Nuffnang

Sunday, July 18, 2010

goodbye 6911; hello 6395...

still remember in my last entry, aku kata aku dh booked '6911' kan? well too bad + not my rezeki rsnya, some "cayanunalif" bid that number for rm2500. what??? serius sakit hati. then i asked the car dealer to try 9611 or 6191. semua org dh tender with min rm1000. so mengenangkan aku ni bukan le dato k yg leh belanja besar for plate number; last option shahnun suggest soh amik number sama mcm number keta dia now. alhamdulillah 6395 still available.

so, introducing our new 'family' member ... cik naza kia forte!!
I've been aiming for forte since our 1st test drive somewhere in Jan 10. Kiranya mcm love at the 1st sight la.

Starting from that, I make a promise to myself that one day or by end of this year i'll be driving this car.
Alhamdulillah, all my hardwork & pray are finally paid off.

actually i start booking this car a day after i came back fr bandung (29 June 10). memang x plan pun, tapi that dealer sgt bagus. i get the loan approved less than 2 weeks & lepas sign off, in 2 days dh leh collect kereta.
sapa2 yg plan nk beli forte, i can give this dealer contact number. ;)

ok, back to the story about the day we collected the car......

kami naik public transport to ampang waterfront. bfast @ old town kopitian dulu. hardy tinggal kat nursery.
then the dealer bwk kami pi tempat simpan keta. aku kan puteri lilin, x koser aku nk pi belek keta tu tgh2 panas.

sian ko, berpanas kat sini.

basuh dulu & pasang plate number. 6395 junior.

pasai benda alah start button ni la yg buat aku sukaaa sgt kat forte. :)

the interior

keyless system entry. sgt bagus for pompuan cam aku yg kunci keta sumbat dlm hbag. time nk cr kunci kereta menggelabah. for this, x yah cr kunci kereta, as long as kunci tu ada kat kita, dh leh buka pintu & start kereta. sgt smart car kan?

kia @ ampang waterfront.

ni on the way back lepas pi tinted kereta. aku x berani bwk lagi, auto ok!! mak dh la x pass bwk auto car lagi.
Ya Allah, camna la aku nk bwk pi kerja isnin ni wei??

so, as a conclusion aku sgt berpuas hati dgn my new car. i'm one happy bunny now...hop! hop! hop! :)

7 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

yeaaaahhhh ini entry yg aku tunggu.....tak sbr tau pompuan aku nak tgk ahli keluarga ko yg baru hik hik hik...nak tgu baby girl lum lagi...keter baru pun takpe laaa...mak suke!!!! auuuwwww......he he he

aku pun suke tang nak start kete tu...curlast gitu, main picit2 ajek yeak.....hhuhuhuhuhu

bab booking nombor plat, aku pun jadik camtu..sedangkan nombor yg aku nak beli tu takde pun specialnyer......hangins jek ngan org yg booking boh duit byk2 nieh heheheeheh....

kete forte ni mmg cun pompuan....teruja aku menengoknyer.....alah dont wory kejap jek ko tera bawak auto....cam aku nie, pastu kang tak sedar diri, terus lupe nak bawak manual hik hik hik...

ape2 pun, tahniah!!! beraye ngan keter baru laa korang yeak...tahniah dear!!!

Mimi said...

congratsss keta baru...besttt..
seriously, teruja ok dgn button start engine tu...
keta auto lagi senang dr manual sebenarnya hirda..xpe, slowly nnt dah biasa ok la tu..
so nice dpt sama plate no dgn keta husband..matching2 sedondon gitu :)

Sham Ummi Echa said...

congratss pomsss.. akhirnya.. impian jd kenyataan.. mmg ko patut happy coz apa yg ko hajati almost ko dapat kan.. mmg brbaloi la kita keje penat2 kan.. so bila lg nk reward diri sndiri..

ooo..keyless system entry eh forte nih.. mak x tau pon.. bes ar cam2.. very d smart car k..

yg pnting n tmbah seronok, raya ni berkereta baru la ko.. bes2..

x sbr aku nk merasa jalan2 naik keta ko... huahaha

Syasmeen said...

congratsss hirda ngan keta baru...bestttnya impian selama ini menjadi kenyataan penat lelah bekerja akhirnya berbaloi dpt kete baru..
betul ckp mimi tuh keta auto lagi senang dr manual x per pelan2 nnt dah biasa ok la...ok apa no plate sama biasanya ramai gak 1 umah tuh byk2 keta no plate yg sama :)sedondon gitu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

phewitt....forte beb....meleleh tengok...apa2 pun congrate...ko capai apa yg ko idamkan...tp forte mmg cun beb....nampak gah jer.....cayoklah......

ala hirda, senang jer belajar auto...dulu aku buta kayu gark ngan auto....tak leh nak controlled memula...tp lepas tu, kemain berlagak ngan auto...yelah, main tekan jer minyak.....hu huh u...tp nasib ler aku tak lupa diri ngan manual coz' kekdg gi kerja aku bw gark wira manual hubby aku tu....

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

congrats poms, keta ni memang ramai yang minat.. lgpun sekarang ni dah canggih kan, kira dah macam smart car keta kau ni

Aimi said...

yeha hirda... sori tiba2 terjah blog awak ni... syiok lak baca kisah kereta2 awak.... dan akhirnya beli gak awak Kia Forte ni..hari tu saya pernah terbaca kat fb rasanya awak pi test drive kete ni...rupanya jadi gak awak sambar sebijik... CANTIK!!! tapi awak ni lawak laa... kete auto la senang nak bawak.. saya ni cukup confident dgn kete auto..kalau manual, mmg ketar segala kepala lutut la...dlm kepala ni dok pikir, jgnla mati tgh jln @ terundur ke..hehehe..terbalik lak kita...