Nuffnang

Sunday, July 5, 2009

4th of july tragedy...

date 4 th of july 2009 will aku ingat sampai ke mati...
it is every mother's nightmare......

HARDY GOT 3 STITCHES ON HIS FOREHEAD!!!

benda ni jadi masa kami kat umah my 3rd sis @ putrajaya. time tu kolam ikan kat courtyard dia x dak air, coz dia basuh..so budak2 ni dok main lompat2 atas batu dlm kolam ikan tu..
seperti biasa ayat aku "hardy, jgn lompat2 camtu... nanti tersembam kepala kena tebing tu".

around 4.30pm just right after azan Asar.... time tu aku kat dlm umah sambil dok sembang2 dgn my sis & my mak sedara yg dtg fr penang. while hubby & my pak sedara dok bersembang kat kerusi kat luar umah & dekat dgn kolam tu.
suddenly...

anak sedara aku berlari2 mai kat aku "cik ida, cik ida...hardy terjatuh dlm kolam..kepala dia BERDARAH".
aku terus rasa vision aku kabur..aku melompat berlari keluar..and there aku nampak hubby dok tekup kepala hardy dgn tgn dia, hardy dok menangis & darah meleleh kat tgn hubby & muka hardy... banyak darah dia.....aku dh sebak nk meraung.. ...tapi aku tahan....cepat2 aku pi ambik tisu & my sis berlari naik atas cari minyak gamat...
bila aku pass minyak gamat kat hubbyy, aku leh nampak luka kat kepala hardy dlm & terbuka... terus aku yg teresak2 nangis..join hardy sekali...

kakak aku start kereta. aku, hubby & hardy berlari masuk kereta.. pi klinik, doc advice pi hospital coz kena stitch.. hardy meraung time doc tu cuci & letak bandage..lagi sekali aku teresak2 sekali...
Alhamdulillah... hospital putrajaya memang dekat. so kami terus pi emergency... kami tunggu quite lama coz according to budak hospital tu, hari tu je dh 3 kes budak kena jahit kat kepala... ish..ish... sian...
time tgh tunggu tu, kami dok sembang2 dgn hardy.. sambil tersedu-sedan tu siap leh demand
"ady chah nk elephant citer ice aged".... siannya.. pasni kita pi mcd beli k?

aku ckp kat hubby, leh x aku x masuk sekali coz aku x sanggup tgk anak aku meronta2 time nk kena stitch tu..hubby said OK.. he can handle alone.
by 7pm hubby & hardy keluar...with 3 stitches on his forehead..
yg aku pelik tu, doc x letak bandage apa.... coz according to him, dia nk bg luka tu cepat kering....
tapi aku yg scary.....coz nampak cam senanggg je nk tersentuh...
doc pesan jgn bg basah sammpai seminggu & 10th july ni kami kena pi clinic nk buka stitches tu..
OMG..another meraung session... aku x sanggup....

semlm, aku tido x lelap, kejap2 bgn check hardy. tapi hardy tetap lasak cam biasa..aku yg dok make sure dia x tonyoh dahi dia kat bantal ke, dinding ke... eiii....

so mommies,
like org kata, benda kalu nk jadi.. sapa pun x leh buat apa.... or adakah masin mulut mama dia yg awai2 dh warning hardy jgn dok lompat2 tu? hmmm aku pun x sure...
tapi kami still bersyukur... hardy ok, still active & the most important thing is... luka tu bukan kat mata...
according to doc, scar tu akan ada but slowly akan hilang bila dia besar + with the helps of vitamin E oil.
takpe hardy.... ada scar macho apa.. (ayat penyedap hati mama dia...)...

on the way to putrajaya...

hardy: daddy camne nk smile??

pic taken lepas balik fr hospital

dia tetap active cam biasa...

siap leh layan dvd ramai2..


b4 kuar dinner, singgah pullman lakeside... cantiknya hotel dia...

ada jeti kat situ.. ish x senonoh tau rupa budak2 ni pose...

poor hardy.. :(


19 comments:

nanako said...

hirda... kite tau camne perasaan tu..
aaqil pnah jatuh n kt bhgn bwh bibir die terkoyak.. smpai kena amik full anaesthetic utk jahit..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

hirda, sedihnya aku tengok bakal menantu aku sakit cenggitu.. ya allah tak sampai hati.. aku rasa kalau aku kat situ pun (walaupun aku bukan mak dia) conpem aku pun nangis sama ni.. x leh la tengok budak2 jadi cenggini.. sedihnya

kau kena letak selalu vitamin e, supaya scar dia tak nampak & x timbul ok.. takut jadi keloid..

eija28 said...

adoi....kesiannya tgk dahi hardy yg berjahit tu.....klu eija tu confirm meleleh air mata gak nie....tetap aktif gak ituw budak yerk....pullman lakeside tu mmg cantik di malam hari....kat belakang hotel tu ada swimming pool kak ida....

As@Aza :) said...

hirda...seriously...aku sebak sama baca entry hang...kalau aku ada kat sana pun sure meleleh jugak ayaq mata aku dengaq dia teriak....kesiaaannnyaa dia....takut jugak aku tgk stitches tu....

anyway Alhamdulillah...hardy ok....still active eekk??? camtu lah hero ;)....aaalaa hirda...budak2 cepat hilang scar tu nanti....

Mimi said...

hirdaaa...bergenang ayaq mata aku weihh..
kalo aku jadi hang pun rasa x sanggup nak masuk dlm tengok anak kita kena stiches...
betoi la bak kata hang, benda nak jadi...
get well soon Hardy...insyAllah scar dia hilang tu coz budak kecik kulit depa Grade A (luka cepat baik)

*Azie* said...

harap parut tue leh hilang...xpe la hardy sikit jer okey...hardy kuat kan...

~~ciklinn~~ said...

alahai kesiannyer hencemm boy nie.... mesti negeri kan hang masa nampak forehead tu koyak... tapi syukur kecik jer.... semoga ady cah cepat sembuhh yer....

Puan Iza said...

Kesiannya kat hardy...sedih aku bila baca citer ko nie....aku pun sure nangis hirda kalo anak dah kuar darah2 camtu....nak2 lagi sampai kena jahit camtu...aku dpt bayangkan camne perasaan ko masa tu hirda....

so, harap2 luka jahit tu cepat2 sembuh yea....insyaallah, tak sakit kot ms buka jahitan tu nnt....:-)

cian hardy.....

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

:( sian hardy... bila dah jahit jgn sapu minyak gamat dah nanti parut jd lg besar mcm daging tumbuh..ni dr pengalaman adik aku yg selalu kena jahit..

Syasmeen said...

alahai kesiannyer ngan hardy.... mesti negeri kan masa nampak forehead tu koyak...nsb baik kecik jer....semoga hardy cepat sembuh yer...

☆ lieya latif ☆ said...

ayoooooooo takut aku tgk ....sure skit mase kene jahit tu.....tak leh aku bayang camne hardy tersilaplangkah boleh tergolek tu.....

tapi tang minta elephant ice ages tu sempat plak die yeak...heheheh tapi mmg hirda kalo jadi2 bende camni, anak mintak le ape, sure gigih kite tunaikan kan....sebab nak pujuk die kan....

harap2 jgnle tangan hardy usik2 kat situ kan.....nak cepat sembuh pantang le jgn bagi bende2 gatal....takut gatal tempat luke tu.....

cepat sembuh yea sayang

Sham Ummi Echa said...

alahai siannya hardy.. x psl2 dahi da brjahit.. ni kalo aku konpem meraung gajah ni wei... ni la penangan anak boy kan...lasak!.. tp anak girl aku pon leh tahan lasak gak... hish risau nye bnda2 camni.. tp tu la kan..org kata kata2 itu satu doa..wpon kita ckp sbnrnya utk nasihat supaya dia x buat..tp mebi the way kita ckp tu x betul kot kan..

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

adoi...seramnay tgk luka tu..... kita ygtak kena nipun terasa ngilu..nikan pula bdk kecik...

kalau saya pun sure tak masuk tgk...sebab ngeri la..plus tak sanggup tgk anak meraung kena jahit....

to hardy...get well soon...

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

ala ciannyer hardy shah..
takut aku tengok nyer ..sib baik tak melibatkan mata..budak tengah lasak..
..sabar hirda..
scar tu akan hilang,,tapi take times lah..cuba try guna healin gamat..elok utuk sembuhkan luka dan parut2..

juhasni said...

cianyaa hardy shah...budak2 tengah lasak ni mcm2 hal kan...larang susah tak larang lagi susah...
apa2 pon ..untie doakan semoga hardy cepat sembuh yaaa...

Linda Latip said...

subhanallah siannye..tapi ye la hirda kalau mende dh nk jd kite prevent mcm mn pn dh tertulis kan nk jd...to hardy get well soon ye dahlings.

Zanna_MamaBatrice said...

alahai hirda
siannyer budak macho nie....
tu ar...sometimes, x tahu kan samaada mulut mak ini masin or...mmg dah nak jadi...tp, kalu x di sebut, x di ingatkan....kekadang jadi gark kan....
emmm...nak larang anak2 main, lagi ler x boleh...xpe lah hirda...at least, hardy ok...and luka tu jauh dari mata or telinga or mulut....

sure..kena bucu batu2 tu hirda....tu yg koyak tu...

mmm teringat plak kat anak sepupu laki aku....pi main besi yg kat kalender kuda tu...sekali ko....rebut2....robek jari dia...berjahit gark ler.....ingat benda tu x tajam......mmm.....

hardy....ada scar baru ler nampak "macho man" sikit...khe keh keh...apa2 jer laer auntie zana awak nie....(ayat nak sedapkan hati mama awak tu sebenaarnyer....)

farrahar said...

oh my, that's scary. i could imagine how you must've felt that time! adam jatuh katil kepala benjol pun i was so damn scared. my cat luka berdarah jatuh from our apartment pun i could cry. ini kan pula to see own son berdarah and kena stitch!

anyway k.ida, nak share pasal gamat which i read somewhere. there was this lady who went thru csect. she sapu the gamat on her stitches to make it heal faster. sure the stitches began to heal the next day, but something else happened, like ada buih2 ke apa keluar from the stitches. went to doctor, and the doctor said there was an infection and the stitches had to be buka again to cuci the wound, and then restitch again and she had to visit the doctor so many times afterwards. doctor said to not sapu gamat and let the wound dry up and heal on its own. dunno la whether it applies to cuts, but after reading that story (a testimonial actually), i jadi takut nak apply gamat to my son's luka!

Jue ~ mama DnD said...

hirda maybe aku org last bg komen kat entry ni... tp aku tetap nak menyibuk sbb aku dah der exp cam hang...

masa danish 3++ dia pun pernah berjahit kepala jatuh kat dlm toilet umah aku... masa tu papa dia work.. mmg aku meraung bila tgk der darah & kulit kepala terkoyak... aku p klinik gak dok suh p sepital.. kami p serdang... masa jahittu derang x bius ko... so aku dgr lah danish meraung raung pggl mama..mama.. aku kat luar masa tu rasa nak terkam jer bilik tu... parents x leh masuk...dah siap jer dnaiah terus lari keluar cari aku... tp lepas tu kami siap p alamanda lg..belikan dia toys...
tpkan hirda ayah aku mmg marah kalo aku warn anak mcm ko tu.. sbb dia kata tu mcm doa... gak nyer betoi kot... semuga hardy cepat sembuh eh...