Nuffnang

Sunday, October 6, 2013

Hong Kong Disneyland - Day 1 (Part 1)

Date: 26 Sept 2013
Time: 4am till midnight
Venue: LCCT + HKIA + Disney Hollywood Hotel + Disneyland

Sorry la semua.... dah 2 minggu balik baru ada masa nk update blog pasal trip kami to HKDL. Pix2 kat FB pun baru habis upload.

ok budget for this trip:

AA tix promo (2 adults + 2 kids) = RM1318. (not included seats, meals, bags)
Disney Hollywood hotel (3 days + 2 nights, bought from Asiatravel.com time HK currency rendah skit) = HKD3590RM1490
2 days DL tickets ( 2 adults + 1 kid, bought from Asiatravel.com) = HKD1515RM636.
Breakfast @ Enchanted Garden (2 adults + 1 kid) = HKD783RM327

Ticket aku beli masa AA promo in April rasanya. Fly date till end Sept 2013. Tu yg kami beli end sept tu.
Sib baiklah beli 26th to 28th Sept. coz lepas beli, tgk calender HK, 28th sept onwards HK dh start holiday apa ntah.

Paling cuak, 4 days b4 pi. Typhoon Usagi melanda HK. 2 days flight pi HK kensel. Hari2 doa non-stop hope cepatlah typhoon tu reda. By ptg Monday. typhoon dah takde. Hujan pun dh stop. Alhamdullillah.

Time kami pi ni duit HK tgh naik. HKD100 for RM43. sakit ati okehhh.... dulu pi x sampai RM40 duit kita.

Ok... khamis tu pkl 2.30am aku dh celik siap2. Kejut dobot sgt senang... takde moody apa pun. Si abg dia pulak moody coz x cukup tido. ehhh aku sekeh gak kanggg. Nak pi jalan2 lagi nak moody2 bagai.


 Siapkan the boys dulu, while waiting for Shahnun load bags dlm kereta.

4am kami gerak from umah. 4.45am dah sampai airport.
seperti biasa, Shahnun drop kami and luggages. Then dia pi park kereta yg RM16 perday tu.
Check in sgtlah best. takde org pun kat counter tu. terus je pi drop bag. and masuk dalam departure hall.

Dobot excited x habis2 nak pi Ong Kong Yi Yen.

 Hoihhh ni apa bulat sgt ni??
Camera trick ke apa ni?? hahaha..
tak nak mengaku diri mulat tuuuu....


 tag @ stroller dobot.


Ok, time to boarding.
Masuk2 flight. budak ni dah start hyper.
dok kacau abg & daddy dia kat belakang.

\
nilah kerja aku tiap kali travel.
isi Arrival card.
dah le tulisan mak mcm doktor.
lantaklahhh... janji org2 imigresen tu buleh baca kan?


 x sampai 30 mins. the boys... zzzz


 Food pun sampai. 
aku pre-booked meal je semua.
Mine Chic Roasted with blackpepper Mushroom sauce.
Oklah.. but vege dia keras. Spoil sungguh.

hardy punya nasi lemak. share dgn adik dia.

Shahnun setia dgn nasi beriani dia.

budak ni bau je food terus celik!

abg tak bgn2.
oh aku pre-booked gak comfort kit tu. ada pillow neck & blanket.
RM25 je. If purchased dlm flight RM35.
Bila dpt comfort kit tu, kami buat bantal for hardy tido je.
malas nk buka2.

dapat vou ni for traveller yg pre-booked meal and fly in Sept 2013.



aku dpt le tido 30 mins. 
pastu x leh tido coz dok melayan anakanda dobot ni.

sampai2 HKIA around 11am, laju je kami tolak bag. Stroller kena amik sama dgn luggages gak.
Ni masa dok tunggu shuttle bus.



 Dalam Shuttle bus. Sejak bila kena naik bus pulak ni?
dulu naik train.
slow motion je bus ni bergerak. stress mak!

ni aku curi2 snap kat imigresen area.
org ramailah gak.
Tapi cepat gila line dia bergerak. x sampai 15 mins. siap passports kami depa chop.

ok dah amik bags. 
Jom pi cari sim card HK.

Ni kedai dia kat area Departure.
Aku tau ni pun coz Mimi dah beli dulu masa dia mai HK May baru ni.
Thanks pompuan.
Mula2 malas nak beli. Tapi Shahnun soh beli je coz dia nak tumpang data aku sekali.
baru aku tau, aku buleh share data aku to others. Just jadikan hp aku wireless hotspot je.
gila jakun okeh.. pakai hp dah bertahun. now baru tau.
hehehe.. tapi serius laju internet dia.

HKD88 for 7 days unlimited data and HKD10.
aku soh minah kedai tu pasangkan siap2 sim card tu.

pastu kami menapak pi cari taxi to Disneyland resort.

cari BLUE cab yer.


Shahnun duduk depan.
while aku kat belakang dgn the boys. time ni br pkl 12pm.
weather panas terik.


citygate

hardy dok tolong baca signboard for adik dia.

nampak je pintu gerbang ni dobot dah menjerit2
"amii.. ei moshhhh...ei moshhhhh"

Hello hotel...
we're back after 3 years!!

 masuk2 kat lobby hotel.
the boys terkam sini dulu. Disney Store.
Now dah start deco Halloween.

while aku pi check-in.
Terus ambil coupon & byr bfast @ Enchanted Garden.

budak ni muka blur kejap.
Coz kagum tgk byk patung mickey.
hehehe


 Both are getting sticker fr the hotel staff.
happy je..

dpt room card dulu. coz check in time is 3pm.
so kami gerak pi DL dulu.

ni Coupon for bfast tmrw.
Btw... if you stay kat one of DL hotel,
u are eligible to get discounted price for bfast kat Enchanted Garden or Chef Mickey.
But kena call and booked awal.

In my case, coz kami stay kat Disney Hollywood Hotel, kami ONLY boleh call to booked bfast kat Enchanted garden 21 days before the date kami nk bfast kat sana.
Nanti derang will bg booking number.
Time check in hotel, staff dia will bg coupon ni terus.
So kami dpt RM327 for 2 adults + 1 kid.
If not lagi mahai.

Kami tinggalkan beg kat concierge hotel tu, and terus naik shuttle bus to DL.
sian lapar.. mkn le cereal dulu k boys.

muka gedik.


 sampai2 memang panas terik sgt. nak pose pun pikir 44x.
habis berlemoih rupa aku rs.

 lupa nk tukar soh hardy pakai suar pendek je.
Aku time ni dh ckp.. esok2lah kita pose sini...
hangat sgt ni!!!


 Since kami dah beli tix masuk DL fr asiatravel siap2.
kami kena collect tix dia kat Guest Relations.
eh jgn lupa bwk print out from asiatravel tu gak.

takde org langsung. Counter buka sampai 4.
Guest Relation ni kat belah kiri area counter tix DL.
senang je nak cari dia..


To be continued... our DL experience..

9 comments:

Emy Omar said...

Itu budak kecik nampak sangat excited..sure happy budak2 kan Hirda.Syoknya la dah repeat 2nd time HK Disneyland tu..

lizz said...

salam...waa bestnyer...pi Hong Kong Disneyland ni...
teringin juga nak pergi..
tak sabar nak tengok gambar2 kemerahan kat sana...

lizz said...

salam...waa bestnyer...pi Hong Kong Disneyland ni...
teringin juga nak pergi..
tak sabar nak tengok gambar2 kemerahan kat sana...

elly nadyra said...

bebudak kalau flight pagi mmg la moody tau, kadang tak mandikan derang, tukar je baju hahahhaha
excited je muka2

Cik Puan Mimi said...

hardy mesti suka sangat sebab this time ada toystoryland. masa dulu tak de kan.. pastu now plak halloween.. lain sikit la deco dia

onniesham said...

dobot semangat bangun pagi sbb nk g ong kong yi yen... hehehe... comei je dobot.

cntik2 pix ko kali ni poms.. puas hati. x sesia beli camera baru.

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Blogger said...

eToro is the best forex broker for beginning and established traders.