Nuffnang

Friday, March 29, 2013

London - Day 2 (Part 1)

Date : 22nd March 2013
Venue: Marble Arch + Trafalgar Square + Big Ben + London Eye + Tower Bridge

sorry yer semua.. nk start update blog tu gilalah malas.
pix pulak leh tahan byknya.
majority pix snap fr hp jek.
info pasai HOHO bus, london eye... aku dh explain dlm London & Paris ~ preparation entry.
tarik napas panjang2 tgk pix2 mak yer...
yg pentinggggg... pi tempat sejuk.. muka elok maintainnnn jek sampai ke malam.
cuba kat KL. max 2 jam je. pastu tgk le melekit2.


 kita mulakan hari dgn nk pi cari oyster card. semangat kami 3 org pi Lancaster Station kat depan apartment ni je.
apa2 pose dulu. dgn double decker bus.


 sekali counter stillll x buka2 lg. eh gila slow. last2 kami beli fr mesin jek. 
FYI... mesin ni x leh terima cash. kena guna credit card gak.
terus aku zap2 cc aku beli 5 oyster card. kami beli 20pound sorang.
tapi kena byr 25pound sorang coz 5 pound tu ala2 price card.
nanti dh x mo guna return balik. dia will bg balance duit dlm card tu including 5 pound tu.

ni la rupa Oyster card dia.
dia ala2 Touch N Go Msia. Or Octopus card kat HK.

kami tunggu bus depan apartment.
bus kat sini sgt2 efficient. rsnya every 5 mins kot ada. & siap ada timetable bus lg kat bus stop tu.
senang org nk buat reference.
naik bus turun kat Marble Arch station.
x sampai 2km fr apartment pun.
price x sure coz kami just tit tit oyster card tu masa naik bus jek.
terus dia deduct.

 Marble Arch.


 nk lintas jln tekan le button tu. terkeluar tulisan WAIT!!
seberang marble arch tu ada booth The Original London tour HOHO yg aku dh beli siap2 masa kat KL dulu.
So kami naik HOHO bus fr here. dia bwk pi HQ Office dia kat Trafalgar Square.
excuse cik puan yer.
trip ni byk pix camwhoring coz semua org malas nk tlg snap pix.
coz malas nk buka gloves. cissss..
sepanjang kat sana aku mcm michael Jackson.
pakai gloves sebelah jek. Tgn kanan standby snap pix fr hp jek.
camera sgt malas nk kuarkan.

dah sampai HQ London Original tour.
tunjuk print out receipt yg aku bwk tu.
terus dia bg mcm resit panjang for HOHO and another set for Cruise FOC.
so tiap kali nk naik HOHO bus. tunjuk je resit tu. valid for 24 hours.

sampai gak Trafalgar Square.
sayang dah takde pigeons.

time ni awal pg lagi.
org pun x de.




 see?? gloves sebelah je kan? hahahah
tetap pose syok sendiri dgn phone booth merah.
mak aku cerita, bapak aku sejak muda teringin nk mai Trafalgar Square coz nk bg burung makan.
selalu tgk dlm TV je, oh sayu aku dgr.
dah sampai ni.. takde pulak burung kan daddy?


 terjumpa restaurant ni. betul2 kat area Trafalgar Square tu. Tapi x buka lg.



 kat HOHO bus ni.. sejuk gila coz angin kan?
mula2 semua dok atas.
pstu slow2 sorang2 turun dok bwh.
aku sorang je gigih tahan sorang2 kat atas. 
derang ada sediakan earphone and cucuk kat seat tu.
tiap kali lalu kat bangunan apa2, ada le suara dlm tu explain details.


nampak tak tower bridge tu??
mcm x percaya leh tgk depan mata.

ni baru London bridge.
ada London Dungeon.




 ni kami lalu kat Tower Bridge.
Gila kagum. buatan dia sgt kemas and details.
motip dahi berkerut2??
oh time ni nk snap pix building moden belakang tu.

snap pix sendiri dgn HOHO bus.
cik brahim naik atas teman aku.
so sweet of u daddy.

ni Tower of London.
Dia ala2 mcm castle tak pun mcm penjara yg besaq gila.

dah sampai Big Ben!!!

 sampai2 kat bridge dekat Big Ben tu.
angin gila kuat. rs memang mcm buleh terbang.
ternampak stall jual Belgian wafle ni.
terus aku serbu order hot chocs and belgian waffle chocs.
Belgian waffle: 4.50 pound
Hot choc: 2.5 pound.

kat sana x yahlah dok convert2 duit mesia. aku tgk 4.50pound aku just imagine ala2 rm4.50 je.
if convert sampai sudah aku x beli.

hot chocs derang gila sedap!! aku rs coz sejuk sgt.. kami semua telan air yg panas2 berasap tu mcm x de hal je.

 baju aku haruslah ala2 cik Brahim. anak bapak katanya.
sapa2 nk pi London time2 now.
pakailah jacket cam kami nih. sgt2 bagus.
memang x sejuk pun badan. yg sejuk only tgn and pipi jek.
kepala pun x sejuk. Bagus beret aku beli tu.
Aku beli from Ebay je korang. murah byk fr jual kat kiosk kat mall nun.
Oh lupa.. jacket tu mak beli fr Bandung yer.
Sgt berbaloi!!

 that's BIG BEN!!!
sukaaaaaaa

nah tgk video Big Ben aku ada amik kejap.



 then kami gerak ke London Eye.
penat weih snap pix Cik Brahim. muka seriussss gila.

aku pi collect tix London Eye dulu.
x sempat nk snap pix budak cashier tu. gila KACAK!!
kat sana kami cakap melayu je sesama kami if nk cakap ada org ensem ke.
mcm satu kes tu, naik lif dgn sorang guy ni. gila ensem muka mcm Prince William.
terus aku ckp kat adik aku
"mimi... kacak kan? mcm muka putera raja"
"putera raja yg mana?"
"alaaaa.. putera raja kat sini la.. yg baru kawin yg bini dia tgh mengandung tu".
"ohhhh.. yalah.. sgt kacakkkkkk"
Gila BM penuh okeh.
hahahah. jgn mamat tu paham bm sudahlah.

Tix naik london eye & madame tussaud sekali.

masuk2 capsule london eye tu nampak ni dulu.
dia letak Galaxy tab for kita nk tau info apa2 pasai London Eye.


 Legaaa buleh duduk.
Ok... for kasut pulak.
UGG boot sgt2 bagus. dlm tu tebal & sgt lembut.
and sangat2 comfy!
aku tak sakit tapak kaki pun.
aku just pakai 1 socks tebal jek.
pastu pakai leg warmer atas kaki jeans tu.
then baru sarung boot.
kaki langsung x sejuk.
tapi tak buleh pakai time hujan le kan? coz dia bukan kalis air.
thank God time kami pi tak ujan.



ni video aku sempat captured in London Eye.






 hahahha..
muntah darah korang tgk pix Big Ben aku!

then kami naik cruise pulak.
Cruise ni included in HOHO tour tu dah.



some video in London river cruise.


turun cruise aku nk ke toilet gila2.
ni public toilet dia. kena masukkan coin baru pintu tu buka.
if takde small change.
kat luar toilet tu ada derang sediakan mesin tukar duit kecik.
senang kan?

 Tower Bridge!!
siap nampak data cable berselirat keluar from bag.
sib baik le mak ada powerbank.
leh le charge hp. 
batteri cepat benor abis aihhhh...


to be continued....
Madame Tussauds & Oxford street

4 comments:

onniesham said...

rasa sat2 ni gak nk fly g london... seronoknya koooo.. bila aku nk smpai sana... huwahhhh.

poms nmpk ko slim je kat sana.. waima pkai baju tebal... if aku mau penuh gambar... hahaha

elly nadyra said...

gosh...puas tgk gambar ko hirda!
thanks for sharing nice pic!

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..