Nuffnang

Friday, January 25, 2013

English...



masa cuti Maulidur Rasul,
ptg2 time aku dok masak kat dapur; hardy keluarlah main dgn budak India sebelah rumah. same age. tapi tinggi banyak from hardy. derang main kat porch umah aku je pun. main ipad, bola, etc.

so, aku curi2 dgr conversation derang

hardy: we share my ipad ok?
Indian boy: ok, i have mine, but at home. later i take and we play together.
hardy: it's ok. you can play my ipad. or we can play ball.

owhhhh.... bagus anak makkkk!! waima English seketul2. tapi tak kisahlah kan. yg penting dia paham apa kwn dia ckp and he's not even 7 yrs old.

aku tak rasa masa sek rendah aku tau english cam bebudak now. Even masa form 4 pun. Cikgu English baru aku; teacher Maznah. she's from KL. so dlm class memang 100% English. berpeluh weiiii nak menjawab.

ada satu session tu, nk introduce diri, tgk kawan2 semua introduce nama je, Settle!
oh senang je.. dok dok hapal dlm kepala otak ni...
sampai turn aku dgn confident aku bgn ckp

me: my name is Norhirdawati Ibrahim. But my friends call me Hirda only.
teacher Maznah: ok, so where u were born hirda??

OMG... apsal le tetiba time aku baru dia nak tanya soklan ni?? tadi budak2 lain semua takde tanya pun!!

me: errr.errrr... I...... born..... at... Kota Kinabalu, Sabah.
teacher Maznah: you mean "You were born IN Kota Kinabalu"??
me: yes
teacher Maznah: the correct words is "I WAS born IN Kota Kinabalu, Sabah" 

fuhhhh tebal muka mak time tu. tapi sebabkan teacher Maznah, English jadi one of my fave subject.
Sampai masuk college, amik ko. semua in english. from subject math, science physics, public speaking, etc.

In a few months, my English improves banyak.
sampai le kerja now, sah2 24 jam English je. for emails, manuals, meetings, etc. semua English. altho English simple2 je. tapi as long as the mat saleh paham. kira oklah kan? hehehe

moral of the story:
nak terer English senang je, byk tgk movie english (without subtitles), baca buku cerita/novel English.( in my case, aku suka baca novel Sweet Dreams), bc newspaper English.
nak lagi terer..
Pi study oversea. nak tak nak. kena le gak bercakap English kan? kompem lg cepat terer!! :)

hv a great weekend,
Hirda ibrahim

4 comments:

Emy Omar said...

Bagus Hardy..Hirda,aku masa sekolah rendah pernah 1 of my English teacher lempar buku aku keluar kelas (bersama2 beberapa orang kawan lain) sebab spelling x dapat 10/10.Sedih tau time tu..who knows sekarang aku sendiri dah jadi English teacher dah aku tak pernah dan tak akan sekali2 lempar buku student aku macam tu..even homework tak siap pun aku suruh duduk kat belakang kelas siapkan tau..Walaupun diaorang budak sekolah rendah tapi air muka tetap kena jaga

Puan Mimi said...

Patut la english hang terrer.. Tu al setiap kejadian ada hikmah kan.. Psst ptt hang pun jd english teacher mcm emy omar. Compem berabuk2 hardy dn hazry speaking kat rumah

onniesham said...

huihh terer ok hardy dpeaking.. echa x reti lg nk buat ayat mcm tu. makpaknya nk ajar speaking kat umah pon sama je tunggang langgang

elly nadyra said...

Dulu2 aku pun x suka english, tp bila masuk u terpaksa la, bila kerja semua english, pastu join co melayu, ckp melayu, terus punah english! Skang tgh adjust blk english!