Nuffnang

Thursday, November 25, 2010

hong kong - day 1 (part 1)

date: 19 Nov 2010
time: 3am - 12pm

First of all syukur ke hadrat Allah SWT finally sampai gak kami kat HK. this trip is well planned since april 10 lg. in other words, cukup le masa nk study, google, planning and the most important thing is KUMPUL DUIT! ;)
tu x termasuk sesi beremail dgn Mimi-Najeeb. kami start beremail and exchange info since april. can u believe it? hehehehe

as some of u know, kami naik AA. yes the cheapest flight i can get. cost us rm400 (including bags + seat) for return tickets. murah sgt le tu kan?


Flight kami pkl 6.15am. sib baik subuh masuk awal. so lepas subuh terus boarding.


sejuk gila... this is after we had our heavy AA bfast.



kena isi form ni siap2 time nk masuk HK, rsnya semua country pun camtu kan?

after 3.5 hours, we safely landed at HKIA. airport dia betul2 tepi laut.



sejuk le gak, tapi sejuk ala2 aircond je.


headed to imigration. panjang gak queue kat imigration tu. HK imigration sgt le strict. siap belek satu satu muka kami & compare dgn dlm passport. sib baik le aku x buat plastic surgery b4 pi hk kan? x pasai2 muka lain fr dlm passport. LOL


dalam shuttle train.



kami 3 beradik. my 2nd sis & family will naik MAS. & flight dia pkl 9.30am. my 3rd sis & family naik cathay pacific & flight dia pkl 5pm. so we proceed je la dulu dgn activity kami.


bagus kan? they hv this list for our reference. fare to disneyland is HKD100 to HKD115 (not including bags). fyi, cab sana will charge HKD5 for 1 bag.


just cari BLUE CAB. coz color code ni memang for certain2 area je. see, HK disneyland is in Lantau island. so blue cab it is.



us in the cab. shahnun duduk depan. kami dpt driver yg x pandai sgt ckp english penat la aku ni dok pot pet pot pet tanya soklan... sepatah je dia jawab. cheh.



oh dh nampakkk.. time ni jantung aku dah dup dap dup dap..



kami will stay at Disney's Hollywood Hotel sepanjang kami kat sini. ni kes malas nk berpindah randah.


the pintu pagar...



turun cab je meluru aku soh adik aku snap pic. tgh ada mood katanya...



pastu ternampak ni kat dinding tepi. melompat2 & menjerit2 aku & adik aku time tu. eh serius mcm budak kecik kami. hardy relaxxx je. sure dia pelik awat le mama & cu mimi aku ni???he he he.. serius comei gila kepala mickey tu.



ada small xmas tree kat lobby dia.


queue panjang nk check in.


sambil2 tu aku snap lampu kat lobby...



hardy dh nampak disney shop kat lobby nihhhh....



shahnun & kakak aku tgh queue lagi.


so aku sambung mencari apa je la benda yg ada kepala mickey.



fave spot kat lobby.






lepas check in, kami terus beli 2 days pass ticket to disneyland. HKD398 for adult & HKD288 for kid.
 

they will give us this. this is important coz dia bg updated apa ride yg tutup, show time, etc. this should be ur referal bila dlm disneyland nanti.


sempat lg snap pic dlm toilet dia. cantik & bersih. sgt le hollywood style.


the toiletssss....



while waiting for others, nampak santa baru sampai kat lobby and kids queue nk bergambar. termasuk hardy.



dgn kami2 sekali join.


kids will love stay here coz everytime jumpa staff hotel ni they all will bg free sticker kat hardy.berlambak sticker hardy dpt. this is 1st sticker hardy dpt fr santa's assistant.


kami just boleh check in at 3pm. so we left our luggage kat bell boy, & we headed to tempat tunggu shuttle bas. nk pi the peak dulu.


this is the shuttle bus. FOC from hotel to disneyland MTR station.


travel/budget info:
AA ticket : rm400 per person
Disney hollywood hotel: +-RM650 pernight
Cab from airport to hotel: HKD135
Disneyland ticket : HKD350 (adult); HKD250 (kids). but if you stay in one of disneyland hotel, you can purchase 2 consecutive days pass for HKD398 (adult) and HKD288 (kids).


to be continued.....

3 comments:

Mimi said...

aku first commentor...

oh yess...tak sia2 ber email-emailan kan since April...huhuhu...plan baik punya..


ya Allah syoknyerlah baca hang da update nih...aku dok ternanti-nanti since pagi lagi...hehe..

rindunyer lah kt Disneyland...nk pi lagiiii...

ada Santa Claus la kt situ...pi time xmas syok la kan...

tix disneyland hangpa sama mcm aku, mickey, minnie and goofy...

tp yg dpt minnie tix tu najeeb...patutnya aku la kan...hehe..

aku suka hg update sgt detail...please gunakan format yg camni jugak everytime hang update..aku suka baca...

cepat update lagiii...pleaseee

Syasmeen said...

wah seronoknya hirda ntah bila lah ms meen lak leh pergi nih...kena kumpul duit lah camni kalu nak p jalan2 kan...sgt teruja tgk gmbr2 yg hirda update & citer satu persatu nih....x sabar nak tunggu 2nd day lak hihihih...

Sham Ummi Echa said...

bagus2. bg info details yer. terutamanya tang nk kuar duit tu. baru leh bajet kalo ada rezki nk pi nnti.