Nuffnang

Wednesday, July 10, 2013

Passport - CHECKED!!


Isnin baru ni, sekolah hardy cuti peristiwa apa ntah. Coz Sunday tu ada sukan kat sekolah. Kiranya cuti gantilah kan. Dah alang2 dia cuti, makpak pun join sekali cuti. Coz nak buat/renew passport for kami ber-3.
Shahnun baru je renew passport dia b4 pi bandung hari tu.

Ori plan nak pi buat Isnin tu. Tapi Ahad tu, saja je pi Komplek PKNS nak snap pix passport baru & pi check pejabat imigresen dia, kot2 la sempat nk buat that day. Sekali tgk, eh org takde ramai mana pun.
kami pi pkl 11am, still dpt number.
Terus zasss... turun bwh, snap pix kami 3 beranak.

Muka adik lagi lebaq from abg.

si hardy tu kami dok ajar dia senyum 2-3 days b4 that lagi. satgi dia senyum nampak gigi rongak dia how? oh cannottt...
yang adik pulak... bila ajar dia senyum... sebut je "smileeeee". automatic kepala terus senget & sengeh nampak gigi. Letih weihh makpak nk ajaq.
last2... time snap pix dia.. senyap sunyi makpak. satgi tersebut "smile" tak pasai2 teleng kepala anak aku dlm passport pulak. So tulah pix terbaik fr si adik. bulehlahhhhhh.... 

Pix mak takyahlah kan, konon senyum dh habis manis tu. 1st question aku tanya photog lepas dia snap.
"nampak kurus tak??" kahkahkah. 
Penting weihhhh.. 5 thn aku nk bwk tu pi mana2. 

Oklah service imigresen kat PKNS tu. Kami siap pi brunch, naik atas.. tunggu dlm 45 mins kot. baru turn kami. Tapi si dobot hyper gila. habis dia pi tegur org and pusing satu imigresen tu. Letih weihh.. memang patutlah buat siap2 b4 posa. If bulan posa, ada gak mak ko berbuka kat situ je.

Sunday imigeresen bukan till 1pm. So, buat hari tu, tapi esok baru siap. Tapi time nk collect passport kena bwk SEMUA jugak.
Aiseyman... aku dh happy2 ingat esok nk mai berdua dgn shahnun je. sekali kena angkut lagi hero2 nihhhh...

beriya kan time snap pix kalerful bagai.
end up... passport baru msia ni black and white gak kaler dia.
aku renew terus 5 thn for semua.
Tak koser aku tiap 2 thn nk buat balik.

Btw...advantage malaysia new polycarbonate passport ni,
Sapa2 nak pi Jepun pasni.. takyah apply visa Jepun dah! best kan?? Dah le nak apply visa jepun leh tahan susah gak. Siap kena ada reference letter lah.. itinerarylah... eh mengada tau. Dah dpt tau Jepun takyah visa dah.... terus mak dok berangan nk pi Jepun pulak ni... hehehhe...

tapi yg aku perasan, in my case, since passport lama aku will expired 22 march 2014, tapi bila aku renew, the new expiry date is 7th Jan 2019. patutnya 22 March 2019 la kan??
tidak yer adik2. dia ikut bila date aku renew passport tu + tambah lg 6 month. cisss.. tak pasai2 rugi 2 bulan.

Mcm the boys oklah, expired 7th July 2018. Coz hardy passport dia dh expired since April 2013.

Moral of the story, nak renew passport pi 6 months b4 expiry. Jgn over rajin cam ahkak ni yer. 


5 comments:

lieyalatif said...

what?!!! oh no!!! tak suke! tak suke!...awat plak yg baru ni hitam putih...penat le mak tenyeh lipstik...calet eyeshadow bagaiiii wakakkaakakakka.....

aku dengar gak pasal pi jepun tak yah visa tu...tapi aku tak mo pi jepun lagi...aku tgh menggelinjang nak pi korea ni hahaahahah..... kumpul fulusssssss duluuuu...

babe, betul! muke hazry lagi lebaq dari abang...tapi ko jgn memain..tgu die besar mcm hardy kang...sure muke kuruih balik tu...hensem same cam abg tauuuuu heheheeheheh

elly nadyra said...

Wah xyah visa, senang la kan.
Adik satgi kurus la muka, lasak2 nanti berat bdn pun susut.

Emy Omar said...

Ala nak juga passport polycarbonate ni huhuhu tp aku punye lambat lg expired! Comel apa muka dobot mcm tu..natural tau hihihi

onniesham said...

ok la tu pix dobot... muka control hensem ok.

awat plk dia kira mcm tu... rugi ler pi renew awal kan?? ntahapapa.

nida-razak said...

Pasport baru black n white ye.. Belum renew pasport lg,next year expired. Nti da dkat2 nak fly baru renew la.