Nuffnang

Thursday, January 24, 2013

spoiled brat..

aku rasa si hazry/dobot/adik tu dh ada ciri2 menjadi spoiled brat.

from wikipedia:
spoiled child (also called a spoiled brat) is a child that exhibits behavioral problems from overindulgence by his or her parents. Spoiled children may be described as "overindulged", "grandiose", "narcissistic" or "egocentric-regressed". There is no accepted scientific definition of what "spoiled" means, and professionals are often unwilling to use the label because it is considered vague and derogatory.

dulu zaman single takde anak, aku cukup lemas perut if jumpa bebudak spoiled brat ni. Pastu makpak pulak yg bercakap lemah gemalai padahal anak dok merempan2 memekik kat tgh2 shopping mall. aku rs mcm nak lalu je kat budak tu, zasss cubit sekali!! Sabar2. Anak org tu kot.

mak aku pernah kata "tgk le nanti anak hg camna". Cuak gak mula2. tapi keluaq si hardy. Alhamdulillah. Sejak kecik hardy sgt jarang nk merengek2 ni. Ye la, mak garang cam singa. sekali aku PANGGGG... terdiam!! bwk le pi jalan mana pun elok je dok diam2 dlm car seat. stroller. main le sorang2.

Nak tido malam pun senang. Lepas maghrib dia dh tersengguk2 ngantuk. aku just bg botol susu.. so pandai2lah dia golek sorang2 atas katil. pastu campak botol. zzzzzzz... settle!!
Cuma dia malam2 2-3 kali bgn minum susu and tiap2 bulan wajib demam.

sekali keluaq si hazry... amik ko!! car seat tu ada le 2-3 kali je dia mau duduk. Tapi stroller dia OK. Reason? coz feeling boss2. org tolakkkkk dia kan?
dia punya drama nk tido malam... isk isk isk.


tertungging sana, mengerang sini. hempas2 badan dulu. bercakap sorang2 dlm gelap tu. agak2 dia bosan...
dia tampaq2 muka aku, soh aku urut2 belakang dia.. sampai le dia terlelap.
oh now.. takmau langsung tido kat katil dia. nak jugak tido kat celah2 aku & shahnun.
bila aku ckp "pi tido katil adik!!" terus buat2 pejam mata sambil ckp "nnnnak" (N dia memang panjang skit).

if dia dh tido pun aku slowly angkat letak kat katil dia. Kompem dia terjaga... panjat balik tido kat katil kami. bersesak2 kami tido. aku ni rs tido x bergerak. gila ayu. coz takut terhimpit anak. yg hazry, pkl 2-3 pagi sure dh hilang sebelah kami. sedar2 tidoq terkangkang kat kaki kami. tiap2 malam mcm tu. Buas sungguh!! Dah 2x jatuh katil gak pkl 4am. kepala dia tu dh immune rsnya. jatuh bunyi "gedegang"!! kelam kabut kami angkat usap2 tgk lebam ke apa ke. tepuk2 skit, relax je dia terus diam & sambung tido balik.
aku ni dada rs mcm nk pecah ketaq.

Ni baru2 ni, dah start merengek nak berdukung jek. ehh kim salam le mak ko nak layan. So, agak2 dia tau makpak bolayan. Pandai pi buat muka sedeh kat bibik. So, dukunglah bibik tu herot2 pinggang.
aku dh byk kali pesan. "takyah layankan sgt bik. nanti makin mengada". tapi takdenya... anak kesayangan bibik tu.. sikit2 "oh adik sayangku" "oh sayang bibik ni".

layan bibik.. layannnnn... makin mengada le budak tu nanti. Rasanya sebab tulah kan sampai now budak tu tau ckp 2-3 patah perkataan je.
ni aku dok pikir, one day if takde bibik camna le cara budak ni nk survive kat daycare ni? sure kengkawan and cikgu2 malas nak melayan.


tu tak tgk bila dia nak barang/food yg abg dia makan. terus start merengek "nakkkkkk" (K pulak panjang).
if abg x bg dia will hempas2 badan. hantuk dahi kat lantai or dinding and menangis pitching yg sgt tinggi. uihhh... mendidih makkkk! so, mak ni kena le leraikan. Cakap elok2 soh abg bagi skit kat adik. sharing is caring kononnya.
tapi si adik ni.. eh taknakkkkk.. nak semua!! dah abang pulak bising2 coz adik nak semua. last2 PIAP!! abg bg penampar kat tgn sekali. ehhh lagilah kuat speaker si adik.
last2 aku pun join sekali jerit!! Grrrrr...

kagum aku camna org yg ada anak 4-5 org. camna derang handle kan. or adakah anak2 derang x mcm bebudak ni kot?? cepatlah besar anak2 ....


2 comments:

onniesham said...

ok la tu.. yg abg senang bela..yg adik mnguji kesabaran. aku ni anak sorang jer, tp dia punya peel..letih aku mcm anak 10 org

elly nadyra said...

Lain anak lain ragamnya! Tabik spring kt mereka2 yg anak ramai!