Nuffnang

Wednesday, March 13, 2013

Food in Bandung

For this trip.. kami memang dh allocate some amount of money for food semata2.
Shahnun 2 weeks b4 pi baru kalot dok google bc review mana restaurant or food yg kami patut try.
me?? eh aku apa hal. yang aku tau. if aku dpt ayam penyet Pak Chi Met. aku dh idup bahagia.
Ni aku list apa yg kami mkn masa kat sana.

Day 1
Misoa ni mcm puding berlauk yg mak aku selalu masak tu.
cuma dia kena goreng. aku tak sure apa dlm dia. yg sure sgt le sedap.
ni lah benda yg aku cari tiap kali pi bandung.
Only kat kiosk kat Pasar baru food court. keluar je lif, terus nampak kiosk ni.
3 for Rp10k.

ayam penyet @ Jago Timbel.
ni kedai kat area food court.
mak kiciwa Pak Chi Met dh tutup kedai dia kat Pasar Baru.

aku order Set Bawal Bakar.
Total we paid termasuk another set for Supir + drinks.
Rp97k.

for dinner kami mai sini.
Cilaki Seafood

cumi black pepper.

udang asam manis

kepiting mentega telur asin.

Total we paid. Rp275k.
quite pricey gak le.


Day 2
lepas habis shopping kat Rumah Mode.
Kami lepak minum2 kat Java Bean.
motip? coz ada free wifi.
hahahha.. 
try order singkong keju.

sekali sampai..
oh temptingnyaaaa...
singkong tu ubi kayu yg direbus.
pastu dia goreng sampai garing.
tabur cheese pulak atas dia.
serious sedap!!
must try.
Price: Rp21,500

tak cukup singkong.
kami pi beli sandwich and choc pudding from bakery sebelah Java Beans pulakkkk...

Lunch nasi Padang @ Simpang Raya.
total kami mkn RP160k

ada gak dessert comei ni.
tapi aku x try. coz kenyang sgt.

for dinner. kami just pi mkn kat Dapur Sangkuriang.
Shahnun order ayam penyet.

aku tekak melayu mlm tu.
order nasi goreng seafood je.
sekali sampai. sotong ada le seketul.
udang 4 ketul.
serious fail!
total kami mkn mlm tu dekat Rp100k.


Day 3

chic pop kat Richeese Eat & Go kat area Cihampelas.
padahal  baru je melantak nasi sebungkus kat hotel.
ehhhh nak jugak mkn.
rasa dia so-so jek.
tapi best coz dia bg sos2 tu. chili, cheese, hotdog sos.

pi cihampelas walk.
Singgah KFC. konon nk order sundae jek.
sekali aku ternampak ada bergedil gak.
saja beli try.
oklah not bad.
ice-cream: Rp5,500
bergedil : Rp5,500

this is the reason why kami pi KFC.
free wifi!!
siap buat video call dgn the boys. tapi dobot je konker. penuh muka dia dlm tu.
muhahhahaha

ptg2 sikit on the way nk ke Rumah Anak,
kami ternampak restaurant ni.
Singgah mkn siap2.

kat sana aku lg suka minum air kosong or coke.

aku order Agi penyet.
Agi= ribs.

Shahnun order ayam penyet.
Total bil: Rp160k++

pastu pi Heritage kot.
aku dh takde benda nk shopping. lepak2 kat waiting area dia.
sekali nampak iklan ni dalam newspaper.
melompat happy!!
rupanya ada kat Festival Citylink jek!! cissss...

terus lepas shopping. balik hotel.
malam pi festival Citylink.
semangat laki aku queue nk order.



dpt free mineral water dia.

finally!! Day 3 baru dpt mkn.
my long awaited ayam penyet Pak Chi Met.
Makan x berkata2. punya menikmati.

Shahnun order set ikan bakar dgn cumi + udang bakar.
Total we paid. Rp100k

tak kenyang lagikkk..
pusing food court Festival Citylink tu. cari benda nk mkn lg.
berkenan aku tgk belgian waffle dia.
byk choice.

aku order belgian choc + choc chips + ice cream
Rp15,500.

pi try Tauhu Gejrot pulak.
oklah not bad.
price x ingat.


pusing2 dlm Festival Citylink tu.
singgah Grocery store dia Lotte Mall.
berkenan dgn milo kotak ketot ni.
beli gak F&N coffee.
teringin nk rs camna le carbonated coffee.
oh tapau takoyaki gak for supper.


Day 4

kami singgah sini lepas kami massage.
on the way to airport.

baru nk try F&N coffee yg aku beli.
mak x leh terima okeh...
coffee bergas...last2 shahnun yg habiskan.

aku order kuey teow siram telur.
rp22k kot.

shahnun order mee goreng.

Supir order Mee 170.
dia ala2 mee kolok.

try order sate & nasi impit.

serabi choc cheese.
serius sedap. ada 4 keping bwh tu. 2 ijau. 2 putih.
ala2 pancake.
Rp8,500.

Total bill: RP130k++


ni specialty kat kedai tu. PIA.
ada inti coklat, cheese, kacang ijau and butter scotch.
Rp33k for 15 ketul perbox.
aku beli bwk balik KL.
oklah rs dia not bad.


Total we spent for food sepanjang trip is around RP1.5 juta.

*note - majority price above are for 3 pax. Coz supir pun join mkn gak.

6 comments:

shark said...

sedapppp nyer makanan..
saya pun kalo bab makan..
sangat suke..
pasti cari tempat yg best..:)

Puan Mimi said...

fuh.. mmg berbaloi kalini pi sana.. makan sajer2.. sedap2 lak tu..

onniesham said...

puas hang mkn kt sana... ayam penyet pak chimet...huwahhhhhh

temptingnya sumer yg bercheese2 tu

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

Call : +6282214441280
+6282216270779

WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..