Nuffnang

Thursday, February 14, 2013

Monopoly Zapped

Ok.. as promised.
ni aku review about Monopoly Zapped. Yang buat aku suka pasai Zapped ni coz dia kena main dgn Ipad or Iphone or Ipod touch. Other than that, No..No..No...

Min 2 players. Max 4 players.
manual actions: roll dice, property cards, buah2 nak jalan tu, houses, hotels
control by apps: bank, cash money stored in card, Chance, Community Chest, pay rent, auction, income tax, etc.

the box tak sebesar normal monopoly box.
RM89.90 at Toys R US.


mula2 buka le board dia tu.
nampak tak area tgh2 tu, tu area kena letak ipad/iphone/ipod

buah nak jalan dh modern skit. ala2 batu nisan pun ada gak aku tgk. Muahahah
aku amik bentuk Iron,
hardy bentuk kapal
shahnun bentuk kereta

ni ala2 credit card. sorang amik satu.
dalam tu starting2 dah ada 15M sorang.
aku mesti amik PINK coz ala2 ladylike le skit (sebab merah takde sebenarnya).
hardy biru and shahnun ijau.

ni houses and hotels.
still mcm old monopoly gak.
and ada gak card2 for property yg nak dibeli. 
aku lupa snap pix card2 tu.

start monopoly apps kat ipad/iphone/ipod

place the ipad tgh2 tu. 

select berapa org player. and key in nama.
(shahnun tgh pegang property cards)



each player kena tag/tap card masing2 kat area yg paling dekat dgn seating postion masing.
mcm pix kat atas, aku tgh tap card aku kat corner situ.
ipad will detect.

result after kami dh siap tap card masing2.

these are menu dlm ipad tu. ada menu dpt 2M everytime kita lepas satu round, menu to pilih card everytime kita masuk CHANCE or COMMUNITY CHEST, menu go out from jail, menu pay rent, basically, semua kat sinilah.

every time nk beli property, kita kena masuk sendiri amount property tu and click tanda "right' tu.
duit will auto deduct from card kita.

if kita takmau beli property tu, kita WAJIB auction it.
dia will tanya player lain, nk join auction ke tak.

if kita masuk Jail. kena main simple game dulu before kita boleh lepas.
ala2 angry bird gituuu..
aku semedang x lepas. hardy gak yg terer.

if kita termasuk property orang lain.
kena byr rent kan?
so click button Pay rent kat menu tadi.
pastu kena key in berapa amount aku kena byr.
then, keluar screen ni. time ni aku masuk property shahnun.
so shahnun kena tap card dia pulak.
card ni sensitif skit. kena betul2 place br dia detect. if not asyk "try again" jek.

lepas dia detect, auto duit tu transfer masuk acct shahnun.


if korang dah x de duit.
mcm pix atas, duit shahnun dah -ve tuhh..
korang kena jual property kat bank and will dpt balik duit to cover utang2.


Actually ada byk lg rules and steps tapi aku sempat snap pix2 ni jek. byk x sempat coz mana nk main, mana nk snap pix kan?
tapi yg sure, 1st time main, aku la manusia yg declare bankrup x sampai 2 jam! hahahah...
hardy terer.. dia siap ada 6 bijik umah and 13M duit dlm card dia.

check out this video..

to better understanding, korang bc le manual dia. manual dia senang and mudah paham. dlm apps tu pun dia ada bg tips2 and instructions. so korang x kan blurlah main monopoly zapped ni. 
if blur gak,.... tak dapatlah aku nk nolong. sila downgrade main monopoly biasa le nampaknya... ;)


7 comments:

Puan Mimi said...

wah kelasnya permainan sekarang ni.. mmg dasyat la.. beria2 aku baca ni ha.. din suka main monopoly. tp main kat ipad jek la. nanti aku nak tunjuk blog ko kat dia.. agak2 dia teruja tak.

lieyalatif said...

perghhhhh...cangggih koooo...kagum melopong sat mulut aku tgk hah....aku suke laa, takde laa duit2 kertas berterabur sane sini...kang dah lame sikit siap le lunyai2 duit tu...benci aku....

nanti aku soh shah bace ni laaaa....mane tau die bekenan....eh die tak bekenan pun ape ke hal...aku beli le sendiri main ngan mia mija kan? hahhahahahaah

Jasfyra said...

wah!! bestla.hardy terror.mmg bijak :)

elly nadyra said...

Ko mesti nyopping sakan kan sbb tu 2 jam dh bankruptcy haha ni monopoly zaman modern yg kelas

onniesham said...

wow sgt menarik monopoly zapped ni... ada gak yg pg bli ni kang

Mama Safiyyah said...

Tapi boleh main 4 org je lh kan?

Hirda Ibrahim said...

mama safiyyah - yups max buleh 4 org jek.