Nuffnang

Monday, March 9, 2009

we/he made it!!

Alhamdulillah...
that's the 1st thing i would like to say....

finally, hardy berjaya tido in his room ALONE!

day 1 (friday - 06 march 09)
11pm - hardy dh sleepy while watching alien vs predator. he requested for milk. time tu i talked slowly/nicely to him "hardy sleep dlm bilik hardy k? bestttt katil hardy. cantik!!". he get into his bed, minum susu & zzzzz...

me... try to put myself to sleep. but i can't.... seriously i felt something missing. isk isk.. every 1 hour i keep checking on hardy.

2am - hubby baru nk masuk tido. we chat excitedly pasal hardy yg dh leh tido sendiri. x sampai 5 mins... we heard suara hardy menangis. melompat kami turun katil & berlari to check on hardy. sian.. dia menangis sambil duduk. pelik i guess coz bgn2 tgk dia sorang2 je. when i asked him "why sayang? come, sleep ok?"
he replied "ady chah x mo sip (sleep) cini". alaaa sian le pulak. so aku dukung hardy & letak atas katil kami.

3 hours for the 1st night. ok la tu kan?

day 1 - 11pm
hardy memang suka tido bantal tinggi. kalu x de bantal badan mama or daddy yg jadi bantal dia. LOL

day 1 - 12am
aku letak bantal besar just in case hardy jatuh katil..

day 2 (saturday - 07 march 09)
11.45pm - same like the previous night. tapi this time i can sleep.. tapi every 2 hours aku will terjaga & check on him.

guess what?? @ 9am (sunday) hardy bgn, masuk bilik kami & said to me..."mama, tepi cikit. ady chah nk sip cini"... he dun even cry.... hehehe...

wahhh....me & hubby really proud of him...

day 2 - 12am
aku sendalkan bantal peluk & comforter. hardy tido buas.

day 2 - 1am

day 2 - 8am
cuba tgk bantal peluk & comforter terpelanting semua. MUST get the bed rail for hardy lepas balik fr kg!!

day 3 (sunday - 08 march 09)
10.30pm
- same like the previous night.

3am - hubby went to check on hardy. dia nampak hardy dok baring sambil mata terkebil2. bila hubby tanya "apsal hardy? sleep ok?". hardy replied "hmmm... x mo la." so hubby kesian & dukung dia masuk tido dgn kami....
day 3 - 10.30pm

day 3 - 1am

there goes my 3 days straight nk train hardy tido in his room.
so far for me, it's a major achievement.......insyaAllah we will keep training him slowly....

ps: we'll going back to our hometown fr 10th - 16th march 09. long break kan? hehehe. till then, tata..... :)

15 comments:

mrs khairul said...

hirda!!! serius bangga aku..alhamdulillah mission possible kan..kira ok lah even xtido till morning..ye lah ko kena beli bed rail utk hardy..even katil tu x tinggi tp sian lah kalo dia jatuh kan..

kanda???emmm...mcm payah jek coz tido mesti nak dekat ngan ketiak aku nih.hahahahha..actually aku train dia tido sendri kat lantai sejak umo setaun(aku beli extra tilam letak sebelah katil aku)tp bila tersedar tgh mlm sure dia naik katil aku..gggrrrrr..

liwaniel said...

good boy la hardy..berjaya tido dalam bilik sendiri...terer la hirda pujuk hardy tido bilik sendiri...

elok je dia tido atas katil ye...wanie tak berani nak bagi irfan tido atas katil sorang2...takut jatuh pulak..irfan tido lasak...

Jue ~ mama DnD said...

syabas a hirda..tabik spring aku kat ko.. aku ni ..danish 6 thn tu pun tdo sebilik aku lai..huhu...bagus a hardy.. kagum kau mlm ke3 tu boleh plah dia terjaga duk terkebil2 dlm bili.. x melalak...hero betoi..

Jasfyra said...

wah...tahniah hardy..dah berjaya..best2..

lamanya ko cuti hirda...jeles plak aku..hehee.apa2 pun, selamat bergumbira

Aza...As :) said...

waaaaaaahhhh...beeessttnyeeerrr hardy boleh tidoq bilik dia sendiri...bangga seeeehhhh :)...aku pulak yang berkobar-kobar...tak sabaq nak siapkan bilik afiq...suruh dia tidoq sendiri :)....now dalam proses nak renovate sikit bilik utk afiq :)...serius hirda....bangga gileeerr kaann dia boleh & mau tidoq sendiri ;)

hang balik jitra sampai 16hb??? aku pun nak balik jitra jugak (tmn mahsuri, tanah merah...dekat2 jitra jugaklah tu kaann???)...rumah my aunt...ada kenduri kawin on 18th - 20th...alahaaaaiii berselisih dengan hang lah ;)

Mimi said...

best!! dah start nak tido katil sendiri n bilik sendiri..slowly tu..nnt mesti dia nak tido teruih dlm bilik sendiri.

bed rail tu rasanya kalo nk beli baguih gak pasai takut dia jatuh but letak kusyen bawah tu pun kira ok dah..sbb yg 2nd day tu bolster dia yg jatuh...dia masih bertahan ataih katil.

selamat balik kg..seronok cuti lama..heaven..

Puan Iza said...

Tahniah tuk hardy yg dh berjaya tido bilik sendiri...ok lah tu walaupun tak sampai pagi kan.....at least dia leh blaja slow2 tido sorang2....syabas tuk ko hirda kerna berusaha dgn keras tuk hardy tido bilik sendiri....:-)

Wah! lamanya balik kg.....

Syasmeen said...

congrat....bagus hirda berjaya asing kan hardy dr tmpt tdo kalian...mmg lah camtu pd permulaan nya lama2 dia akan terbiasa sendiri...kena byk sabar meen pun x tahu camner nak suruh airiena tdo dlm bilik sendiri agak susah gak tuh skrg pun makin manja lg lah tp akan diusahakan maybe bila dah 3/4 years nanti...heheheh anyway congratulation

*Azie* said...

ok la hardy..tahniah..heheh tapi tang puting tue xlekang kat mulut.

As said...

hirda... hardy dah bleh tido sorang2 dlm bilik.. good.. good... bangga aku dengar... suka la ko... senang jer erk... laki ni cepat survive skit......
lepas ni puting lak... caiyok...caiyok... hardy

Sham Ummi Echa said...

congrats hardy n hirda... cayala.. hardy da leh tido dlm bilik sndiri... kagum aku tau.. aku rasa dlm sminggu jer msti hardy ok nyer la.. gigih ko yer.. nk make sure hardy ok tido sorang2... every 1 hour ko trjaga check dia.. aku lom lg nk wat cam2..pemalas sbnrnya.. heheh.. lg pon echa kalo trjaga tgk aku xde...mau meraung satu kg dgr kang..

wah..lamanya hang cuti.. heheh.. aku tau nape hang cuti lama.. blk kg tu smbil menyelam mnm air kannnn... bes..bes..bes..

Zanna_MamaBatrice said...

congrate
bravo ler hardy....gud boy...
leh ler mama & papa bersenang lenang atas katil berdua sajork lepas nie....he he he...

cayalah hirda
akhirnya hardy dah tido sendiri
dan yg penting.....bilik sendiri keh keh keh

ganas tul anak bujang sorang nie
lebih kurang jer ngan anak dara aku
mmg nak kena pasang rail ler hirda...seram aku kalu hardy jatuh ko....yelah....even ko dah letak bantal besar kat bawah tu...takut terhantuk kat bucu almari tu plak nanti.....he he he
abis keliling hah mama hardy letak bantal ....

Zanna_MamaBatrice said...

comel arrr hardy tido
aku geram nengok dia depang tangan dia tu....

selamat bercuti hirda

Cik Puan Mimi said...

heheh chaiyok la hardy.. good boy, dah boleh tido sendiri.. pasni senang la mama dan daddy nak bersenang lenang..

banyak bantal kau sendal hirda.. ialah takut plak dia jatuh kan.. hardy ni sama la dengan anak2 aku, semua tido tak suka pakai selimut/comforter..

oo hardy suka tido bantal tinggi.. anak2 aku plak semua tido tak suka pakai bantal.. yang wajib hanya bantal busyuk untuk tido tutup muka.. (nampak cam bahaya, tapi tu la yagn dia suka tido)

harap2 hardy akan terus tido kat bilik diakan.. aku pun dah cuba train farhan, tapi tak menjadi la.. boring jek aku

lieya_latif said...

HIRDA!! aku jeles okey!! ko dah berjaya train hardy....vangga beb aku...bile laa mase aku plak...semak jek budak2 ni tdo sekali ngan aku...takleh nak romantik2..... he he he eh

nanti laaa aku nak cari katil tuk mia n mija, bilik yg adik aku duduk tu dah kosong since die dah move dok banting....aku kagum tau ngna hardy...tapi aku tergelak2 bace citer die dok datang kat bilik ko....siap ckp tepi sikit, hardy nak tdo sini....so cute tau....dah le sebut name sendiri full name....he he he hehe....comel!!!

kemas bilik hardy....aku suke....tapi betul laa hardy ganas kan...abis bantal ngan benteng2 yg ko buat tu jatuh.....he he hehe

nanti aku nak tunjuk kat laki aku citer hardy nieh

anyway, selamat bercoti key...lamos gilos ko takde....