Nuffnang

Sunday, February 24, 2013

Why i chose to cook

Aku ni takdelah kategori rajin gila memasak. Tapi sejak hardy dh tau demand nk mkn apa.
Appreciate food. So.. Nak tak nak. Kena le rajinkan diri atleast weekend kena gak masak.

Ada few of my friends tanya. Dah ada bibik apa susah2 nak masak lg. Let me clarify here. Ada few sebab why aku tetap kena masak.

1) if u married to a guy yg sejak kecik dh biasa mkn home cooked meal. And mak mertua pulak semua benda dia terer masak. So... Atleast ko kena le gak masak. Altho shahnun x pernah paksa or suruh aku masak. But as a wife aku tau dia lg suka mkn kat umah and indirectly adakah food bini dia masak sedap??? Muhahahah

2) bibik x pandai masak.
Actually takdelah bodoh piang x tau masak langsung. Boleh le dia masak lunch simple2 for hardy b4 pi sekolah. Tapi shahnun ckp siap2... If dia nk mkn mesti aku masak. Dia takmau bibik.
Benda ni normal in my family coz kak aku yg stewardess tu pun. Time dia off duty. Dia will masak. Padahal i tell u. Bibik dia pandai gila masak.

3) aku still ortodoks.
Coz for me... Air tgn ibu tu sgt2 berkesan. Coz kami laki bini ni mak2 dulu housewife. So kita tau camna the feeling balik sekolah lunch dh ready. Ptg ada kuih2 lagi. Mlm dinner lg. Pastu mkn ramai2 kat  meja. Memang ada family bonding. Pastu hardy balik sekolah pulak. Terus tanya mommy masak apa? Abg laparrrr. Camna mommy x syahdu kan. Pastu tgk the kids berselera mkn. Lagilah semangat nk msk.
Aku x mau 100% bg bibik masak coz aku x nak lama2 the boys will terbiasa dgn air tgn bibik. Oh cannotttt.... I am still the queen of the house. So the boys still kena attached dgn aku.

Dh lunch derang mkn food bibik masak. So dinner aku masaklah pulak. Altho lauk dia sgt le simple.
And mcm org tua2 kata... One of cara nk tawan hati laki is by cooked for him. :)

Apa2 pun terpulang pada masing2. But these are the reasons why i chose to cook.


2 comments:

Puan Mimi said...

rajin ko poms, at least ko pandai masak. ok sangat2 la tu.. nampak sedap

onniesham said...

yups.. agreed with u.. cemana pon sdp mkn kt luar... ttp air tgn bini gak yg laki selera mkn.. weken kalo free tu patut kena rajin2 kan diri masak...*note to diri sndiri