Nuffnang

Tuesday, June 25, 2013

my 1st attempt to cook Buttered Prawn...


Sabtu lepas, aku puasa.
Tapi kesian pulak the kids & shahnun nk lunch tak tau nk mkn apa. So aku terasa nk mkn Buttered Prawn.
Padahal nk berbukanya lambat lg. Masak siap2 sejak thari.
Menu for lunch that day: buttered prawn + telur masak kicap + ikan goreng.
yg recipe lain tu takyahlah aku bg kan? menu biasa2 je.
aku nk share recipe Buttered Prawn je

Ni recipe dia aku google.

Bahan2 for sarang:

  1. 2 biji telur kuning. (dipukul)
  2. satu cawan minyak masak
  3. satu senduk butter
Cara2 masak Sarang:
  • panaskan minyak & butter
  • bila minyak dah panas, kacau tanpa stop minyak tu.
  • sambil tu slowly tuang telur kuning slow2.
  • guna senduk to kacau. jgn stop. sampai telur masak and nampak garing.
  • angkat & toskan.
panaskan minyak + butter

sebelah tgn tuang kuning telur slow... sikit2.. sebelah lg kacau non stop.

lg halus telur tu, lagi jadi sarang tu.
nanti minyak tu will berbuih2.

sarang ala2 tercoklat skit.
mahapkan tukang masak.

Bahan2 for udang:
  1. Udang besar 10-12 ekor. ( aku guna udang harimau)
  2. butter dlm 2 sudu.
  3. susu cair suku cawan
  4. daun kari 1 tangkai
  5. cili api, 3-4 bijik
  6. bwg putih 4-5 ulas (dicincang)
Cara2:
  • Perapkan udang dgn pepper & garam.
  • Goreng udang. Jgn lama sagt. just nice sampai udang tukar kaler. Gunakan minyak balance goreng sarang tu je.
  • angkat udang and tos.
  • panaskan butter (dlm pan/kuali bersih)
  • tumis bwg putih + daun kari + cili api sampai naik bau
  • masukkan susu cair
  • masukkan garam + serbuk perasa
  • masukkan udang.
  • gaul bg rata.
  • angkat.
  • taburkan sarang atas udang tu.
  • siap!!
udang yg dah di goreng kejap.

 tadaaaa...
siap dah!
dont judge the recipe by its look.
coz Shahnun kata sedap!!
ok kembang mak kejap.

nampak tak 3 beranak tu dgn tak mandi lagi terus brunch dulu.

paling puas hati tgk budak ni mkn.
budak ni memang suka udang. ratah je habis 3-4 ekor.
tu muka menunjukkan nikmatnya dpt mkn udang le tu kan?
mak ko tertelan2 ayaq liuq tgk korang mkn.
cheh.....

6 comments:

Puan Mimi said...

terbaekkk la chef hirda. hehehehe

shark said...

x penah try..
bole try pas ni :)

*∽ IZAN ∽* said...

hahahha! gigih nko hirda sambil pusing sambil candid! like like like!!
izan pernah buat tapi tak jadik cantek gakk.. sadissssss!!

onniesham said...

eh mcm lain sket jer cara ko nih... xpe leh try resepi ko plk nnti

elly nadyra said...

cara aku len skettt hehehehhee tak pe nanti cuba lak style ko nih

Homestay Melaka Mansor Choot said...

homestay murah untuk didiami di melaka .comment saja di blog kami http://homestaymansorchoot.blogspot.com/