Nuffnang

Tuesday, April 2, 2013

Paris ~ Day 3

Date: 23rd March 13
Venue: St Pancras Station, Gare du Nord station, Arch de Triomphe, Eiffel Tower, Notre Damme

ok.... day 3 pagi2 lepas subuh kami dh amik heavy bfast kat apartment. 5am kami dh keluar and tunggu bus nk pi St Pancras Station/King Cross Station. FYI.. bus kat sana 24 hours. just baca kat schedule board dia kat bus stop.
keluar2 apartment aku dh ckp "alahh ujannnn... ehhh.. ni bukan ujan ni. Ni snow!!".
wahh melompat2 happy.



dalam bus.


ni dh sampai St Pancras Station. tak masuk dalam lg, coz gila jakun dok tgh2 snow.
1st time mak merasa snow katanya.
kat baju adik aku nampak clear snow tu.



tapi snow tu kena je lantai, terus cair.
tu yg lantai basah tu.

aku sempat amik video kejap.




dah ramai org.
travel agent tu ckp kena register kat sana by 6.15am.

ni boarding tix Eurostar.
ni from London to Paris.


 tempat menunggu dia besar and cantik.
siap ada free wifi.
dapat le aku berskype call dgn the kids and shahnun.


 kena menapak jauhhhh nk naik train. coz coach kami ujung sekali.
sejuk gila coz angin still kuat dlm tu.



 tgk kat luar kat rumput, tanah dh start penuh snow.

oklah seat dia. besar gak. siap ada tray mcm dlm flight.
journey 2 hours and 10 mins.

kami dpt ni fr tour yg kami amik.

1 day free ride to all public transport in paris.
pass ni kecik gila. ada le lebar 2 jari jek.
tendency nk hilang sgt le tinggi.


 dapat 10% less to shop in Gallerie La Fayette.

ok dah sampai Gare Du Nord Station.
sampai2 sini blur kejap.
semua signboard in France.

cari toilet dulu,
sejuk2 asyik nk pi toilet jek.
bersih public toilet derang.
nampak tak plate metal kat dinding tu.
that is tempat flush yer.
melilau aku mencari mana tempat flush.
sekali terpikir nk tekan benda alah tu.
ohhhhhh baru dia flush. LOL

kelaur2 cr hot choc & choc danish ni. sedappp..
price:
choc danish: 2 euro
hot choc: 2 euro++

pose kat signboard tu mcm le aku paham nk pi mana kan?
hahahaha

from eurotrain,
kami naik train RER to go to Galerie La Faytte.


camwhoring dlm train adalah wajib. baru org tau kita tourist. LOL
btw.. train ni 2 tingkat. kagum2.

after 5 mins.
kuar2 fr stop apa ntah (ni aku x tau sgt coz Paris punya itinerary adik aku yg study).
terus nampak building ni.



cik brahim tetap enterframe.
jln kaki skit jumpa Gallerie La Fayette.
lintas jln depan tu berderet HOHO bus yg kami beli siap2 dok tunggu.

ni HOHO bus dia.

Paris punya weather sgt2 best.
ada matahari yet still windy and sejuk.
ala2 genting.
kejap je pakai gloves tu pastu takdenya....

i think this is the main/biggest LV boutique in paris.


 1st stop Arc de Triomphe. nampak ni fr jauh.. rs mcm meremang bulu roma. ingat dia besar Marble Arch kat london tu jek.
sekali amik ko... dh rs mcm raksasa punya kwsn je.
tapi buatan derang detail and sgt2 kemas.

view kat Paris sgt2 cantik.
paris cantik lg from london.
pokok2 tak berbunga lg.
semua tinggal ranting jek.

\


from Arc de Trompe, kami berjalan kat area Champes_Elysees.
Sini byk cafe, kedai, etc..

paling pentinggggg....
disney store ada kat sini.

lintas seberang jln dia pi LV.
hirda masuk LV okehhhh...
sekali tgk price dia.. beg neverfull yg material dia ala2 kain tu (nampak benor aku x pakai LV kan, nama pun x tau)... baru 700 Euro ++.
chewahhhh. BARU??? i mean... patutlah org sini mampu pakai LV kan? sah2 gaji derang in Euro.
cuba gaji aku now in Euro. kompem mak dh ada LV sebijik dua.
alasan yg sgt bernas kan?


 konon nk tapau le Laduree ni. sekali tgk queue nk membeli. sampai ke pintu masuk.
ok kensel!! coz time ni parents aku dok tunggu kat bench area... sambil bg burung mkn.
dapat gak bapak aku dpt bg burung mkn kan??
if takdak, balik jitra jelah bg daddy... heheheh

sapa2 pi Paris WAJIB beli roti from PAUL ni yer.
Sedap gila.


 Pi balik kat area Arc tu, naik HOHO bus balik. dia bwk pusing Arc tu. memang sgt2 cantik!!


 ohh dh nampak Eiffel Tower from jauhhhh....
memang rs mcm dlm mimpi... selama ni nampak cenonet kat keychain jek.

mula2, kami stop kat area ni, we can nampak ET from jauh. cantik to pose.
pastu naik balik HOHO bus.. nak pi ET.


 Bus memang drop kami betul2 depan ET.
mcm nk patah pinggang adik aku melentik2 badan nk snap pix ni. LOL


kat tgh2 dia mcm ada construction apa ntah.

ni video area ET...


ni queue org naik naik ET.
ok kensel. tak cukup masa.

berjalan sikit ke area belakang dia.. baru leh pose kat sini.
belakang ni ada few stalls jual souvenir.
silalah beli kat sini. if kat depan ET. mahai nk mati.

then kami gerak nk pi the Luvre and Notre damme.

sempat aku amik video nk tunjuk kat shahnun.
kot2 le nanti nk pi berdua dgn dia pulak.
auwwww....



sekali jammed gila.

rupanya hari tu Notre Damme ada sambutan 850 yrs anniversary dia kot.
semua org nk pi sana nk semayang.

terus kami terun, pi sambung shopping kat situ.
memang ada satu row kedai2 jual souvenir.
korang kena pandai tawar. especially time nk beli t-shirt.
aku beli 3 tshirt for 20 euro.
tapi mak aku dpt 4 t-shirt for 20 euro.
kak aku dpt 3 for 24 euro.
sakit ati tak??

habis shopping org dh makin ramai kat area Notre Damme tu.
no choice, kami naik tunggu dlm bus. takut terlepas train pulak.
sampai La fayette...
singgah kedai PAUL...

nk Easter kan..
mcm2 bentuk bunny ada.

dah nak balik baru tau.. SORTIE tu EXIT.
heheheh

kena lalu imigresen bagai gak.
ensem2 org imigresen kat sini. 
oh gataiiiii
ni ruang menunggu...

train kami pkl 8pm.
sampai St Pancras Station balik pkl 10pm++...
stress coz jumpa weather sejuk balik.
tapi snow dh stop.
naik subway coz sejuk sgt. turun kat Lancaster Station.
sampai umah... konon letih kan?
nan adooo... tetap masak nasi, makan ramai2..
pastu pengsan!!

tomei tak souvenir fr paris for diri sendiri ini???

tak lupa...
dapat gak tee Disney paris.
frust coz sana x jual brg2 Disneyland Paris.


to be continued... day 4 ~ Legoland Windsor

6 comments:

Mimi said...

2x try post comment, asik error je. btw, masa pavi baru2 bukak, nmpk depa nk buka Paul kt depan Mercato, sekali x jadi la pulak, frust tul..

lieyalatif said...

Bestnye poms!!! Bertuah ko dpt jejak kaki kat sini....aku suke outfit konkat sane...seb baik pakai boot yg siap heel tgi tuuu ...ops!!! Hahahahaha

Alaaa aku ni setiap entry ko nak tgk makanan yg mak ko masak heheheeh....ape laa lauk korang ari2 hehehehe....

Yes!!! Ko mmg leh jadi duta disney laa hirda....

Beb, ole2 dah sampai...thanks tauuuu...

Hirda Ibrahim said...

mimi ~ really?? oh sgt2 rugi.

lieya ~ ko caya x aku langsung x snap pix food kami mkn kat umah. coz elok dh duduk bersila nk mkn.. br teringat nk amik camera. takpelah... sambung mkn. takde apa spesel pun ko... just nasi panas2.. lauk2 tin je. tapi sedapnya yg amattt!!

elly nadyra said...

bestnya trip ni, short and steady aje korang kan....ko mmg kaki shopping la, mcm2 ko beli as souvenier!
bila la aku nak sampai kan!

onniesham said...

comei sgt souvenir2 itu... mak trkagum2 tgok pic ko kat ET.. smbil kata dlm hati... dpt ke aku amik pic cam hirda nih... huhuhu

tetiba tringin nk rasa roti paul tu. eh ko x beli laduree ke. dok baca blog org mcm sdp giler je laduree tu

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..