kat Taksim Square.

ni sedap. Barley tp dia masak mcm nasi goreng,

ni kofte. nampak mcm daging burger.
tapi dlm dia ada cheese.
memang sedap.

ni rice pudding.
Total kami mkn dl TR30++ gak.

2nd day bfast kat area Blue Mosque.
ni nama kedai dia.


rice or barley.


Total we ate that day: TR47


Try beli kebab luar Spice Market.
kering. ok tak sedap.
Price: TR3.50

1st day @ vendor office, derang bwk kami lunch sini.
Ni dekat area2 airport gak.

my lentil soup.
sana soup derang lentil soup je.

kat sana bread is their main dish.
mcm2 jenis.

aku order ni.
beef lasagna. x berapa sedap. masam.

my 1st Turkish coffee.
masa mula2 sampai muka aku mcm blur.
mcm mana nak minum ni?
rupanya... cara dia...
teguk kopi pekat tu seteguk...
pastu teguk air sejuk skit.
pastu mkn turkish delight tu.
baru balance rs dia.

balik opis, derang serve turkish coffee lagi.
kali ni mak dah terer dah... tak yah ajaq camna nak minum.

hari2 balik from vendor's office,
shahnun selalu tolong tapaukan food.
ai love u lah yang... ;)
dia kan pi berjalan istanbul sorang2 time aku pi kerja.
oh jeles...

oh dap2... ni aku punya.
rice + mashed potato + kofte

shahnun amik chick kebab + rice.

ada sekali tu, dah taktau nak mkn apa.
aku order room service je.
besaq gila portion dia.
Ni seafood pasta and turkish coffee.

Left: mushroom cheese apa ntah. ala2 mcm lasagna, not bad.
Right: Fried rice. not bad gak. pandai org turkey masak nasi goreng.

ni masa day2 kat opis vendor. Depa bwk kami mai mkn kat sini.
Sini famous dgn flatbread dia.
korang nak tau kat mana, korang google la k?

aku order bamia.
sedap lagi bamia aku masak.
cuba tgk bendi dia. kecik2 bulat2.
comei je.

tu diaaaa.. flatbread dah sampai.
Kat sana.... food apa pun wajib ada cili hijau.

from hujung meja, ke hujung meja.
serius sedapppp...
mcm pizza nipis. rangup!

hari tu aku dh penat mkn daging.
so aku order chic wing.
tgklah nasi dia.... besaq 1 scoop ice cream je.
huwaaaa....
tapi serius sedap chic wing dia.

Day 3 - kami dh ckp.. boleh tak kami nak cari seafood pulak.
semua kes penat mkn daging.
So derang bwk kami mai mkn kat building World Trade Centre...

cara nak order...
pi tunjuk nak ikan mana. pastu bgtau cara apa nak masak.
aku amik atas kiri sekali. Salmon & Dory.
Salmon aku suruh grill. Dory deep fried.
yg tgh kanan sekali tu ikan sardin.

paham??
aku paham SOMON tu je. Salmon kot rsnya.
dah la pekerja dia tak tau ckp english. Jenuh vendor2 tu dok kena translate.

fish soup.

salad.
salad kat sana wajib letak cheese berlambak2.
sedappp

ok.... food aku dah sampai.
seperti biasa.. nasi sejemput jugak.

ni colleague aku punya.
sardine. sedap rupanya... rangup and manis.

Ni dinner kami masa 2nd last day in IST.
aku keluar ber-3.
kedai ni betul2 tepi jalan delat Hagia Sophia,

from luar kedai... aku dah aim dah stuff toamato tu.
nampak semua menarik.

tomato stuffed dgn daging.

ni chic cincang apa ntah.
yg sure atas tu mashed potato and cheese.

ni sedap... 
bawah tu eggpant... atas dia minced beef... pastu mashed potato and cheese.
isk iskkk... fatteninggggg...

amik jugak button mushroom.
ni ala2 sayur campur derang la ni.
pastu for dessert kita amik baklava pulak.

oh tetap amik nasi jugak sepinggan.
perut melayu kan...
Ni pun total kami mkn dekat TR70.

hari2 lain, kami mkn kat cafe bangunan tu je.
best cafe derang. company bg subsidy,
so semua pi amik je food. dah mcm sekolah kat oversea nun.
ni aku amik nasi + lentil soup + eggpant with beef. and for dessert ada mcm choc mousse.
Sedappp...


ni serius sedap. eggplant + minced beef + cheese

last day kat office, aku amik ni je.
ala2 western skit.

ni kofte burger kat mcdonald sana.

last day before kami balik,
pi spice market coz semua nak tapau sucuk bwk balik msia.
apa tu sucuk?? satgi aku tunjuk.

kami mai kedai ni coz big boss kirim olive stuffed with almond.
kedai ni je ada juai.
dia kat area2 luar spice market.

ni sucuk!!
mahai gak... dia mcm sosej.


atas kedai tu ada mcm cafe.
so kami bfast kat sini.

x byk sgt choice... so aku amik roti 2 keping + sucuk + cheese 2 slices.
kering ok!! mak kenot take it.
Sucuk tu masin.

my last turkish coffee.


basically..... food dia a bit pricey gak. Tapi rasa dia not bad especially if you are a meat lover.

My Istanbul Trip:

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)