Nuffnang

Wednesday, March 27, 2013

London + Paris ~ Preparation

Halu Ladies,
I'm Backkkkkkkkkk!!
pagi2 dh masuk kerja. altho otak still ting-tong jetlag x habis. Entry2 London - Paris akan dibuat sedetail yg boleh k?
Ok lets Start...

For those yg ada plan nk pi London & Paris but in tight budget. Meh sini aku list down berapa cost dia, etc.

Flight:
Rezeki kami. Dapat merasa naik flight MAS A380. Tu pun sebab start 1st Feb 13, staff MAS dpt another benefit; parents and sibling pun eligible to get Staff price. BUT....
tix only boleh beli 60 days before the flight. So, nk fly in March, kena beli in Jan. Tix sgt le limited. So memang sgt2 lucky kami dpt this tix.
Tix price: RM1581 return/ pax.
Gila murah kan?? 


Hotel, Transport, etc:

dah confirmed tix flight. boleh le start booked hotel/apartment.
in my case aku book from Booking.com 
for 4 nights apartment cost us almost RM2k

then, booked airport transfer.
aku booked from Express Airport Transfer
For MPV car that muat 5 passengers, cost us 93 pound = RM465
(return airport transfer)

beli siap2 HOHO (Hop On Hop Off) From  The Original Tour.
Cost us 23 pound/pax. = RM115.
if not normal price 26 pound.
see? dah save kan? ;)

For London Eye and Madame Tussauds kami beli package dia from 
Package London Eye + Madame Tussauds is 34.50 pound sorang = RM172.5.

tix Legoland Windsor pun beli siap2.
Dapat less 25% from normal price.
after masuk VAT. sorang dpt around 31.50 pound. = RM157.50
Normal price : 40++ pound
terus dpt tix with barcode ni. 
sampai sana x yah queue nk collect tix apa2 dah. terus pi scan the barcode and masuk.

for Paris,
Kami beli siap2 return train from HERE
siap dia bg free public transport in Paris for that day.
So kami dpt le naik train kat Paris to go to Galerie La Fayette.
From there kami naik HOHO bus pulak.
price: 125 pound /pax for adult and 120 pound / pax for senior citizen.
+- RM625 /pax

HOHO bus Paris tour kami beli from HERE
Price: 21 pound / pax = RM105

Total we spent for all of these (tak termasuk pocket money) = +-RM3300/pax

memang betul2 budget traveller. For me takdelah budget sgt.. kiranya we just check mana2 yg boleh offer murah, then we beli siap2. Senang kan? Sampai sana, just pikir pasai transport kat sana, makan & shopping je.

oh another thing.... don't forget to call your credit card company to activate your credit card masa kat overseas. CC is very important for urgent2 cases. eg: cash dah tinggal cukup2 mkn, tapi nk shopping. hahahaha.. membantu kan??

14 comments:

Puan Mimi said...

kiranya sorang tak sampai RM5K la kan. sangat2 murah dan berbaloi.. nanti citer day by day plak ok?

onniesham said...

wahhh ko mmg cekap bab ni poms... mak mmg respek kat ko... kalo berjalan ngan ko... pi la ceruk mana pon sure konpiden... smooth je

munie said...

hang mmg cekap la hirda..tabik spring!!!!!

Mimi said...

Thanks for sharing :D

elly nadyra said...

not bad la budget tuh.....mesti ko gila menggogle sana sini kan.....tq for sharing ye

London Stay said...

Salam, airport transfer pon kami buleh provide juga :) Murah dari yang awak gunakan dan buleh muat up to 7 people :)

ritu shah said...

Really great airport transfers services.thanks for sharing.

Taxi Heathrow to Birmingham said...

we will definitely take the advantage of Airport Transfers in Birmingham City.Thanks For sharing these information with us!

A Khan said...

Taxi in Acton
Great post, will share it!

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Anonymous said...

Good read
Taxi West Ealing

Anonymous said...

Great post
www.air-portexpress.com

Anonymous said...

Lovely
taxiinsurrey.com

Anonymous said...

Loved it!
www.taxiinsurrey.com