Nuffnang

Monday, April 8, 2013

after 1 week.....

I've lost 2kg!!

yup.. that's true.... 
niat nk diet ni bertangguh2 sejak lepas raya puasa last yr. dulu masa bulan puasa turunlah dekat 4kg. pastu lepas puasa.. mkn mcm anak jin. badan makin naik & naik & naik.

paling scary tgk pix kat bandung last month, rs mcm "apsal gemuk sgt pompuan dlm pix nihhhh".
gila scary... last2 ramai kengkawan mcm mimi, lieya, sham.. dh start atkins diet. So, aku pun start the diet on 1st April 2013. Senang nk ingat and monitor if start awal bulan.

Dulu aku dh pernah buat diet ni 2 months b4 aku kawin. dapatlah turun 3kg in a month.

my target, atleast dpt turun 6-8kg aku dh happy. if 10kg alhamdulillah. takmau slim2 sgt satgi nak kena cari baju baru balik weihhh. sah2 aku baru beli stock baju baru fr bandung hari tu. aiseyyy..rugi2.

ok... below aku share apa food yg aku prepare/masak/makan for the past 1 week. 


Day 1 bfast ~ Caesar Salad (with beef pastrami yg aku potong halus2 & goreng dgn olive oil, Fetta cheese & telur rebus)

Day 1 lunch ~ aku pi ikano, mkn wantan soup. lupa nk snap pix.


Day 1 ~ dinner. sup sawi, tapi aku tambah meatball. hardy mkn bertambah. pastu dobot berebut nk mkn sawi dgn aku. habis licin.


Day 2 bfast ~ then, aku buat tuna salad pulak. tuna yg dlm tin tu je, yg putih2 tu feta cheese & caesar salad dressing letak asing. buat cicah2 je.
ni penangan mkn tuna salad kat Legoland hari tulah. terus teringin.


Day 2 ~ Lunch. aku steam siap2 Dory fish letak serai, halia, cili api, mushroom. letak olive oil skit.
1st pic before masak. 2nd pic. dh siap panaskan kat opis. mak tetap kena ada pedas2. perut melayu katanya.

yg caesar dressing tu aku beli from Cold Storage.
yg Heinz salad Cream tu aku beli fr london. coz 99penny je kot. 

Day 2 ~ dinner. still sup sawi + meatball and omelette mushroom.

Day 3 ~ bfast, aku dh muak mkn salad dah. so, aku kudap2 cereal fitness je.
Lunch, aku bwk bekal grilled salmon + vege ni.
letak olive oil... masak dlm pemanggang ajaib.

 ada time2 kuar lunch. aku pi mkn kat ikea. So, i opted for poached salmon. kentang dia, aku replace dgn broccoli.




Ni last Saturday. kwn aku ajak pi mkn kat bagan lalang.
aku ratah lauk semata2.
memang licinlah

 ni lunch semlm. aku ratah ikan kembung sambal tu sekoq. ikan bakar tu sekoq. & mkn sayur campur tu jek.
yg bestnya.. dh 1 week ni.. mkn mcm tu je pun dh kenyang. Good!!

bought this for kudap2 jugak. but limit the amount taken.

if ikut Atkins diet memang totally no carbo kan? tapi aku x de strict camtu sekali. aku still kudap cereal + granola bars, but for diet jelah. Tapi nasi, mee, bihun memang aku tak sentuh langsung. Yg penting, jgn stresskan diri sendiri. Just go mana yg termampu.
but 2kg in a week, is a major achievement for me. yeay!!

5 comments:

onniesham said...

rajin giler masak macam2 menu... aku pagi2 mmg omelette jer ko... tgggu smoai muak bru tukar lain. hri sabtu try buat tuna salad cm ko tu... trkebil2 aku nk abiskan

lieyalatif said...

Yeay!!! Welcome to the club poms!!!

Cepat buat betul2 tau....nanti hepi bile timbang berat kurang...lagi hepi bile amik gambar org tegur 'dah kurussss' heheheheh...mcm kak mimi tu....

Aku ni tgh risau baju kurung semua dah longgar gile...kawan aku ckp mcm pakai baju pinjam hoho...

Menu ko sedap2 poms! Rajin ko!

Puan Mimi said...

haha welcome to the club.. kelab orang tak mo gemuk. kikiki..

kira ok sangat la tu, ko tak strict pun dah leh turun 2 kg.. harus pasni berkilo2 lg turun tau.. keep it up

elly nadyra said...

wah! keep it up!
best kalau berdiet ada geng!
camner nak diet tang perut aje wei?
any tips!

Zana Nordin said...

nangiesss...seminggu ngan atkins ko turun 2kg poms....bravo lerr...

nie yang buat aku tergoda nak join nie...tp tulah..aku nie acid uric aku tinggi potensi nak dpt gaot tu ada....hari ada terbaca....sapa amalkan diet atkins bacaan uric acid dlm badan akan tinggi...kalau dah tinggi campur tinggi...mau terus ke spital aku nie gamaknya...

tp tengok ko, kak mimi, lieya makin slim nie...x leh tahan ooo..mau aku teruskan gark niat aku nie....