Nuffnang

Wednesday, December 3, 2008

us....dolu2...

tumpang lalu ye lieya....aku lak nk enterpreme pic dolu2 aku..hehehe
pic mama & daddy aku kawin semua kat kg. nanti aku balik aku amik k?
ni je yg ada dlm album aku.

mama & daddy aku kawin on 04th Aug 1969. mama time tu umo 18 thn. WHAT?? 18?? isk isk..muda kan? while daddy aku 22 thn.. phewitttt.... mama & daddy aku jiran. umah mengadap depan2. tu yg leh terjatuh chenta kot. according to mama, daddy terjatuh hati kat mama time balik bercuti. kalau x salah aku, daddy aku sekolah asrama dulu. time tu mama aku dok jemur baju. hihihi.

b4 kawin mama dpt offer jd nurse. tapi daddy x kasi coz dia nk isteri yg dok umah jaga makan, pakai & uruskan anak2. isk isk.. x best sungguh pemikiran daddy aku time tu.
so, mama pun ikut le... kalu aku mau memberontak ni...
lepas setahun kawin, lahir le kakak aku yg sulung. pas 3 thn, lahir le yg no-2, pastu mama preggy lagi, lahir le yg no-3. no-2 & 3 gap setahun je. pas 3 thn baru la aku lahir.
adik aku x termasuk dlm citer2 diatas. dia lahir time aku darjah 3. gap 9 thn fr aku.

masa anak 1-3 daddy aku kerja kat Sg Petani. kat TUDM gak kot. pastu dpt tukar pi TUDM in KK, Sabah. time ni la mama preggykan aku. kiranya aku ni anak 'made in sabah'. ;)
time preggykan aku, mama & daddy harap sgt2 aku ni BOY. coz anak dh 3 girls kan?
time dulu2 mana ada ultrasound nk scan perut cam now. so, kuar2, girlllll jugak. redha je la. nama aku daddy aku yg pilih. i guess thats why aku jd anak kesayangan dia... keh keh keh.
mama berpantang kat sabah. bila aku dgr citer, sian sgt, dgn anak 4 org, laki pi kerja.... ishh penatnya...
mama aku kata, aku bwk rezeki, lepas aku lahir terus daddy aku leh beli kereta, naik pangkat, etc. hehehe.
so, jgn salahkan aku kalu x tau naik public transportation ok? aku dilahirkan dh ada kereta. muhahahah.. ayat berlagak!!

lepas aku umo 2 thn, kami pindah dok selayang. x ingat brapa lama. tapi aku still ingat camna aku selalu main kat luar umah ngan kakak aku yg no 3 kat sana. terer x? umo 2thn++ dh leh ingat tu...
pastu masuk umo aku 4 thn kot, daddy kena transfer pi TUDM AStar. kira last aaa..lega. x yah berpindah randah dah. start le kehidupan kami di Jitra.


@ Bayan lepas, Penang. umah arwah maktok & paktok (mama's parents). ni masa balik bercuti fr sabah. aku kecik2 muka mcm biskut 4 segi je..LOL. kakak aku yg no 1 x suka bergambar. yg no 2 sedikit gedik (thats why dia leh jadi stewardess..hahaha) & yg no.3 kaki keriau, sensitip sungguh. tu baru lepas nangis aa tu.

ni kat umah kami now @ Jitra, x ingat thn bila. tapi aku dh sek ren aaa. besday kakak no 2.,3 & aku. bday kami bertiga bln april. so buat sekali. sedeynya tgk daddy akuuuu.. cekeding je... sure penat bekerja menyara kehidupan kami.. (chewahhhh ayattt). kakak no 1 gelap coz pi sekolah naik beskal... hehehe

ni pic kami now termasuk adik aku mimi. pose kat tangga umah. time ni mama & daddy aku dok semayang kat atas kot, tu yg x dpt snap pic sefamily.

18 comments:

Mimi~Najeeb said...

ohh..sungguh nostalgia la tgk gambaq dgn kaler merah2 gini kan..
btw, hang takda la mcm biskut 4 segi...comelss..kalo anak buah aku camni, lama dah aku cubit pipi dia sampai merah2..hihih

Sue@MamaMaryam said...

ooo noltalgia sggh.. suka aku tgk ..perempuan ramai la besh.. hehehe runtuh dapo.. keh keh keh.. suma comel2..mmg nampak suma muka bulat..

Cik Puan Mimi said...

oo orang sabah la kau ni ek.. heheh mesti ic pun lain jer kat tengah dia..

bwt dekat jodoh mak dan bapak kau ek.. berdepan rumah jer.. kiranya gap kau dengan adik kau mimi tu jauh sangatkan..

kau perasan tak, adik beradik kau semua pompuan, tapi cucu mak kau semua lelaki??? hehehe sungguh contra tapi adilkan?? heheheh

kakak kau yang steward tu cantik la.. kalau aku jadi kau msti aku kirim dia beli macam2 kalau singgah mana2..

muka kau dalam pic no.2 tu sama, tak berubah langsung..

Cik Puan Mimi said...

oppsss stewardess la... salah tulis tadik..

azie(mama auni& erin) said...

klu tgk gambar masa kecik2 mesti gelak sendiri kan..rasa lucu sgt...

Jasfyra said...

kita serupa..adik badek suma pompuan.besh gak kan.hehehe
leh pinjam2 baju..hahaha
best ar entry kali nih..hirda wat lg.aku nk tgk gambar nostalgia yg lain lak

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

mak ko muda2 dah kawin..sebab sidai baju jer..aku ni patutlah muda2 tak kawin..pemalas sidai baju..keh..keh..
nostagia tul gambar ko ni..betul2 mengusik kenangan..tiba2 teringat album lama kat rumah..
tapi adik badek ko ni mulka bulat..comel tau..

Jue ~ mama DnD said...

nostalgia lama..hehehe..ha'ah lah hirda adikbadik ko semua muka bulat.. semua pun chanteq... semua pompuan eh... mesti bestkan kalo semua pompua...leh bergossiping lbh².. hehehe...

ILA said...

ooo mak ko sidai baju kat depan ek tu yg dpt jodoh depan umah...cam aku lak dulu ms dok ngan mak aku...penyidai baju aku kat blakang... tu yg tersangkut ngan laki aku skrg yg umah dia blakang umah aku...wkakakakak

Tul ckp kak mimie tu...gambo no 2 ngan gambo skrg muka ko x lari langsung!!

ooo kakak ko tu stewardess... patut la nampak jelita dr ko!! hehehe sila tutup tinga ok....ahaks

Zanna_MamaBatrice said...

aku suke aku suke
best arr hirda....aku pun camnak buat entry cam ko ler...tp aku bab2 mengimbas kenangan silam nie mmg hampeh sikit..tp kalu bab mengingat citer cintan cintun aku time sekolah aku ingat plak..hampeh jer...nanti balik kg aku nak try cari gambar lama2 he he he...

aku suke gambar ko masa besday kakak ko no 2 tu...cantik tersusun jer....

betul kata kak mimi...kakak ko yg jadi stewardess tu cantik ler..putih lagi...hik hik hik..tp ko pun cantik...best erk ko adik beradik sumer pompuan

Hirda Ibrahim said...

ooooo mengata aku yeeeee?? heheh
a ahh..dlm kami adik-beradik, kakak aku yg stewardess tu yg paling putih. sejak kecik lagi.

aku ni kan kulit ala2 tan skit...muhahahah..
tapi aku belajaq tinggi (tetappp x mo kalahhh)..kui kui kui

lieya_latif said...

wah entry nostalgia tu....hi hi hi hi


takpe2 aku suke...leh tgk muke ko dolu2...he he he he....ooo kisah ko ni same cam kisah aku le....ko lahir sabah rupenyer...mesti ic ko pelik cam ic aku...time SPM ...pengawas yg jage exam berkali2 dok tanye betul tak ic aku....mentang2 semua ic johor tetibe aku plak sesat ic sarawak tgh 14....hampeh jek ....ops melalut plak cite pasal ic....

weii tapi ko kiut lor mase kecik...suke aku tgk ...mak ko mude kan kawin...tak silap same umur mase mak aku kawin rasenye....dolu2 18 tahun dah kire wajib kawin kan...mak bapak pun dah sebok2 nak cari jodoh anak2...tapi aku suke weii kisah ngurat2 parent ko....ala zaman dolu2 9eh mmg dolu2 pun kan) si dare sidai kain....si terune plak lalu, curik2 pandang2...auwwww!!!!!!!!!!! suke aku tau hi hi hi bukan cam sekarang....chatting2 terus kapel pastu terus kawin (aku le tu) ha ha haah

dari aku yg aku bace...kirenye ko dulu idup senang laa kan....weii kalo pas ni aku pregnant dpt girl lagi...pastu cube lagi dpt gak girl lagi....mmg same dah family ko cam kisah aku ni hi hi hi hi

Hirda Ibrahim said...

a ah le lieya, ic kotgh number 14. aku 12 ok? pastu dok pulak kedah yg org2 dia ic tgh no 02. so, bila nk register apa2 org mesti ingat aku salah tulis. patutnya 02 bukan 12. rasa nk lekat je kat dahi tulis SAYA LAHIR KAT SABAH. SILA JGN TANYA BYK PASAL NO IC SAYA!!

mana ada senang lieya oiii, senang time anak2 x sekolah kot. lepas anak2 sekolah, mak aku buat part time jd bbsitter. tambah pendapatan family. chewahh bbsitter ada part-time ke?

lepas ni kalu ko asyik dpt girl... welcome to the club je la kan? pastu ko tgk cucu2 ko, kompem semua boyssss....cam kes mak aku..hehehe

~aza...as / ummie afiq~ said...

waaaaaahhhh....nostalgia sungguuuhhh laaahh...weeiii hang dah berjangkit dgn lieya dok selongkaq gambaq lama2 kaaa??? hehehhee....tapi best kaann..bila ingat balik zaman dolu2 ;)

eMMa@iKKa said...

mmg sungguh nostalgia gambar lama-lama nie. Suka kalau teringat balik zaman dahulu kala..Nie yang membuat daku pulak nak tengok kembali gambar daku yang dulu-dulu..hehehehe..:) Zaman kanak-kanak ribena gitu..

p/s betullah Hirda..bila ikka tgk gambar Hirda yang lama mmg betul mcm rupa Sara..4 segi..hehehehe:)

wanie said...

org dulu2 mmg muda2 lagi dah kawin kan...

seronok pulak tgk gambar lama2..ni yg nak cari balik gambar lama2 wanie ni..tapi gambar lama semua kat teluk intan

mrs khairul said...

weh muka korang kan sume sama jek..sume type bulat n manis jek bila senyum..lagi2 kakak ko yg freehair tuh..mak bapak aku pun sekampung gaks tp umah beza 1km..

nk komen entry yg previous tuh..muka ko n hardy mmg sama lah..cam aku ckp dolu..potostet ok..tp ko mmg cute jek dr kecik smpi skg tau..2 msa kita p warehse sale martel dulu, bila ko infm umo ko 31 aku mcm tak caya jek..aku rs cm baya2 aku jek...heheheh

Sham Ummi Echa said...

wah skang musim trkenang zmn dolu2 ker..rajin plak ko godek carik gambo lama ni yer.. tp mmg nostalgia kan.. aku br tau adik badek ko sumer fomfuan yer.. aku lak 3 pompuan..sorang jer lelaki..heheh