Nuffnang

Tuesday, July 23, 2013

Passport cover...

Korang2 yg rajin travel out there ada tak passport cover ni?
aku ada.. dah guna since 2004. Elok lg till now.

Selama ni travel, aku sorang je over berpassport cover bagai. bila nk masuk kat auto gate imigresen tu, akulah yg terkial2 nak cabut passport fr it's cover. tapi ada aku kisah??? takpe.. janji passport aku tak sama fr org lain.
agak2 malas nk masuk autogate. queue jelah kat org imigresen tu. senang. dia chop manual je.

masa travel berdua dgn shahnun senanglah. passport dia takde cover. passport aku ada. so leh tau passport sapa kan? Especially bila part kena isi arrival card dlm flight tu.

ni dah ber-4. Aku dh buleh imagine.. camna kalotnya dlm flight. nak isi arrival card... dgn nk buka satu2... "eh ni passport sapa? eh ni hardy punya... eh mana adik punya? mana daddy punya??".. buka tgk dlm passport.. baru terkedek2 nak isi. Ehhh.. waste time ok. Benda2 camni mak sungguh tak suka.

So, cari2 dalam ebay. cam cute pulak passport cover mickey ni. from HK. price tak sampai rm10.
ada gak design Buzz Lightyear. tapi dekat rm25!! ok.. im not that crazy nk beli passport cover mahai2 for the kids.
ada gak terjumpa kat kiosk ikano. derang jual RM15.

beli 2 weeks ago. Semlm dah sampai. Bagus delivery derang. Free delivery pulak tu.


For hardy pulak... masa kuar tgk wayang dgn dia last 2 weeks, masuk daiso, ternampak passport cover tu.
ada 2 choices, orange color (pix frog ke tu?) OR black and white color. Yg black & white tu pix kucing. hardy nak color orange. ok.. happy mak ko. RM5 je. dah le material dia sgt2 quality.
Sian ko abg, RM5 je, adik ko punya sampai RM10.
tapi kan korang, aku lg suka daiso punya passport cover. lagi quality from yg aku beli from ebay.
So, takyahlah susah2 buang duit beli fr ebay. pi cari from daiso dah.

dalam passport cover tu (depan/belakang), ada slot nk letak card, etc.
good for travelling.

dah siap!
passport cover kami ber-3.
shahnun tak nak. Part2 benda2 mcm ni selalu mak derang yg over.
mcm tak tau kannnn... hehehe

Senang nak identify sapa punya passport kan?
tak payah nanti makpak korang terkial2 time nk isi arrival card.


4 comments:

lieyalatif said...

ko mmg minah ebay pompuan....bagus ko..so semua coolest stuf ko pakai dulu eheheheheh....

cun la beb...aku suke...nampak funky gitu kan..okey2, utk org tahap buta soping kat ebay bagai ni aku akan ikut nasihat ko pi cari kat daiso jek wakakakaakak...

Mimi said...

good idea tu hirda, letak cover utk differentiate passport seme org..a

onniesham said...

practical gak kan... sng nk identified sapa punya passport. comels lak tu.

daiso mmg brg murah giler kan.. tp ada gak yg x brbaloi nk beli. kena pandai pilih.

Emy Omar said...

Comel passport cover ko tu Hirda...kalau kat umah ni pun aku sorang je menggedik ada passport cover laki aku x suka..anak2 belum pernah ada passport cover lg baru sekali dua fly ke.oversea kan tunggu la kalau ada rezeki fly jejauh lepas ni harus mummy diaorg pi beli cover gak nanti