Nuffnang

Monday, July 8, 2013

Tesco online shopping

Korang dah try online shopping kat tesco?
Masa mula2 tesco dok promote derang ada buat online shopping ni, akulah yg paling happy.
Sekali check2. Rupanya area umah aku derang x cover. Until last week, aku dpt email bgtau area umah aku dh covered.
Part2 online shopping ni, aku sgtlah suka…. Pastu nak gak try tgk camna online system, delivery tesco kan?
Ok, mula2 korang kena check, area umah korang ada covered ke tak. If ada. U guys proceed jelah register.




 Check you area here..

Ho yeahhh dah ada taman pinggiran USJ. Then register je.

Pastu… just carilah apa benda yg korang nak beli.
Like this time priority aku nak beli Ayamas chic drummet and cili merah.
Coz almost sebulan aku pi tesco time weekend both sold out. Heran aku, rakyat mesia ni buat apa dgn cili merah byk2 ntah.

 Korang leh pilih nak beli berapa gram/kg.

 brg2 yg kita dah add dlm shopping cart kita tu will appear on right screen.
Aku order brg2 yg penting yg dlm umah dh habis, mcm vitagen, oreo, creamer, santan kotak, sayur, etc.


Then dia soh booked delivery time.
FYI… delivery ONLY on the next day. So, korang order today, esok baru dia deliver. If emergency nk guna brg, start jelah engine keta tu pi beli sendiri.

In my case, aku booked 1st delivery timelah kan, 10am-12pm. Sekali time nak byr. Dia mentioned situ……
Byr time dh dpt brg. Lorrrr.. sib baik pagi tu shahnun cuti. So, aku pesan soh dia tunggu org tesco mai dulu. Baru kuar nk pi mana2 pun.

 ni final page to check our order. Before checkout.

Payment only by credit/debit card je. 
dia can accept e-coupon. tapi aku pun taktau mana nk dpt e-coupon tu.
kikiki

 lepas dah confirmed order.


 dia bg masa sampai 11pm if kita nak edit order or cancel order.


Next day, delivery lorry sampai pkl 10.20am.



pekerja tesco ada bw portable cc machine tu.
so zap2 je credit/debit card korang.

 some of the purchased items.


Lepas dapat barang, baru aku tau, why derang x soh byr dulu.
Coz bila brg tu sampai, kita buleh belek/telek brg tu, kita puas ati ke tak. Especially mcm brg2 basah mcm ikan, ayam, sayur, etc. if tak puas ati. Kita leh bg balik kat delivery guy tu. So they will deduct fr total amount.

In my case, Ayamas drummet out of stock okeh!!! Grrrr…
So dia bwk Tesco drummet kot2 aku nak tu. Sib baik laki mak bijak bistari tak mau. 
So derang deduct fr total bill. Pastu cili merah pulak, yg aku order tu 200gm for rm2.40 je kan?
Tapi bila sampai 200gm for RM4++. Coz yg size medium habis. Ada size Large je.

Oklah…. Beli jelah. Sah2 aku memang desperate nk cili merah pun.

Pix kejadian semua from laki tuan punya blog. Hahahha… dgn laki2 sekali dh jadi mcm blogger. Terus whatsapp pictures kat aku.

tu diaaa... terus terkam vitagen nih!!


What I can see here, if kita order brg2 basah/kering yg kena timbang2 tu. Price dia leh berubah2. Ada dia mentioned dlm  “Guide Price” ni.
Tapi if brg2 lain mcm air kotak ke, biskut ke. Yg tu fixlah. If time tu promo, kita will dpt rega promo.



So to recap:
  1. RM10 for delivery charges
  2. Order today; delivery tomorrow.
  3. Pay via debit/credit card ONLY. And payment AFTER delivery.
  4. You can Edit or cancel order till 11pm. Kot2lah nk tambah brg ke. Nak cancel order ke. You allow to do that. FOC je.
  5.  Not suitable for weekday delivery. Ie: mcm kes aku, if laki bini pi kerja, takkan nk soh bibik byr guna cc?? Derang patut allow pay by cash.
  6. No order details email to us lepas kita buat order. So, takde prove apa yg aku beli. Sib baik le aku rajin buat screenshot. So aku dapatlah compare price time aku order dgn price bila dh sampai. (if org tesco read this, this need to improve yer. We need to view back apa yg kita order. It is a basic online system) 

* i give 4 star for delivery & freshness of the items!

4 comments:

lizz said...

waa bagusnyer tak yah nak pi pasaraya yek...tinggal pilih klik...dan sampai umah barang...jimat masa kan

elly nadyra said...

wah bagus2 aku nak check area gak la skang hahhahahaha

Emy Omar said...

Bagusnya..makin mudah la nampaknya kan Hirda

onniesham said...

bagus2 rajin hang try. ok la kan.. if rasa nk bli ciput je tp mls nk drive leh bli online jer.

owh... kalo kita x puas hati boleh cancel yer.. bagusnyaaa. coz nak2 brg basah tu... cili ke sayur ke kan... skali yg dihantar nya layu x bermaya jer xkan nk amik plk kan.