Nuffnang

Tuesday, September 10, 2013

After a month....

Selamat hari Selasa ols.....

pejam celik..pejam celik... dah sebulan aku takde bibik. So far, I can handle it very well.
The boys pun dh besar. lepas mkn both dah pandai bwk pinggan letak kat sink.
Si dobot lagi advance.. siap amik penyapu sapu sampah nasi2 yg dia tumpahkan.

Kagum kejap mak ko dengan kerajinan anak.
Now routine aku hari2, balik kerja....masak for dinner. Masak simple2 je.. setakat telur kicap, udang asam, kari ikan, kari udang. sayur campur siap in 30 mins.

Si abg pulak hari2 balik sekolah will tanya "mommy masak apa today? Abg lapar"
Terus teringat zaman aku kecik2. Balik sekolah tu je soklan aku kat mak aku. hehehe..

Now bila aku tanya the boys... best tak pi daycare?
Both dgn happynya cakap "bestttt.. ada ramai kwn".
Lega makpak korang dengar.

Dobot dah makin berisi balik. Abg dia ckp, dia mkn byk kat daycare and kat rumah pun dia will habiskan nasi dlm pinggan dia. Good boy!!
Weekend je, tak salah aku lebih 6x aku kena buat susu for him dlm sehari.
Tido mlm now dah takleh pakai diapers huggies dry biasa tu je. Kena pakai Dry comfort. Tebal sikit. If not bocor.

Lepas habis dinner, the boys naik atas mandi mlm. while mak derang kemas beg daycare for tmrw pulak. Prepare semua siap2.

By 9pm... kami dah leh golek2 depan tv dah. Legaaa....

telur kicap + udang asam + sayur campur + drummet

bfast weekend kami. Nasi goreng + telur mata.

ni the boys demand nk pulut kuning.
Gigih mak korang balik kerja dok tanak pulut & masak kari ayam pulak.
Ni si dobot buat pose "peace". langsung tak jadi peace pun.
LOL

ni port wajib dua beradik kat meja mkn.
tak buleh duduk sebelah-menyebelah.
satgi bercakar. 

Aku pun tak sangka aku buleh buat semua ni. But.. i can actually (with Shahnun's help of course)!!! Ho yeah.. pat on my back.

6 comments:

lizz said...

cayok2...supermom ni...
telur kicap tu menyelarakan sungguh dah lama tak masak...

lieyalatif said...

boleh punye!! mule2 jek payah kot lame2 dah okey punye....cume mcm aku ni kul 9 mmg battery dah weak la, elok lepasisyak terus cari katil lepak layan phone n terus membuta....aku mmg tdo awai...

elly nadyra said...

Tahniah. Aku dh memasuki bln ke 5 tanpa bibik. Yeayyyyyy yakin boleh!

Mimi said...

yes...mommy can do it!
owh, tetiba aku syahdu lak baca part yg hardy tny mommy masak apa,dia lapar..

Puan Mimi said...

hahah betul tu ko, aku pun diam tak diam hampir setahun tak de bibik. boleh handle rupanya, tu la dulu semua kerja serah kat bibik, now semua kerja aku buat.. alhamdulillah tak de problem rupanya..

Emy Omar said...

Budak-budak dah besar kan Hirda sure boleh handle punye.Aku pun masak2 tu time weekdays mmg menu yang simple2 je,yang penting suami & anak2 kenyang dapat makan.