Nuffnang

Wednesday, July 24, 2013

14 Ramadhan & Nutella cupcake

Kejap je kan? pejam celik, pejam celik today dah 15 Ramadhan.
So far hardy still tak tinggal posa lg.
Kagum kejap dgn kecekalan anak sendiri (tu diaaa... gila skema ayat mak ko).
Coz mak ko masa darjah 1, rsnya adalah posa 2 weeks je kot.
Balik sekolah dok melepet mcm org tak mkn minum seminggu. siap taraf merangkak lg. Gila over kan?

Mak aku kesian dia bglah berbuka. tapi bukan beriya makan pun. setakat mkn cake 2 gigit. minum air kosong. dah!

so to celebrate anakanda berjaya posa tak tinggal langsung sampai 14 days.
Semlm masa dia pi terawih, gigih aku pi buat nutella cupcake.
recipe aku google je.
Hardy sgt suka mkn cupcake. pi mana pun if nk mkn cake, dia will cari cupcake.

ok fineeeee..... x sampai 30 mins. siap nutella cupcake aku ni.
1 recipe dapatlah 4 ketul. just nice for kami satu umah tu.
Dobot x suka sgt benda manis. dia mkn topping je.

ni masa baru angkat.
bau dia menusuk ke kalbu.

muka kena paksa sengeh.
tak sabar nk mkn kononnya.

dah sejuk,
aku calit2 je nutella atas dia tu.
pastu tabur rainbow choc rice.
Gila berlemoih.
ayat penyedap ati aku...
"takpe hirda.. berlemoih pun sedap".
hahahha

dia rasmi dulu.
last2 dia mkn choc rice tu je.
separuh aku mkn, separuh bibik mkn.

so masa hardy balik, tgk ada cupcakes atas meja.. dia mcm "mommyyyy.. mommy buat ke tu? daddy kata mommy beli". excuse meeeeee??? celah mana mak ko nak cari cupcake mlm2 buta ni anak? saja je kan daddy korang ni...

ni recipe dia...

Nutella Cupcake
  1. 1/2 cawan nutella
  2. 1 biji telur (gred A. coz size besar)
  3. 5 tablespoon tepung naik sendiri. (if takde letak je tepung gandum biasa, tambah soda bicarbonate sikit) 

Cara- Cara:

  • pukul telur + nutella sampai kembang/sebati
  • masukkan tepung
  • pukul sampai sebati
  • panaskan oven, around 250'c.
  • bakar dlm 10-15 mins. sampai nampak dia pecah camtulah kot
  • cucuk guna lidi nk test cake dh masak ke belum
  • if nak letak topping, letak je nutella atas tu, tabur le dgn badam ke, kacang ke, etc. ikut citarasa masing2.

Selamat mencuba ye...


4 comments:

onniesham said...

cayalah hardy... mmg hebat x tinggal puasa lg. echa tingggal 2 hari...sob sob.

kelasss ko pompuannn buat cuppies mlm2. Aku pon ada jmpa resepi nih.. tp lom ada kerajinan nak buat wpon bahan dia simple jer. nak tggu nutella aku expired bru nk buat kot...hahaha

Puan Mimi said...

aku dari dulu berangan nak buat.. tp mengenangkan oven baru aku tu, tak tau guna. aku pun tak buat2 lagi. hahaha

lieyalatif said...

gile mudah!!! okey2 beb nanti aku nak buat gak....semua bahan ade dah tu kat dapur....cupcake tu pun ade lagi hah lebih buat muffin dulu...

boleh la ni, buat projek ngan anak dare aku tu....

Cik Nurul Pinky said...

senang je rupanya nak buat cupcake ni ye kak..hehehe bolehlah wat cupcake raya tahun ni hehehe