Nuffnang

Tuesday, January 13, 2009

the worse fever ever....

hardy starts demam since saturday. but only the mild one la...
so, we gave him ubat demam & the fever gone right after that.
ptg we went to daddy's friend's house warming. dekat je dgn umah kami. hardy active mcm biasa. his appetite je yg kurang skit.

sunday, actually we planned to bring him to watch movie @ s.pyramid coz almost a week hardy asyik demand "nk pi LION, nk pi LION" (LION is S.Pyramid for hardy ;)).
tapi i felt that his body temp dh nik skit. then hardy complaints that his tongue sakittt... terkejut badak aku. there are about 3 biji ulcers on his tongue. ishhhh.... sure sakit. then cancel s.pyramid. hello doctor sec 19.
1st we suspect HFMD. but it's not. coz tgn & kaki hardy ok.

doc prescribes antibiotik, ubat sapu for ulcers & mcm2 ubat lain lagi la. but i rather use bonjela instead of ubat sapu yg doc kasi. tgk dulu camna.
balik, hardy still ok & i managed to cook bihun goreng for iza & haikal. ptg after asar iza & haikal dtg umah.
hardy a bid moody & mcm biasa sooo kedekut dgn toys dia.. :(

monday,
daddy was on EL coz hardy dh tunjukkkan ciri2 nk demam teruk & his ulcers merebak kat his inside lips. atas bwh. his fever still on off. his appetite totally x dak & the only thing that he requested is only ice-cream. so, kami bagi je. he only had 5 ounce of milk for entire day. sikitnya... tu pun hisap sikit..stop & nangis..coz sakit mulut. means no puting for him oso. thats why dia merengek tu.
pity him...... isk..isk.

tuesday,
i work fr home. hardy last night will bgn every 1 hour nangis coz sakit. the ubat sapu doesn't help.
me, already pening2 coz x cukup tido.
we just came back fr out trusted paed in bdr sunway. doc prescribes ubat mkn for ulcers & asked me to stop the ubat sapu. & advices me to bagi ice-cream for hardy to kurangkan sakit. (yeah.....doc, awal lagi kami dh buat).
Doc asked me to monitor him these 2 days. if no changes, maybe kena admitted. Oh God!! :(

now while i'm typing this, hardy is sleeping in front of tv (after mkn ubat of course). while i'm waiting for my pizza hut delivery sampai. :) ..slow aihh derang ni.

oh btw, hehehe..tetap nk bercerita nihhh... hubby bought wireless router so that kami x berebut nk surf internet dh... hahha...

so i can online anywhere in my house now. sometimes when i'm downstairs & he's upstairs, we use skype instead of terjerit2. hahahaha....

saturday - hardy buat PEACE!! (time ni x de ulcers lagi)





went to playground after mkn2 kat house warming


sunday ~ b4 tido demand nk tgk chic little berjoget dlm youtube. (that kain pelekat alas hardy just in case dia muntah...hehehe)

tuesday ~ @ clinic. see his lips... dh bengkak & drooling. sakitnyaaa..sian anak mama.

zzzz..on the way back. bibir dh rupa angelina jolie.

he only had this for today....

mama siap letak toto coz pasni mama will join hardy zzzz sekali. ;)

15 comments:

eMMa@iKKa said...

Hirda!! Ciab tgk Hardylah. Tgk bibir dia yang bengkak tu pun aku dah boleh rasa mcm mana sakit dia tu. Kita org tua pun kalau kena nak mengamuk jer..ini kan budak kan. Tp Hirda mmg betul..kalau budak kena ulcer kat mulut ais cream lah ubat nyer.

liwaniel said...

sian nye hardy..teruk ulcer tu..bibir dia pun nampak bengkak...kalau kita ade ulcer sebiji kat mulut pun dah sakit...ni pulak hardy..byk ye ulcer dia...

semoga hardy cepat sembuh ye...

~~ciklinn~~ said...

alahai ciannnyer hardy sakit mulut yer.... mesti sakitkan..kita yg dah tua ni pun kaluu kena tak lalu nak mkn...

hihihihi hardy suka gi lion yer...

hensemnyer hardy main kat playground

azie(mama auni& erin) said...

moga cepat sembuh hardy..

Cik Puan Mimi said...

serius kesian kat hardy.. sure air liur meleleh2 sebab tahan sakitkan.. memang betul aiskrim jer ubat dia..

so far anak2 aku tak pernah kena lagi ulser mulut ni.. moga2 dorang tak kena la kan.. kalau kena, aku mesti ngelabah giler..

wow gambar 1st tu cencored ler hardy oii.. ni boleh suruh mama pi hantaq gambar kat Pa & Ma tau.. hahahah

As said...

Ala siannyer HArdy... kena ulser... mmg sakit... kiter yg beso ni kalo ader pun kemain lagi...
Hardy... awat tangkap gambo cekci... hhehehehe
suka tgk hardy makin beso makin ensem la....

Puan Suhana said...

ala cian hardy... maryam dah penah kena cam hardy..mmg sian sgt..dr mmg suh bg eskrem jek.. benda lain mmg dia x mkn.. amik masa tau nak pulih ni..harap hardy cepat sembuh.. ko pun jaga kesihatan ye..

Mimi~Najeeb said...

sian kat Hardy, gambar yg terlentok dlm keta tu aunty tgk sedih la hati..kita org tua kalo ada ulcer kt mulut pun x selesa nak makan. Kalo ulcer doc suh bagi makan aiskrim ye?..baru aku tau...aku nk beli eskrem la pasni..aku pun dok ada ulcer nih (alasan nk makan eskrem) x selesa hangg..
Get well soon boy..

Suhaida Yasmeen said...

Salam perkenalan....meen dah inv hirda nya blog dlm list nanti jgn lupa inv meen skali heheheh http://www.airienalyssa.blogspot.com x malu kan...ntah2 hirda nak kwn atau x ngan meen...

Sham Ummi Echa said...

alahai ciannya hardy..ada 2-3 ulcer plak tu..kita yg da tua ni pon kalo kena pon x thn..aku kalo ada ulcer kt dlm mulut..mst cpt jer nk hangin..nak2 lg time gosok gigi tu kan...aduihh skt giler..

siyes aku cian tgk hardy..mst ko ssh hati kan..

hardyboy..get well soon k..

mrs khairul said...

masa kanda kena tonsil 1st time tuh paed pun soh ks icecream jek or natadicoco..coz benda ni kena ks makanan yg sejuk2 je..dia xnak minum susu or makan punxpe janji ada something masuk mulut dia..

kalo kena admit tuh means that hardy dehidrate..tu yg bahaya..so keep on ks dia ice cream ye smpi baik..

lieya_latif said...

sian hardy...lieya boleh bayangkan camne sakitnyer die sebab kat mulut aku ni pun tengah ade 2 bijik ulser...nak makan susahnyer......lagi laa kalo hardy, nak hisap puting mmg sakit giler..... mesti bad mood jek hardy....ape pun harap hardy cepat sembuh.....tu panas dalam tu hirda, tu pasal demam sampai naik ulser......

Puan Iza said...

Hirda, first skali...mekasih sudi masakkan bihun tuk iza & haikal hari tu dan juga melayan kita org nie...hehehehe....sori byk2 tau haikal dah celupkan thomas hardy dlm akuarium tu hehehehe...

Hardy camner...masih demam lagi ker?....mulut dia still sakit lagi ek...ciannya hardy....

Aza...As :) said...

alahaaaiiii....aku tgk bibir hardy yg macam angelina jolie tu pun aku dah terasa sakitnyaa...aku selalu jugak kener ulcer ni...bila aku stress jeerr sure lah..kalau tak migrain..keluaq lah ulcer tu....sakiiiiitt giilaaaa...inikan pulak budak besaq hardy tu...but alhamdulillah...afiq belum pernah kener ulcer lagi.....memang betullah ubat paling elok ialah ice cream...and the best is vanilla flavour...even kalau sakit tekak or batuk pun...vanilla ice cream adalah ubatnya...ramai org tak percaya kaann?? tapi org cina...itulah petua dia...& it's work ;)

eija28 said...

alah...kesiannyer hardy kena ulser erk.....cepat baik yerk sayang....lps nie kak hirda x yah berebut dgn cik abg nak surfing internet.....