Nuffnang

Tuesday, January 22, 2013

How to travel within budget...


Few of my friends tanya how to dapat flight murah, travel within budget, bla bla bla.
so meh sini, mak nk share tips nk travel within budget yer.

1) Tunggu Airline Promo
~ in my case opkoslah AA kan? make sure korang dh tau mana destination korang, berapa org nk pi. andddddd...
paling penting is.. malam nk start promo tu. pkl 11.50pm. korang letak siap2 Origin, Destination, date, berapa org.
cun2 12 midnite. click SEARCH button jek. Insya Allah. korang x yah duduk kat waiting room dia.
Some of the destination memang limited especially weekend. if agak2 cuti korang ada byk and tak kisah nk pontengkan anak sekolah. amik je weekdays and bukan time school holiday.
Time ni la korang kena sacrifice sikit masa korang zzzzz. apa la sangat tido tu if dicomparekan dgn cheap air tickets kan? kan? ;)
For me, aku sanggup!! hehehe

~ if nak pi tempat yg makan 4-5 jam journey. try to get 1st flight of day. if korang amik flight last pun ok, tapi bersedialah dok nganga kat airport sementara nk tunggu siang.
example: time aku pi HK, flight kami 6.15am. sampai sana dh 10am. so by noon dh leh gerak pi jenjalan. 

~ balik pulak, try cari flight petang2. atleast korang ada masa nk buat last minute shopping ke.


~ make sure semua details family members dh di save dlm "My Family & Friends". Max boleh save 10 rasanya. (nampak benor aku yg tukang dok bl and arrange holiday trips. semua details org aku ada. hahaha)

~ bila dh dpt flight yg OK. just proceed to book. Seats, bags, meals tak yah beli lagi. benda tu later2 buleh tambah. Paling penting now... BELI TICKET!!!


~ if korang nak byr guna cc, make sure dh save siap2 dlm "My 1-click card". nanti time nk bayar. takyah le kalot2 baru nk isi cc number bagai. 
Just pilih cc mana yg korang nk guna.
click..click..click.. SETTLE!!


~ later2 bila lagi 1-2 bulan before travel date, barulah korang masuk "Manage My booking". Click "Modify".



~ go to ADD ONS. and tambah la seat, bags,meals.

~ for yg nak save lagi. x payah beli seat. 2 weeks b4 the flight date. cepat2 korang buat Web- Check In. In Sya Allah. System will assign seat satu row. for FOC. :)

~ if korang nk travel to negara2 yg kena ada visa. please proceed to do that. So far, aku x de experience lagi buat visa. Coz holiday pi tempat2 yg x yah buat visa. Yang aku tau,Visa for USA, cost u USD100. 


2) Hotel
~ dah dapat beli tix. so boleh le pikirkan mana hotel nk stay. so far, aku selalu check kat 

So far for HOllywood hotel, PYOtravel offer paling murah.

~ kadang2 these websites ada early bird promo. Kiranya, kena keep on checking.

~ try to get hotel yg bg free airport transfer. dah save dah $$$ kat situ.


3) Itinerary
~ rasanya now ramai yg dah ada blog, etc now and will update details holiday derang kan? So, kena la rajin menggoogle and check and baca experience org.

~ if certain2 entrance korang kena beli awal (example: mcm Universal Studio Spore). Beli siap2 and make sure you print out the voucher booking number.

~ plan your time wisely. make sure you fully utilize masa kat sana.

~ if nk save, use public transport like MTR in HK. sgt le cepat and efficient. Cab kat sana quite expensive.


4) Conversion rate
~ tukar duit time currency derang jatuh. example mcm duit Indon. around CNY which is NOW duit derang tgh jatuh. boleh dapat RM310 for Rp1 juta. yang ni pun kena rajin2 call money changer and check.



so far, tu je yg aku leh ingat so far. Nanti if ada apa2, aku update lagi k?
Happy hunting for the lowest airlines tickets... :)

5 comments:

Puan Mimi said...

good info dan tips! dan sangat2 berguna dan berkesan

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

perkongsian ilmu yg bagus ..hirda, cantik blog ko...

elly nadyra said...

tq utk tips2!

elly nadyra said...

tq for tips hirda!

Blogger said...

eToro is the #1 forex trading platform for newbie and pro traders.