Nuffnang

Tuesday, March 3, 2009

Tagged - preggy

@ nursery room. after 7pm. parents x leh jumpa baby. ni hubby amik pun disebalik cermin kaca. kan aku dh kata hospital tu cam &^%$#@*. grrrrr...

serius i likeeeee this tagged. cam mengimbau kenangan lalu rasanya...
thanks mimi sebab mengetag daku... ni jawapan dia ek...

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
oh yesss.... kami memang harap sgt nk baby cepat2. alhamdulillah aku preggy lepas 2 months kawin.

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
HEZRA ALYA (tapi now dlm kepala otak aku dh ada nama lain if my 2nd bb is a GIRL :))

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
terkejut, ketaq, happy, excited.

4. HOW OLD WERE YOU?
29 yrs old.

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
pregnancy test @ home. period aku memang x tetap. tapi that month dh 2 weeks lambat. aku still ingat pagi tu weekend, hubby x dak pi kerja. aku bgn tido terus masuk toilet, buat pregnancy test. fuhh kagum je tgk cepat je stick tu ada 2 lines. b4 this dok test asyik 1 line je.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
aku terus sms hubby & my bestfriendssss...

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
oh sgt tergedik2 nak tau!! x sabar tunggu pregnancy masuk 5 months coz time tu br leh nampak gender baby.

8. DUE DATE?
30 October 2006

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
langsung TIDAK! Alhamdulillah....

10. WHAT DID YOU CRAVE?
spagetti carbonara, nasi ayam, nasi tomato, nasi beriani, western food. nasi lauk2 biasa ni aku x suka.

11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
HERO...

12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
20kg++. abih tu dh x dak morning sickness & maaaaakan je kerja aku.

13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulillah NO.

14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Kedah Medical Centre (KMC).

15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
8am - 5.17pm. (9 hours 17 mins) - induced.

16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
my parents

17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
mula2 hubby,doc, midwife & nurse. then, bila doc decided nk guna forceps, derang soh hubby tunggu kat luar.
policy hospital ni, kalu guna forceps, vacuum & c-sect. hubby x leh tgk. weird kan? bayar mahal2 tapi cam hospital kerajaan je. pasni aku x mo pi hospital tu dah.

18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural + forceps.

19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
aku amik satu jab kat bontot time tu around 1pm++. pastu aku jadi ngantuk... dia punya effect sampai ke baby. hardy keluar pun dok menguap2.

20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.35 kg.

21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
13 Oct 2006

22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
HARDY SHAH

23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 yrs 4 mnths 2 weeks 4 days

24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Insyaallah... paling cepat next yr. and this time with the help of EPIDURAL. makacihhh....
dengan ini, saya nk tagged

~ mimi-najeeb
~ sue
~ lieya
~ zana
~ as

13 comments:

Cik Puan Mimi said...

amboi cepat anak murid aku sorang ni.. pantas gitu..heheh

hirda, yang kau jap kat montot tu epidural kan?? sebab orang kata kalau amik epi, ibu and baby will ngantuk..

aku sukaaaaa sangat nama Hezra tu tau.. kau proceed jer la nama tu weii.. aku suka .. sedap jer bunyi.. nak panggil pun sedap.. B4 ni hubby aku pun ada gak cakap nak bubuh nama Ezra kat anak aku.. tapi aku cam tak nak. tapi kalau kau bubuh Hezra, cam best la plak..

Hirda Ibrahim said...

bukan le ko,
epi tu cucuk kat urat kat tulang belakang. cam yg ko cucuk b4 c-sect. yg aku cucuk tu ubat tahan sakit je. tapi memang midwife tu kata will ngantuk.

Mrs. Hasanif said...

hirda aku suka la nama anak pompuan ko itu...ringkas tp sedap..muahahah aku pun amki suntikan mcm ko..tp aku x ngantok pun.. huhu

aku suka tagged ni..mlm ni aku buat..yiehaaa..suka2.. cd pic maryam br lahir kt umah arr..

lieya_latif said...

HIRDA mmg anak murid yg cargas!!!....

oooo ko merase laa kene forsep yeak....sakit kan, mesti byk koyak....issh ngeri aku...lagi satu, lame gak ko kat labor room kan....nak dekat 1o jam gak tu bertarung nyawa.....

ha'ah la, aku bajet kalo spital swasta hubby leh tgk...rupenye kat KMC pun cam kerajaan gak, normal jek leh tgk....

oit!!! sedap name future baby girl ko tu....hi hi hi...

re: hirda, aku tak jadi laa beli kat bangi yg aku tunjuk kat blog ari tu.....kecik laaa...lagi pun kiteorg cam terkene jek, tgk kat show house cam besar, bile gi tgk fasa pertama yg dah siap tu...tak memuaskan ati kami...last2 beli kat salak tinggi nieh....boleh laaaa....yg penting harga tak mencekik leher kih kih kih

Mimi said...

ok..nnt aku buat tag ni...mmg best tag ni..kenangann

liwaniel said...

sedap la nama hezra..guna je la nama tu untuk second baby nanti

Sham Ummi Echa said...

aku pon suker tag nih...tp aku x wat lg...jap lg aku wat yer...

sdp ler nama future bb girl ko tu...hezra..bes ar nama tu.. ringkas dan unik...

uih..ko da planning nx year ker...adoi...aku pon konon2 cam nx year gak...tp cam x dapek jer...hehhehehe

eMMa@iKKa said...

amboi Hirda!! Craving semua nak makan yang sedap-sedap! Nasi semua yang mahal-mahal!! nasi putih not in the list..:) High taste tul tekak hang!!!...tp lain plak aku..nasi mmg tak suka langsung tp more to roti..:)

Jasfyra said...

pelik lak spital tu eh.suma xleh..sib baik masa aku beranak dulu ok je hirda..aku seram sket beranak spital gomen ni..hehehe

tgk gambar hardy tu geram je...rasa nk dukung n cium je..

As said...

1st meracih kasi kat aku tag ni... aku dah buat dah.. hehehe...
td tuh yg ko x leh baca sbb aku punya blog mengong.. nyampah aku..
hmm ya la.. kalo g spital bayo mahal2 sumer x leh baik xyah kan...
byk tul ang ngidam nak mkn.. aku aku cam ang masa nandung idam cam tuh kan best....

farrahar said...

K.Ida, you sure you want epidural? Cos from my readings one of the known long term effect of epidural is back pain.

Owwhhh I don't think I would want to endure with that!

izman said...

seronok baca pengalaman bersalin korang. sebagai bapa aku cuma tolong doakan je lah..

nice blog. salam singgah

mrs khairul said...

hirda!!!! aku suka nama HEZRA ALYA TUH..class gituh...bukan kalo girl ko kena letak S ke kat depan????hehehehe

weh lama gak kan ko sakit..em tu la kan pengornbanan seorg ibu & istri..aku smpi la ni mmg xble lpa sakit bersalinkan anak sulung..mmg xsama dgn anak 2nd...

hardy rambut lebat u..tembam plak tuh...