Nuffnang

Friday, January 11, 2013

ebay.... ai lap u!!

Bismillah.....
dan2 starting bismillahhh... yerlah hari Jumaat katanyaaa... mode insaf skit altho berpakaian tidak berapa nk insaf sgt.

today meh mak nk share story on how we can shop + murah + only duduk terkelepap kat kerusi x gerak2 sampai mlm pun boleh.
my FB friends ramai dh tau how i am online shopper freak. kalau buleh groceries tu pun aku nk beli online jek. x yah aku nk susah2 pi cari parking kat tesco nun.

dulu masa preggykan hazry.. segala mak nenek aku beli online. fr baju to bpump to accessories.. stroller je beli kat kedai.
pastu hazry lahir.. aku dok gatai shopping toys online pulak. my 1st choice opkos le Ebay.
why ebay?? coz byk benda2 yg tak jual kat mesia ni will dpt fr sana and murah pulak tu.

let me gift few tips ya if u plan nk shopping fr ebay :
1) try to find yg FREE shipping
2) try to avoid seller from CHINA. dia punya postage either slow nak mampus. or tak sampai langsung. so.. mintak jelah refund if 30 days brg tak sampai2 lagi.
3) if seller from HK pun bagus! selalu HK is my 1st choice coz derang will offer FREE delivery and price wayyyyyy much cheaper fr sini. post pun selalu x sampai 2 weeks dah sampai.
4) if seller from UK, US. sgt.. sgt.. sangattttttt boleh percaya. coz u know la how mat salleh kan. derang selalu lagi jujur from org Mesia ni. from my experience. selalu by 2 weeks dah sampai brg. aku selalu beli sleepsuit Mothercare. i can get rm40++ for 3 sleepsuits MC with cute wording (2nd hand. but only wear once. so condition dia mcm baru). seller tu siap wrap dgn cunnya. Breastpump manual Avent pun aku beli fr ebay gak. only cost me RM100. kat Malaysia RM260. the Bpump is NEW. 
5) if nak beli brg USED. try cari seller from UK and USA jek. Coz used item derang memang mcm baru.
6) last but not least.. payment must from Paypal. jgn le ngada2 baik ati nk buat bank transfer bagai.

these are my recent purchased (*pics courtesy fr Ebay):

aku rs dh 4x aku order data cable phone ni from the same dealer.
coz ramai yg tumpang order sekali.
ada 1 batch baru order. budak receptionist opis aku ni pun tumpang sekaki.
kat Low Yatt RM20.
seller ni jual rm4! 
camna aku x sewel kan?

aku ada 3 now.
Red - letak kat umah
Rose(shocking pink) - for dlm kereta
Purple - Office
coming soon.... BLUE! for.... errrr.. jap nk pikir. ok.. for letak kat power bank.



these 2 polkadot casing pun.
got if for RM10/each
kat pavilion RM39.90.

thennnnnnnnn (panjang skit 'n' tu)
adalah sorang tu kannnn....
tumpang sekaki soh aku belikan accessories for hp dia jugak.
see?? tak sia2 u dpt bini pandai shopping kan?
dah save byk dah tu.

hp casing for tak sampai RM10.

screen protector. 3 for RM3!! 
*pitam

coming soon.... dah beli tapi x sampai lg.

this cute tempat nk buat telur ala2 mcm org juai burger.
RM3! mak opkos amik RED.


casing hp for cik note lagiiii....
rm5 each. 
dah takde handbag kaler2 nk matching dgn baju kan?
so kita tukar casing sudehhhh....

ipad silicon cover. RM15!!
nk tukar ipad cover aku now yg dh berbulu2 dah dikerjakan hardy.
sini jgn harap nk dapat below RM30.


oh lupa cakap semua items di atas adalah FREE delivery. bijak kan??
Saya bangga dgn diri sendiri. syabas betey. *pat on my back. heheheh

4 comments:

elly nadyra said...

kamu memang pembeli tegar! tapi kan kan kan cantik2 tuhhhhhhhhhhhhhhhhh

lieyalatif said...

beb ko mmg pandai bab2 nie....aku manjang tgk groupon ke mydeal pastu berangan nak beli...tapi haram jadah nak paham kaedahnyer....lagi2 pakai paypal...aku mmg bangang....

ape yg pasti mmg murah kan....beruntung ko pompuan...

Jasfyra said...

cik puan hirda...
paypal tu camne eh?hahaha.aku xreti dan xtau apa pun
penah la nk try beli sbb murah.sekali kena berpaypal bagai terus musnah harapan.buat la entry psl paypal ni.. :)

Jasfyra said...

tetiba jumpa ni
baru paham.haha
http://echam76.blogspot.com/2009/01/akaun-paypal.html