Nuffnang

Sunday, January 9, 2011

pregnancy items...

for 2nd pregnancy i'm more prepare on what's going to happend & expected...
altho gap tu jauh le gak. 5 yrs kan. but i learned my lesson from time pregnantkan hardy dulu.

so altho baru nk masuk 2nd months of pregnancy, i already bought

1) cocoa butter stretch marks lotion -
dulu aku memang guna ni time pregnantkan hardy. tapi masuk 5 months above dh makin malas nk pakai. pastu now dok bising stretch marks merata2 kan? grrrr.... so now hari2 lepas mandi aku sapu.



2) bra extenders -
time hardy dulu x pernah tau benda ni wujud. so dulu, asyik beli bra baru je coz yg lama dh ketat. cheh...

pic from tiny tapir.

3)  maternity support belt -
hope this will be my savior bila dh sarat nanti. coz time hardy my perut sgt le besar.. really besarrrr & jln sikit pun dh sakit belakang yg amat. rs cam nk putus pinggang. pastu perut rs cam nk jatuh je. sometimes i hv to support my belly dgn tgn, aiyooo can u imagine, jln2 kat shopping mall, tgn kena tampung perut. sungguh x senonoh le rupa....
lepas dh hardy lahir baru tau wujudnya belt ni. so aku dh beli kat e-bay. x sampai lg.

pic fr ebay

4) maternity/nursing clothes
- i am lucky baju2 pregnant aku dulu byk leh pakai balik. tu pun ada satu beg plastik aku dh buang coz naik cam kulapuk. sayangnya. as for maternity clothes. aku memang setia dgn modermmum sejak dulu. reason? coz modernmum je yg ada size aku. nk harap scarlet maternity? mimpi la. baju maybe ada la. tapi seluar dia, aku rs aku pakai size XL dia dulu, sampai pregnant 4-5 bulan je. tu dulu yer, zaman badan slim (SLIM?????), now? ha ha ha. mak x sanggup nk pi try.
btw, aku kan x bfeed hardy dulu. so memang x pernah ada nursing attire. last saturday, aku dh bl siap2 baju maternity cum nursing kat modernmum. sgt memenuhi citarasa. ada sale korangggg...

pic from old navy.


5) reading materials -
lepas tau aku pregnant, baru kalot punggah balik kotak2 dlm stor. sib baik jumpa balik buku2 ni.


so far tu jer yg aku dh prepare for this pregnancy......
for brg2 baby tunggu le 5 bulan time dh tau gender. pastu menangis receptionist opis aku dok kena accept parcel for aku je...
oh i HEART online shoppinggggg......

9 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

WEI POMS...aku pun bace buku tu.....tapi tu la, aku kasi sape pinjam ntah...sampai aku pun lupe nak tuntut balik....huhuhu....

aku gi guardian kat sini ko, takde laa set ni...ade juai botol2 jek.....frust aku, takpe2 nanti aku try pi guardian alamanda plak......

moga2 ko takde morning sickness yeak hirda n sihat2 selalu....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wah....well prepared ler hirda utk 2nd baby nie..
yelah..dulu2 mana ler kita nie nak dpt info mcm nowday kan...
sekarang nie, dunia makin canggih..info2 mcm nie...dah ramai yg share...so, kita belajar dr pengalaman org lain dan pengalaman kita

ishk...aku plak teruja tengok barang2 ko tu..

Sham Ummi Echa said...

bagus ko poms. prsiapan awal ni sng nnti kan. xde la esok strech mark dah merata baru heboh nk pi cari lotion.

betul la kan, skang ni baru la mata trbukak sket psl prsediaan pregnant nih, brg nursing kan. dlu aku pon x tau wujudnya nursing pillow tu ko. sian kan.

hope ko sihat & xde masalah kesihatan spnjang ko peknen nih.

Jasfyra said...

strech mark ...huwaaa...ada manyak nih.
wah, bagus betol persediaan mak yong ni.awal2 lg dah sedia mcm2.senang nanti kan.bestnya tgk org peknen ;)

liwaniel said...

bagus persediaan hirda...takde la cam wanie..stretch mark dah ade baru sibuk nak pakai lotion semua...huhuu

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

aku pun tak pernah pakai cocoa butter tu. so next time kalau aku preggy, mesti aku beli gak..

aku mmg tau, ko ni mmg tip top dari segala hal. apa2 hal aku msti rujuk ko nanti

Mimi said...

aku pun banyak stretch mark..da rupa watermelon gitu..uhuk..

2nd time pregnant nnt (amin..) nak pakai gak something to avoid the stretch mark..

-SharleenZawawi- said...

betul betul betul.. hat hilang stretch mark tu mmg best.. wah mmg good preparation la ko ni... selamat menempuhi 40 hari yg indah..

Emy Omar said...

saya memang every time pregnant memang guna cocoa butter tu..bagus sangat sebab menghilangkan stretch mark hehehe :D