Nuffnang

Wednesday, February 26, 2014

Kota Bharu - Day 1

Date: 22nd Feb 2014
Time: sebelum subuh till night

seperti biasa meh aku list down budget trip kami.

Tix AA - RM55 sorang. beli time AA 0 fare promo.
Hotel - RM150/night
Car Rental - RM120 for 1.5 days

suka aku budget this time, sgt le simple. shahnun yg beriya beli tix ni. masa AA sale last year. Boleh dikatakan apa2 tix yg aku travel this year (with AA) tix semua beli dekat 1 year ago.

Reason nak pi KB? Sebab laki mak tak pernah sampai KB okeh! oh rs nk menitik ayaq mata dgr.
wahhh tak agak2 eksyen. padahalll bini dia ni pun, baru sampai sana 1x je pun. tu pun in 2004. masa wedding BFF aku si cik kam tu. if not, takdenya sampai.
the kids kami tinggal coz mcm tak sesuai nak bwk derang nak pi KB. So, aku kena import my so called bibik aka adik angkat aku fr Jitra.

Jumaat mlm tu, balik from opis, aku dh siap basuh baju penuh satu mesin and sidai. baju tak pack lagi. pastu keluar pi LCCT amik adik angkat aku & adik dia. Sampai umah dh midnight. Singgah supper dulu. Sewel.
Sekali hardy tak tido lagi dok melayan movie from Hypflick. Semenjak dua menjak aku upgrade pi unifi ni, rajin pulak dia melayan movie2 kat situ.

So, dgn kami2 join melayan movie. Dobot pun bgn sekali join. Pastu baru aku pack brg, balas email boss bagi siap. pkl 3.30am aku dh siap mandi. Mak tak tido okeh!! Ok.. double sewel.

Kami gerak fr umah pkl 4am. Dobot time tu dok dlm bilik main dgn adik angkat aku. Dalam kereta aku tido dgn nyenyaknya.... oh heaven!


muka serius gila tgk hp.
oh yang oiii.. kita nak pi holiday. tak habis2 dgn hp dia.

tgh tunggu boarding.

masuk je flight aku zzzz terus.



 sekali tersedar coz flight mcm bergoncang2.
rupanya awan tebal. memang tak nampak apa kat luar.

kami sampai KB around 7.30am.


kami dh call booked kereta sewa from HAWK.
viva manual RM120 for 1.5 days.
oklah. setakat berdua je pun.


terus Shahnun tanya mana tempat2 nak bfast semua.
FYI.. this trip kami x prepare itinerary pun.
Just go with the flow.
Google je mana nak makan semua.

tgh tunggu kereta sampai.
entry ni leh kira berapa je pix aku.
ni stress bila pegang camera ni kan?
semedang muka org lain je.
tak kira, next trip, u gantung camera kat leher.
I dgn the boys nak pose2 over pulak.


makasih lah waze.
sgt membantu.

sian tuan punya blog. tak habis2 kena selfie sendiri2.

pintu gerbang ni wajib snap nih.

yeah.. dh sampai.ramai review kata sini bfast best.
Kopitiam Kita ni buka from 7.30am till 1pm rsnya.
ramai org.

apsal dia menarik??
haaa satgi aku cerita.
shahnun awal2 dh pi amik nasi tumpang.

ni aku punya. nasi tumpang udang.
sedap gila okeh!!


 Left: white coffee. aku punya
Right: teh beng (teh ais). shahnun punya
sedapp pekat likat

ni specialty kopitiam kita.
Roti Titab.
Roti tu memang dh dtg dgn marjerin2, baru derang bakar, letak homemade kaya kat ujung2 tu.
pastu pecah half boil egg.
ohemgeeee... serius sedap. aku mkn sorang je. tinggal kuning telur je kat shahnun. muhahaha. coz aku tak mkn kuning telur.

ni sebabnya ramia org mai sini.
kat sini dia kumpulkan semua jenis nasi bungkus yg femes area KB.
salah satu dia Nasi Kak wok tu. Korang tgk sign board ijau tu,

berderet okeh.. from ujung meja ni ke sana.
at the same time dia lekat gak pix2 artist or menteri2 yg pernah mkn kat situ.
uncleeee... taknak amik pix saya ka??
saya pun femes gak!! :P

 mak kan perut jin.
mana cukup nasi tumpang dgn roti titab tu.
tetap nak try nasi kerabu pulak.

nin dia....
sedap i tell u, byk pulak daging salai dia tu.
sambil taip ni kecur2 ayaq liuq aku.

ni antara2 menu yg memang kedai tu prepare.

hahaha.. motip tuan blog nk snap pix camni?
saja nak jugak tunjuk mak as camerawoman.

time ni tgh stop kat traffic light.
tergagap2 aku bc tulisan jawi tu.
hoihhh malu okeh hirda oii...
patutlah time sek dulu bila time class agama je, akulah manusia paking pendiam.
hahahah hipokrit gila.



sebab awal lg, kami terus pi pasar siti khadijah.
sampai2 bukan aku yg shopping. laki aku yg beriya cari sampin. 
cantik2 rambang mata tgk.
sambil dok try tu shahnun ckp "cantik sampin2 ni.. harga pun cantik, tp setakat nak pakai raya je, tak berbaloi. if nak kawin lg oklah"
wahhhhh cita2 tinggi laki mak okeh...

so... puan2 sekelian, make sure laki2 korang pakai sampin murah je.
if tetiba dia beli sampin mahai.. sesuatulah tu.

dah selesai shopping sampin.
turn aku pulak shopping tudung bawal.
ramai pulak kirim this time.

sekali.. ternampak ni.
oh mak jatuh chenta terus.
this is soooo hirda ibrahim.
merah + bukan corak bunga.
aku tawar2 dpt le RM220.
oklah.. sib baiklah this year tema raya kami RED.
so mak haruslah glam menyerlah dipagi raya.
*bling *bling *bling

dah letih shopping, kami stop minum jap.


shahnun order air bandung.
aku order teh beng.
manis gila.
aku minum suku je.

dah habis shopping, kami pi hotel.
ni hotel aku booked for booking.com.
Khalifa Suites Hotel & Apartment.
oklah aku suka, memang dekat sgt dgn pasar siti khadijah and dia memang sedia parking.

aku dh le tak tido semlman kan.
so ingat bolehlah check in awal.
sekali sampai, bilik semua x ready lg.
terpaksalah kami bwk diri pi pusing2 KB lg.
taktau nak pi mana, aku ajak pi Pantai Cahaya Bulan (PCB)

pling.. terus sampai.
kami pantang nampak food, laju je nak order. padahal tak lapar pun.
tapi ada aku kisah?  kata holiday kan, so apa lg activity yg ada. mkn je la kerja kami.

laicikang aku.


tadaaa...
sedap i tell u, kami amik 2 cucuk udang, ikan, sotong, drinks.
semua RM45.


 kat tepi pantai tu ada org jual toys ni.
kami belilah bwk balik kat the boys.
sure happy derang, dpt otomen + raksasa + minion.
3 for Rm10. gila murah kan?

auwwww.. merenung jauh ke yang?
model sgt!!


time ni aku x nampak pun apa yg disnapkan.
panas terik okeh!!
dh le aku ngantuk gila.

ni keta swwa kami.
sgt save minyak.

sampai hotel cun2 pkl 2pm.
ko kata bilik tak siap lg, ko siap!
sib baik bilik dh ready.

ni bilik dia.
dh dpt 2 single bed pulak.
lantaklah.. katil tu dok memanggil2 soh tido.
tapi mak gagah snap pix dulu.



tetiba ada fan.
pelik gak aku.
rupanya, fan tu kot2 org katil sebelah tu tak kena aircond. bulehlah guna fan.
coz aircond dia betul2 hala kat katil shahnun je.

masjid betul2 depan hotel kami.
masuk je waktu solat. amik ko.. ko tgh tido pun terus bgn duduk. terkejut coz speaker kuat gila.

rupanya kg kraf mak nenek ni sebelah hotel aku je.
tapi kami malas nk jln pi sana or turun snap pix.
snap fr dlm kereta dah le.


tu hotel kami,

bgn tido, semua pakat lapaq.
so mak baget terer tgk map,
cari le mana nk mkn.
end up kami decide nak pi try nasi ulam cikgu.
kat belakang hotel kami je.

 tapi dh pi dekat pkl 4pm.
apa jelah lauk yg ada.
So aku ajak shahnun pi pasar siti khadijah lg.
coz terbayang2 udang galah besar tapak tgn kat situ.

haaa amik ko.
sekoq rm20, puas mkn.

ni pinggan aku.

byk jugak lauk2 kat sini.
pastu pusing2 pasar siti khadijah tus ambung shopping lg.
then balik bilik.
lepas maghrib kami gerak pi PCB lagi..
coz nak try maggie ketam dia pulak.

dia guna ketam ni,
sgt fresh coz hidup lg.

ABC shahnun.
tak sedap.

tu dia megi ketam aku.
RM25!
telan ayaq liuq dgr.
takpe2 mak pujuk hati ckp "bukan selalu pun"
tapi serius sedap koranggggg

shahnun order mee udang.
RM15
terdongak2 udang dia jugak.

pastu konon nak pi Wakaf Che Yeh.
tapi sorang2 mata berat gilaa....
so balik bilik zzzzz....
rs mcm ulaq sawa dah.

to be continued.... KB - Day 2



5 comments:

Cik Puan Mimi said...

makan kat kelantan mmg boleh tahan mahal.. tak sure sebab mmg mahal or sebab kita orang luar, jd derang tekan harga.. tp tak kisahlah, namanya holiday kan. sure dah ada bajet untuk makan semua..

aku suka la kopitiam kita tu. mcm2 ada, next time sure aku akan masukkan dalam list.. and mmg kalau pi KB harus naik flight.. tak kuasa nak drive.. penatkan

Cik Puan Mimi said...
This comment has been removed by the author.
onniesham said...

perghhhh .. x boleh thn tgok rega food kt sana.. mmg abis duit kt makan jer la yeh

satar said...

memang pn mahalll,saya sendiri org kelantan pn terasa cekiknya,huhuuuu

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..