Nuffnang

Monday, March 10, 2014

Pray For MH370

Now dh masuk day 3, mission mencari MH370.

Aku tak tau pasaipa, sejak aku tau berita ni from email yg aku received from company. aku mcm stunt kejap. Time tu aku br bgn tido pkl 8am (8th March 14). Tetiba rajinlah pulak nak buka laptop nak check email opis. Sekali masuk email pasai ni. aku mcm blur2 ckp kat Shahnun.

pastu rajin pi whatsapp dlm group adik-beradik tanya kak aku yg kerja stewardess tu. Tapi dia x balas. Time tu baru terpikiaq. Eh... mana minah ni???
Dahhhh... pastu cousin aku pm kat FB aku tanya, awat dia message kak aku x berbalas. Ok baru start ketaq.
aku whatsapp BIL aku.... and dia balas kak aku pi Paris semlm. Phew... lega satu bab.

Adik aku cerita, mak aku muka pucat lesi  kejut adik aku bgn pagi tu tanya no hp anak kak aku coz dia call kak aku tak dpt.

Kak aku balas whatsapp from Paris... terkejut coz semlm before dia start paris flight dia memang jumpa dgn crew2 for flight ni. Pastu ala2 terharu coz ramai dok call, sms and whatsapp tanya pasai dia.
Ayat dia "tak sangka ramai org sayang aku rupanya". Kami balas "dak, kami kesian kat anak2 sedara kami, takmau depa dpt mak tiri" "if hg takda, takda org yg nk tolong kami beli brg fr Primark."
hahahah.... jawapan adik-beradik sangat menyentapkan jiwa kan???

Mcm2 speculation org dok bg. Lepas aku post status kat FB, ramai komen flight dh sampai kat Nanming. Pastu ada kata salah pulak. ehh.. korang time2 mcm ni info jgn main2 boleh tak?

thari, keluar pi pyramid. otak still dok pikir, "what if... if sedara-mara or kawan2 aku dlm flight tu" "camnalah condition semua org dlm flight tu time kejadian". oh i cant imagine. nak2 pulak bila tau ada 2 infants. Lagilah mak syahdu.

Balik from pyramid, laki bini... x cukup buka Astro Awani, bula laptop sorang satu, hp pulak kat tgn. Mcm kami pulak reporter. Tu gaya bukan ada sedara mara terlibat. If ada, aku rs aku dh sasau dah.

Masa press conference tu, aku sayu gila tgk muka AJ. Kesian sgt, mcm2 hal yg terjadi. Hope he'll strong.
time ni nampak sgt, we Malaysian unite as one. tak kisah ko bangsa or agama apa, semua pray for MH370. Even AA pun buat special post kat FB. Salutelah!

Aku pernah 2x (so far) kena flight yg in bad weather or air pocket ni.

1st masa pi London. Excited ni adik beradik, makpak nk sampai London kan, tapi masuk area India, aku tak sure hujan ke apa.. tapi fligth A380 yg besar bagak tu pun bergegar. Kuat okeh!! Aku dgt mak aku yg duduk kat depan aku dh start baca2 apa yg patut. Pastu terus sign fasten seat belt tu bernyala.
Ok double ketaq. Pilot announce soh cabin crew pun duduk.

aku rs dlm 5 mins dia mcm tu. pastu dh ok... ingat dh habis la....
tak lama pastu bapak aku bgn pi toilet. tetiba jadi balik. Cabin crew buat announcement, sapa yg dlm toilet ke apa ke, balik pi kerusi coz bad weather. mak aku time tu tak senang duduk, coz toilet nun ujung kat belakang. seat kami depan2. terhoyong-hayang bapak aku balik kat seat.

This time memang gegar yg for me... sgt teruk! time tu aku dh megucap non-stop. baca semua ayat Quran yg aku ingat. Flight still dok bergegar kuat. Last2... aku tukar channel to Quran. Time tu aku dh redha, if crash pun, atleast aku mati sambil dgr ayat Quran. Boleh??? Sedar diri pun ko tu byk dosa kan?
Time tu aku dok terbyg muka hardy + hazry + shahnun je.
Dok imagine, sian kecik2 anak2 aku takde mak. Camna le condition derang if dpt mak tiri nanti.
Haaa.. gila kan? nampak benor lama flight tu bergegar. Siap aku leh pikir mcm2.

Lepas 10 mins kot. Flight back to normal. aku tgk muka kak aku, kak aku tgk muka aku. semua muka pucat. Pastu tukar balik channel tgk movie. Gila hipokrit hirda!! bukan hipokrit... aku nk tenangkan fikiran je.
Pastu semua diam melayan perasaan masing2.

Lepas landing, baru sembang2 pasai kejadian td, statement adik aku yg buat aku rs nak sekeh sekali...
"aku time gegar2 tu dok pikir.... alaaaa jgnlah terhempas kat sini.... tak sampai london lg. if jadi apa2 sure derang hantar kita balik msia balik. Tak sempat sampai London". Sewel kan???
eh helloooo... if dia jatuh kat london pun, ko tu sah2 dh arwah. Ko nak pusing london camna?? Camnalah dia ni jadi teacher ni??? heran aku.

2nd kejadian masa aku & shahnun pi KB baru2 ni. yg aku tau, kat luar memang nampak awan je. Flight tu bwk redah je awan2 putih tu. Gegar dia teruk jugak. Tapi still x leh lawan gegar masa aku pi london tu. Derang kata coz Air Pocket.

Time tu, apa lg buleh buat kan, aku mengucap jelah.... pastu lagi sekali dok pikir, apa2 jadi, sian anak2 aku jadi yatim -piatu. Sapa nk jaga anak2 aku nanti??

bila kita google semua, memang ramai ckp flight is the safest among all transport. Tapi dh jadi mcm ni, aku dh mcm start fobia nk naik flight. Ada dlm flight nanti aku x tidoq sampai landing ni.

apa2 pun kita semua merancang, Allah SWT menentukan semua. Kita just boleh berdoa and tawakal je.
For MH370 family members and friends. Be strong, our pray will always be with you. Semoga dipermudahkan semua.

note to self... be strong jugak.... coz today kat opis. suasana sgtlah gloomy and dull. :( Semua takde mood nak kerja.

1 comment:

Suhana Hasanif said...

mmg sedih bila tgk news pasal ni..td aku siap nangis dgr doa MH370 kt ikim.fm huhuhu semoga mereka semua selamat.... aku pun br ni flight ke a.star gegarrrr kuat cessss naik firefly, pergi blk jadi...haihh ngeri aku...